Osteoporoza inseamna os poros sau rarefiat si este considerata in prezent ca o boala care compromite structura osoasa trabeculara, cu predispozitie la fractura oaselor in urma unui traumatism de mica intensitate. 

Necesarul de calciu si vitamina D

Calciul este necesar pentru constructia/reconstructia osului. Marirea aportului de calciu nu impiedica aparitia osteoporozei, insa poate accentua tendinta de demineralizare a osului. Pentru absorbtia calciului si fixarea sa in os, este necesara vitamina D. Nevoia zilnica de calciu a unui adult este de 1000-1500 mg , iar cea de vitamina D de 400-800 UI.. Daca aceste cantitati nu sunt satisfacute  prin aportul alimentar, se indica utilizarea unui  supliment nutritiv.

Importanta activitatii fizice

Osteoporoza este o boala cu cauze definite, dar nu este mai putin adevarat ca este favorizata de sedentarism, de lipsa de activitati fizice. Nu orice tip de activitate fizica protejeaza fata de osteoporoza - munca depusa acasa sau la serviciu este de regula insuficienta. Se recomanda gimnastica intensiva, mersul sustinut, sporturile cu mingea,  jogging, aerobic, saritul corzii. Aceste exercitii trebuie adaptate posibilitatilor fiecarui individ in parte si efectuate sistematic.

Tratamentul medicamentos

Tratamentul cu medicamente se face numai dupa indicatiile medicului, care va da lamuriri asupra avantajelor si riscurilor fiecaruia dintre ele.
Substitutia hormonala - in principal are indicatie la femeile aflate la menopauza, care au simptome specifice acestei perioade
Modulatorii selectivi de receptori estrogenici - cresc densitatea minerala osoasa si reduc riscul de fractura vertebrala sau de col femural.
Bifosfonatii - cresc densitatea minerala osoasa si reduc riscul de fractura vertebrala, de radius si de sold
Calcitonina - nu reduce riscul de fractura, dar poate fi utila la pacientii cu fracturi vertebrale dureroase
Parathormonul - introdus recent in tratamentul osteoporozei.

Prevenirea caderilor si protectoarele de sold

Aceste metode se adreseaza mai mult varstnicilor si urmaresc rezolvarea problemelor legate de iluminatul in locuinta, coridoare, scari interioare  sau exterioare dificile, podele alunecoase, praguri neadecvate.
Persoanele varstnice trebuie sa rezolve acele probleme medicale care determina caderi, cum ar fi cele legate de acuitatea vizuala, tensiunea arteriala, spondiloza cervicala.
Activitatea fizica, efectuata in mod adecvat, este benefica si pentru varstnici - prin mentinerea tonusului muscular se reduce riscul de cadere. Protectia soldurilor oamenilor in varsta cu osteoporoza si pericol de cadere se poate face cu orteze speciale, dintre care amintim pe cea mai recenta si eficienta, SofTec Coxa, realizata de firma Bauerfeind din Germania.

Problema osteoporozei trebuie discutata in primul rand cu medicul de familie. Acesta poate evalua riscul de osteoporoza si, in plus, recomandarea sa este necesara pentru densitometrie DEXA. Examinarea trebuie insa efectuata de personal calificat, cu un aparat calibrat corespunzator. Nu mai putin important, rezultatul examinarii trebuie interpretat de un medic cu experienta in densitometrie. Controalele repetate, dupa indicatia medicului, permit evaluarea rezultatelor tratamentelor aplicate si ajuta la prevenirea complicatiilor grave ale acestei boli.

La Clinica Ortomed A.B. din Cluj-Napoca functioneaza un aparat de Osteodensitometrie DEXA-Challenger de ultima generatie, singurul in masura sa faca determinari exacte, atat la coloana vertebrala, cat si la sold, care sunt interpretate de medici competenti.

