Osteoporoza inseamna os poros sau rarefiat si este considerata in prezent ca o boala care compromite structura osoasa trabeculara, cu predispozitie la fractura oaselor in urma unui traumatism de mica intensitate. 

Necesarul de calciu si vitamina D

Calciul este necesar pentru constructia/reconstructia osului. Marirea aportului de calciu nu impiedica aparitia osteoporozei, insa poate accentua tendinta de demineralizare a osului. Pentru absorbtia calciului si fixarea sa in os, este necesara vitamina D. Nevoia zilnica de calciu a unui adult este de 1000-1500 mg , iar cea de vitamina D de 400-800 UI.. Daca aceste cantitati nu sunt satisfacute  prin aportul alimentar, se indica utilizarea unui  supliment nutritiv.

Importanta activitatii fizice

Osteoporoza este o boala cu cauze definite, dar nu este mai putin adevarat ca este favorizata de sedentarism, de lipsa de activitati fizice. Nu orice tip de activitate fizica protejeaza fata de osteoporoza - munca depusa acasa sau la serviciu este de regula insuficienta. Se recomanda gimnastica intensiva, mersul sustinut, sporturile cu mingea,  jogging, aerobic, saritul corzii. Aceste exercitii trebuie adaptate posibilitatilor fiecarui individ in parte si efectuate sistematic.

Tratamentul medicamentos

Tratamentul cu medicamente se face numai dupa indicatiile medicului, care va da lamuriri asupra avantajelor si riscurilor fiecaruia dintre ele.
Substitutia hormonala - in principal are indicatie la femeile aflate la menopauza, care au simptome specifice acestei perioade
Modulatorii selectivi de receptori estrogenici - cresc densitatea minerala osoasa si reduc riscul de fractura vertebrala sau de col femural.
Bifosfonatii - cresc densitatea minerala osoasa si reduc riscul de fractura vertebrala, de radius si de sold
Calcitonina - nu reduce riscul de fractura, dar poate fi utila la pacientii cu fracturi vertebrale dureroase
Parathormonul - introdus recent in tratamentul osteoporozei.

Prevenirea caderilor si protectoarele de sold

Aceste metode se adreseaza mai mult varstnicilor si urmaresc rezolvarea problemelor legate de iluminatul in locuinta, coridoare, scari interioare  sau exterioare dificile, podele alunecoase, praguri neadecvate.
Persoanele varstnice trebuie sa rezolve acele probleme medicale care determina caderi, cum ar fi cele legate de acuitatea vizuala, tensiunea arteriala, spondiloza cervicala.
Activitatea fizica, efectuata in mod adecvat, este benefica si pentru varstnici - prin mentinerea tonusului muscular se reduce riscul de cadere. Protectia soldurilor oamenilor in varsta cu osteoporoza si pericol de cadere se poate face cu orteze speciale, dintre care amintim pe cea mai recenta si eficienta, SofTec Coxa, realizata de firma Bauerfeind din Germania.

Problema osteoporozei trebuie discutata in primul rand cu medicul de familie. Acesta poate evalua riscul de osteoporoza si, in plus, recomandarea sa este necesara pentru densitometrie DEXA. Examinarea trebuie insa efectuata de personal calificat, cu un aparat calibrat corespunzator. Nu mai putin important, rezultatul examinarii trebuie interpretat de un medic cu experienta in densitometrie. Controalele repetate, dupa indicatia medicului, permit evaluarea rezultatelor tratamentelor aplicate si ajuta la prevenirea complicatiilor grave ale acestei boli.

La Clinica Ortomed A.B. din Cluj-Napoca functioneaza un aparat de Osteodensitometrie DEXA-Challenger de ultima generatie, singurul in masura sa faca determinari exacte, atat la coloana vertebrala, cat si la sold, care sunt interpretate de medici competenti.

Osteoporoza poate fi prevenita printr-o activitate fizica adecvata si un aport de calciu corespunzator.
Atunci cand fractura s-a produs, este randul medicului specialist chirurg/ortoped sa intervina. Implantarea de proteze de sold in fracturile de col femural, ca si cimentarea fracturilor corpilor vertebrali prin metode chirurgicale minimal invazive cum ar fi Vertebroplastia sau Kiphoplastia, au dus la simplificarea tratamentului cu evitarea suferintelor si salvarea vietii multor pacienti. In cazul imposibilitatii tratamentului chirurgical, se pot folosi metode conservative de stabilizare a coloanei vertebrale, cum sunt corsetele oferite de firma Bauernfeind din Germania, care pot fi gasite la reprezentanta acesteia din Cluj-Napoca, Ortomed Import.

 

Osteoporoza, o afectiune de temut.
12 Dec 2016 - Dr. med. Gheorghe CrăciunOsteoporoza, o afectiune de temut.

Osteoporoza inseamna os poros sau rarefiat si este considerata in prezent ca o boala care compromite structura osoasa trabeculara, cu predispozitie la fractura oaselor in urma unui traumatism de mica intensitate.  Necesarul de calciu si vitamina D Calciul este necesar pentru constructia/reconstructia osului. Marirea aportului de calciu nu impiedica aparitia osteoporozei, insa poate accentua tendinta de demineralizare a osului. Pentru absorbtia calciului si fixarea sa in os, este necesara vitamina D. Nevoia zilnica de calciu a unui adult este de 1000-1 [ ... ]

Citeste continuarea...
Artroscopia
12 Dec 2016 - Dr. med. Gheorghe Crăciun, Dr.med. Rares OprişArtroscopia

  Ca orice stiinta, medicina este supusa unei dezvoltari continue. Cercetarea si experienta clinica maresc bagajul nostru de cunostinte, mai ales in domeniul terapeutic.
Chirurgia artroscopica a avansat in anii ’80 in tarile desvoltate, de la o chirurgie rezervata unor centre specializate la o chirurgie de rutina pentru numeroase procedee de rezectie, dar si reconstructive in chirurgia articulara. Aceasta forma de chirurgie face necesara o pregatire speciala a chirurgilor si ortopezilor care o practica si o dotare corespunzatoare a serviciilor spitali [ ... ]

Citeste continuarea...
Alte articole...
Go to top