Genunchiul este o articulatie condusa exclusiv musculoligamentar si este supus, mai ales in sport,  unor mari solicitari, care atunci cand depasesc rezistenta stabilizatorilor, produc leziuni mai mult sau mai putin grave ale acestora.
Metodele moderne de investigatie permit stabilirea diagnosticului exact si aplicarea precoce a tratamentului adecvat, in scopul restabilirii capacitatii de practicare a sportului.

Cele mai fregvente leziuni traumatice intraarticulare ale genunchiului sunt cele ale meniscurilor, care astazi se trateaza exclusiv prin metode minimal invasive, adica artroscopic.
La pacientii tineri cu leziuni meniscale recente si cu forme adecvate, se foloseste sutura (coaserea) meniscului, care se realizeaza cu diverse materiale si metode de fixare. Dupa aceste procedee este nevoie de o anumita perioada de imobilizare/stabilizare  a genunchiului, pentru timpul necesar vindecarii meniscului. Perioada imobilizarilor totale cu aparate gipsate, care ducea la redori articulare importante, care, la randul lor, necesitau o recuperare indelungata si anevoioasa, a ramas de domeniul trecutului. Imobilizarea moderna se realizaza cu orteze speciale, care limiteaza numai anumite miscari, de exemplu cele de rotatie sau hiperextensie, flexia si extensia genunchiului putand fi reglata dupa necesitati.

In leziunile mai mici sau mai vechi,  se procedeaza la rezectia economica a meniscului.

 

 

Leziunile ligamentelor colaterale (de pe partea interna sau externa a genunchiului), profita de asemenea de tratamentul functional cu orteze speciale, care aduce rezultate superioare metodelor chirurgicale. Acestea raman doar pentru leziunile complexe ale genunchiului, care necesita de obicei o reconstructie chirurgicala.

Mult mai grave sunt leziunile traumatice ale ligamentelor incrucisate, care, singure, sau in combinatie cu alte leziuni, destabilizeaza genunchiul si care, netratate, duc la leziuni secundare si la incapacitatea de a practica sporturi de performanta.

Plastia ligamentelor incrucisate asistata artroscopic, reduce perioada de recuperare si asigura genunchiului o stabilitate suficienta pentru reluarea precoce a activitatilor profesionale si sportive. Ca rezultat al unei indelungate experiente, eu optez la pacientii care vor sa isi reia activitatile sportive de performanta, pentru plastia cu grefon recoltat din tendonul rotulian, prevazut cu doua pastille osoase la capete, ceeace permite o vindecare rapida “os la os”, cu mobilizare precoce.

 

Anatomia schematica a genunchiului:

  1. Femur
  2. Menisc Intern
  3. Lig. Incrucisat Anterior
  4. Tibia
  5. Menisc Extern

 

 

 

Stabilizarea postoperatorie a genunchiului se face cu ajutorul unei orteze speciale, care asigura mobilizarea imediata si progresiva a genunchiului, dar si protectia transplantatului pana la integrarea functionala a acestuia.

 

Orteza SecuTecGenu


Colaborarea noastra de 15 ani cu firma germana Bauerfeind, a dus la realizarea unor orteze deosebit de eficiente, care sunt garantul vindecarii functional/adecvate al leziunilor capsulo-ligamentare tratate conservativ sau operativ, dupa caz (SecuTecGenu).

Rezultatul operatiilor de plastie a ligamentelor incrucisate depinde in mare masura si de tratamentul de recuperare, care se face in principal in colaborare cu cabinetul de Kynetoterapie Kynetomed din Cluj-Napoca.

Dignosticul clinic si imagistic al leziunilor traumatice ale genunchiului, ca si tratamentul selectiv al acestora, necesita din partea chirurgului/ortopedului o instruire si o experienta indelungata, dar si daruire si pasiune. In Clinica Ortomed Alex Bucur din Cluj-Napoca, pacientii pot profita de experienta indelungata a Doctorului Craciun, acumulata  in cei 30 de ani cit a lucrat la Clinici de prestigiu din Germania si de aplicarea celor mai moderne metode de tratament al leziunilor traumatice  ale genunchiului.