Osteoporoza poate fi prevenita printr-o activitate fizica adecvata si un aport de calciu corespunzator.
Atunci cand fractura s-a produs, este randul medicului specialist chirurg/ortoped sa intervina. Implantarea de proteze de sold in fracturile de col femural, ca si cimentarea fracturilor corpilor vertebrali prin metode chirurgicale minimal invazive cum ar fi Vertebroplastia sau Kiphoplastia, au dus la simplificarea tratamentului cu evitarea suferintelor si salvarea vietii multor pacienti. In cazul imposibilitatii tratamentului chirurgical, se pot folosi metode conservative de stabilizare a coloanei vertebrale, cum sunt corsetele oferite de firma Bauernfeind din Germania, care pot fi gasite la reprezentanta acesteia din Cluj-Napoca, Ortomed Import.

 

Afectiunile (Bolile) umarului
23 Apr 2019 - Dr. Gheorghe Craciun

  Periartrita acuta calcara, sau depunerea de calciu periartiular, este o afectiune acuta, caracterizata prin dureri foarte mari si limitarea miscarilor   umarului. La examenul radiologic, RMN sau CT, se constata prezenta unei depuneri de calciu,unica sau multipla, in tesuturile laxe periumerale (bursa subcromiala, bursa subdeltoidiana,  teaca sinoviala a tendonului lung al muschiului biceps)
Tratamentul  local si general cu medicamente antiinflamatoare este  rareori efficient, cel mai adecvat este nedlingul (spalarea) depunerii calcare . Aceasta [ ... ]

Citeste continuarea...
Protezarea micilor articulatii
22 Sep 2018 - Dr. Gheorghe Craciun

Sistemul osteoarticular (oase si articulatii) formeaza scheletul, care sustine corpul uman. Oasele ofera un suport rigid testuturilor moi ale corpului, formand parghii care se misca in articulatii sub actiunea aparatului muscular.
In epoca moderna, odata cu inmultirea mijloacelor de transport, a activitatilor sportive  si cu cresterea longevitatii populatiei, acest sistem este afectat deopotriva de traumatisme, boli degenerative si sistemice, neoplazii, etc. Orice astfel de afectiune se rasfrange in mod direct asupra activitatii zilnice si implicit asu [ ... ]

Citeste continuarea...
Artroscopia
31 Aug 2018 - Dr. Gheorghe Craciun

Ca orice stiinta, medicina este supusa unei dezvoltari continue. Cercetarea si experienta clinica maresc bagajul nostru de cunostinte, mai ales in domeniul terapeutic.
Chirurgia artroscopica a avansat in anii ’80 in tarile desvoltate, de la o chirurgie rezervata unor centre specializate la o chirurgie de rutina pentru numeroase procedee de rezectie, dar si reconstructive in chirurgia articulara. Aceasta forma de chirurgie face necesara o pregatire speciala a chirurgilor si ortopezilor care o practica si o dotare corespunzatoare a serviciilor spitalice [ ... ]

Citeste continuarea...
Nucleotomia percutana cu sonda Stryker
31 Jul 2018 - Dr. Gheorghe Craciun

Clinica Ortomed Alex Bucur din Cluj-Napoca a fost infiintata in anul 2008 in intentia de a introduce in Romania metode noi de tratament chirurgical minim invasiv, care au o rata scazuta de complicatii si permit pacientilor o recuperare rapida pentru munca si sport. Una din preocuparilor noastre principale este tratamentul minim invaziv al herniilor de disc, unde prin metoda de Nucleoplastie, am obtinut rezultate foarte bune, comparabile cu cele ale unor clinici de prestigiu din strainatate.
In articole anterioare am descries pe larg procedeul de Nucleo [ ... ]

Citeste continuarea...
Reducerea disjunctiilor/luxatiilor acromioclaviculare
21 Jan 2018 - Dr. Rares Opris & Dr. Gheorghe Craciun

Reducerea disjunctiilor/luxatiilor acromioclaviculare prin procedeul `Dublu Button coraco-clavicular MINAR/Storz. Disjunctia/luxatia acromio-claviculara este o leziune relativ fregventa, mai ales in sport. Ea se produce prin ruptura partiala sau totala a ligamentelor acromio-claviculare si coraco-claviculare, cu diverse grade de deplasare a claviculei in raport cu acromionul. Daca pentru deplasarile minime sau moderate ale claviculei ( grad I/II Rockwood) este suficient un tratament conservativ cu diverse bandaje, luxatiile mai severe ( grad III/IV Roc [ ... ]

Citeste continuarea...
Tratamentul modern al rupturilor tendonului Achilean
09 Jan 2018 - Dr. med. Rares Opris

Dr. Rares Radu Opris Medic Specialist Ortopedie -Traumatologie     Tendonul lui Achile este cel mai mare tendon din corpul uman, si face legatura intre calcaneu (osul calcaiului) si muschii gambei (muschiul triceps sural). El permite miscarea de flexie plantara a piciorului, practic miscarea de ridicare pe varfuri. Foarte rezistent, acest tendon poate suporta o incarcatura de pana la 400 kilograme. Tendonul achilean, prin rolul sau in miscare, este supus la diverse suprasolicitari si traumatisme. Cea mai frecventa leziune este ruptura tendonului, [ ... ]

Citeste continuarea...
Piciorul plat la copil
11 Jul 2017 - Dr. med. Gheorghe Crăciun

Piciorul plat, respectiv piciorul plat/valg se intalneste relativ fregvent la copii si, de regula, nu necesita un tratament specific.Se recomanda umblatul descult, gimnastica medicala, cel putin pana la 3 ani. Daca deformatia piciorului  este  accentuata in valgus (inafara) cu peste 20 grade, se recomanda purtarea unor suporturi plantare speciale, care sa axeze calcaneul, dand astfel oaselor posibilitatea sa creasca in axa normala, ceeace va duce la ameliorarea deformatiei piciorului. Astfel de suporturi plantare sunt cele produse de firma Bauerfein [ ... ]

Citeste continuarea...
Piciorul plat sau Platfusul
10 Jul 2017 - Dr. med. Gheorghe CrăciunPiciorul plat sau Platfusul

Alinierea complicata a oaselor, muschilor si tendoanelor la nivelul piciorului, care formeaza un arc transversal (metatarsian) si un arc longitudinal (in lungime). Aceste arcade elastice  permit o distributie uniforma a greutatii corpului de-a lungul picioarelor, ele joaca un rol important in biomecanica mersului, si permit adaptarea la mersul pe diferite suprafete cu diverse grade de denivelare. La nastere avem cu totii un picior plat, care dupa dezvoltarea boltilor plantare se corecteaza. Atunci cand deformitatea picioarelor nu se corecteaza, vorbim d [ ... ]

Citeste continuarea...
Complicatiile piciorului plat
10 Jul 2017 - Dr. med. Gheorghe CrăciunComplicatiile piciorului plat

Piciorul plat neglijat, sau tratat incorect, poate genera o serie de complicatii, care, la randul lor, necesita o terapie adecvata.
Piciorul plat decompensat/dureros la adult, face necesara purtarea de sustinatoare plantare elaborate dupa masuratori speciale si adaptate nevoilor pacientului in viata de fiecare zi, dar si pentru sportul practicat de fiecare pacient in parte. Se vor avea in vedere aspectul clinic si radiografic al piciorului, aspectul podiatric cu podograma digitala, Se urmareste sustinerea boltilor plantare, decompresiunea zonelor dureroas [ ... ]

Citeste continuarea...
Tratamentul minimal invaziv al leziunilor genunchiului
15 Jan 2017 - Dr. med. Gheorghe CrăciunTratamentul minimal invaziv al leziunilor genunchiului

  Genunchiul este o articulatie condusa exclusiv musculoligamentar si este supus, mai ales in sport,  unor mari solicitari, care atunci cand depasesc rezistenta stabilizatorilor, produc leziuni mai mult sau mai putin grave ale acestora.
Metodele moderne de investigatie permit stabilirea diagnosticului exact si aplicarea precoce a tratamentului adecvat, in scopul restabilirii capacitatii de practicare a sportului. Cele mai fregvente leziuni traumatice intraarticulare ale genunchiului sunt cele ale meniscurilor, care astazi se trateaza exclusiv prin met [ ... ]

Citeste continuarea...
Alte articole...
Go to top