 

Piciorul plat la copil
11 Jul 2017 - Dr. med. Gheorghe CrăciunPiciorul plat la copil

Piciorul plat, respectiv piciorul plat/valg se intalneste relativ fregvent la copii si, de regula, nu necesita un tratament specific.Se recomanda umblatul descult, gimnastica medicala, cel putin pana la 3 ani. Daca deformatia piciorului  este  accentuata in valgus (inafara) cu peste 20 grade, se recomanda purtarea unor suporturi plantare speciale, care sa axeze calcaneul, dand astfel oaselor posibilitatea sa creasca in axa normala, ceeace va duce la ameliorarea deformatiei piciorului. Astfel de suporturi plantare sunt cele produse de firma Bauerfein [ ... ]

Citeste continuarea...
Piciorul plat sau Platfusul
10 Jul 2017 - Dr. med. Gheorghe CrăciunPiciorul plat sau Platfusul

Alinierea complicata a oaselor, muschilor si tendoanelor la nivelul piciorului, care formeaza un arc transversal (metatarsian) si un arc longitudinal (in lungime). Aceste arcade elastice  permit o distributie uniforma a greutatii corpului de-a lungul picioarelor, ele joaca un rol important in biomecanica mersului, si permit adaptarea la mersul pe diferite suprafete cu diverse grade de denivelare. La nastere avem cu totii un picior plat, care dupa dezvoltarea boltilor plantare se corecteaza. Atunci cand deformitatea picioarelor nu se corecteaza, vorbim d [ ... ]

Citeste continuarea...
Complicatiile piciorului plat
10 Jul 2017 - Dr. med. Gheorghe CrăciunComplicatiile piciorului plat

Piciorul plat neglijat, sau tratat incorect, poate genera o serie de complicatii, care, la randul lor, necesita o terapie adecvata.
Piciorul plat decompensat/dureros la adult, face necesara purtarea de sustinatoare plantare elaborate dupa masuratori speciale si adaptate nevoilor pacientului in viata de fiecare zi, dar si pentru sportul practicat de fiecare pacient in parte. Se vor avea in vedere aspectul clinic si radiografic al piciorului, aspectul podiatric cu podograma digitala, Se urmareste sustinerea boltilor plantare, decompresiunea zonelor dureroas [ ... ]

Citeste continuarea...
Tratamentul minimal invaziv al leziunilor genunchiului
15 Jan 2017 - Dr. med. Gheorghe CrăciunTratamentul minimal invaziv al leziunilor genunchiului

  Genunchiul este o articulatie condusa exclusiv musculoligamentar si este supus, mai ales in sport,  unor mari solicitari, care atunci cand depasesc rezistenta stabilizatorilor, produc leziuni mai mult sau mai putin grave ale acestora.
Metodele moderne de investigatie permit stabilirea diagnosticului exact si aplicarea precoce a tratamentului adecvat, in scopul restabilirii capacitatii de practicare a sportului. Cele mai fregvente leziuni traumatice intraarticulare ale genunchiului sunt cele ale meniscurilor, care astazi se trateaza exclusiv prin met [ ... ]

Citeste continuarea...
Osteoporoza, o afectiune de temut.
12 Dec 2016 - Dr. med. Gheorghe CrăciunOsteoporoza, o afectiune de temut.

Osteoporoza inseamna os poros sau rarefiat si este considerata in prezent ca o boala care compromite structura osoasa trabeculara, cu predispozitie la fractura oaselor in urma unui traumatism de mica intensitate.  Necesarul de calciu si vitamina D Calciul este necesar pentru constructia/reconstructia osului. Marirea aportului de calciu nu impiedica aparitia osteoporozei, insa poate accentua tendinta de demineralizare a osului. Pentru absorbtia calciului si fixarea sa in os, este necesara vitamina D. Nevoia zilnica de calciu a unui adult este de 1000-1 [ ... ]

Citeste continuarea...
Artroscopia
12 Dec 2016 - Dr. med. Gheorghe Crăciun, Dr.med. Rares OprişArtroscopia

  Ca orice stiinta, medicina este supusa unei dezvoltari continue. Cercetarea si experienta clinica maresc bagajul nostru de cunostinte, mai ales in domeniul terapeutic.
Chirurgia artroscopica a avansat in anii ’80 in tarile desvoltate, de la o chirurgie rezervata unor centre specializate la o chirurgie de rutina pentru numeroase procedee de rezectie, dar si reconstructive in chirurgia articulara. Aceasta forma de chirurgie face necesara o pregatire speciala a chirurgilor si ortopezilor care o practica si o dotare corespunzatoare a serviciilor spitali [ ... ]

Citeste continuarea...
Go to top