Alinierea complicata a oaselor, muschilor si tendoanelor la nivelul piciorului, care formeaza un arc transversal (metatarsian) si un arc longitudinal (in lungime). Aceste arcade elastice  permit o distributie uniforma a greutatii corpului de-a lungul picioarelor, ele joaca un rol important in biomecanica mersului, si permit adaptarea la mersul pe diferite suprafete cu diverse grade de denivelare. La nastere avem cu totii un picior plat, care dupa dezvoltarea boltilor plantare se corecteaza. Atunci cand deformitatea picioarelor nu se corecteaza, vorbim de piciorul plat congenital (mostenit/genetic) , fiind intalnit des in cadrul unor familii, iar atunci cand deformatia apare mai tarziu din cauza supraincarcarii ( obezitate, incaltaminte neadecvata, etc.), vorbim de piciorul plat castigat.

La unii oameni cu picior plat apar  inflamatii si dureri in ligamentele fetei inferioare a piciorului, monturi si bataturi (hiperkeratoza). In aceste cazuri se poate produce un desechilibru muscular, cu probleme in articulatiile gleznelor, genunchilor si coloanei vertebrtale lombare. Greutatea excesiva, slabirea tesuturilor de sustinere sau suprasolicitarea, pot duce la o slabire suplimentara a arcadelor plantare, accentuand caderea acestora. Solicitarea excesiva a piciorului anterior, cu turtirea  arcadei transversale (metatarsiana), cu cresterea presiunii exercitate asupra nervilor si vaselor sanguine regionale, pot duce la dureri, uneori dramatice, cu imposibilitatea de a continua mersul, de exemplu in purtarea indelungata de pantofi cu tocuri inalte la femei.

Diagnosticul piciorului plat se face prin examinarea clinica, deci depinde foarte mult de pregatirea si interesul medicului pentru aceasta afectiune. Supraevaluarea acestei deformitati, dar si bagatelizarea ei, aduc prejudicii pacientilor.
Tratamentul piciorului plat este necesar cand apar durerile si tulburarile de mers., dar si atunci cand deformatia este accentuata, pentru a preveni aparitia unor complicatii, cum ar fi artrozele piciorului, ulceratii ale pielii, etc.

Gimnastica medicala la copii este extrem de dificila, dar poate aduce rezultate bune cand se face consecvent si profesional.
Purtarea de suporturi plantare adecvate, impiedica evolutia bolii si reduce substantial durerile, mai ales atunci cand este adaptata fiecarui caz in parte. Cumpararea din magazin a suporturilor plantare , asa zis « universale », poate ajuta in cazurile usoare, dar are un efect nefavorabil asupra picioarelor plate mai avansate. Este necesara o corespondenta exacta a suportului plantar cu fiecare picior in parte, atat pentru a corecta deformitatea, cat si pentru a inlatura durerile si a impiedica agravarea bolii.

Dezvoltarea impetuasa a tehnicii, a dus la aparitia unor metode avansate de masurare cu o deosebita precizie in diagnosticul diverselor deformatii ale picioarelor, ca si la introducerea unor noi tehnologii si a unor materiale performante in realizarea suporturilor plantare.

In clinica noastra se folosesc masuratori digitale statice si dinamice a picioarelor, care permit executarea de suporturi plantare individualizate in ceeace priveste forma si materialele ce se folosesc in exacutarea lor. Datele masuratorilor digitale sunt prelucrate

si se transmit electronic unui calculator din Germania, suporturile plantare fiind executate de un robot si finisate de specialisti in mecanica ortopedica. (www.bauerfeind.com).
Specializarea in executarea de suporturi plantare, a facut posibila o diversificare multipla, astazi existand posibilitatea de a face suporturi pentru diverse activitati sportive, cum ar fi golful, fotbalul, skiul, etc. Copiii beneficiaza de suporturi plantare speciale, care trebuiesc schimbate mereu, concomitent cu cresterea, sub control medical.

 

 

Perfectionarea continua a sustinatoarelor plantare a dus la adaptarea lor pentru diferite forme de sport, cu imbunatatirea evidenta a performantelor. Clinica Ortomed in colaborare co firma Ortomed Import, reprezentanta celei mai prestigioase firme de orteze din lume, a efectuat studii la diferite echipe de fotbal si hanbal din Cluj  cu introducerea de suporturi plantare adecvate la jucatorii cu diverse forme de picior plat, ceeace a dus, afirmativ, la imbunatatirea rezultatelor sportive.(poze cu diverse suporturi pentru sportivi: fotbal, golf, etc.)


Diverse combinatii pentru diferite sporturi

Tratamentul chirurgical al piciorului plat isi gaseste rar aplicatia, numai atunci cand metodele conservative nu aduc ameliorarea durerilor. El este indicat in corectarea deformatiilor secundare , cum ar fi halucele valg sau degetele in ciocan., neurinomul Morton sau necrozele de cap metatarsian de incarcare- boalaKohler II/III.
Aceste operatii se fac in clinica noastra prin cele mai avansate metode, care permit o corectare functionala si estetica., care vor fi prezentate in secventele urmatoare.

 

Afectiunile (Bolile) umarului
23 Apr 2019 - Dr. Gheorghe Craciun

  Periartrita acuta calcara, sau depunerea de calciu periartiular, este o afectiune acuta, caracterizata prin dureri foarte mari si limitarea miscarilor   umarului. La examenul radiologic, RMN sau CT, se constata prezenta unei depuneri de calciu,unica sau multipla, in tesuturile laxe periumerale (bursa subcromiala, bursa subdeltoidiana,  teaca sinoviala a tendonului lung al muschiului biceps)
Tratamentul  local si general cu medicamente antiinflamatoare este  rareori efficient, cel mai adecvat este nedlingul (spalarea) depunerii calcare . Aceasta [ ... ]

Citeste continuarea...
Protezarea micilor articulatii
22 Sep 2018 - Dr. Gheorghe Craciun

Sistemul osteoarticular (oase si articulatii) formeaza scheletul, care sustine corpul uman. Oasele ofera un suport rigid testuturilor moi ale corpului, formand parghii care se misca in articulatii sub actiunea aparatului muscular.
In epoca moderna, odata cu inmultirea mijloacelor de transport, a activitatilor sportive  si cu cresterea longevitatii populatiei, acest sistem este afectat deopotriva de traumatisme, boli degenerative si sistemice, neoplazii, etc. Orice astfel de afectiune se rasfrange in mod direct asupra activitatii zilnice si implicit asu [ ... ]

Citeste continuarea...
Artroscopia
31 Aug 2018 - Dr. Gheorghe Craciun

Ca orice stiinta, medicina este supusa unei dezvoltari continue. Cercetarea si experienta clinica maresc bagajul nostru de cunostinte, mai ales in domeniul terapeutic.
Chirurgia artroscopica a avansat in anii ’80 in tarile desvoltate, de la o chirurgie rezervata unor centre specializate la o chirurgie de rutina pentru numeroase procedee de rezectie, dar si reconstructive in chirurgia articulara. Aceasta forma de chirurgie face necesara o pregatire speciala a chirurgilor si ortopezilor care o practica si o dotare corespunzatoare a serviciilor spitalice [ ... ]

Citeste continuarea...
Nucleotomia percutana cu sonda Stryker
31 Jul 2018 - Dr. Gheorghe Craciun

Clinica Ortomed Alex Bucur din Cluj-Napoca a fost infiintata in anul 2008 in intentia de a introduce in Romania metode noi de tratament chirurgical minim invasiv, care au o rata scazuta de complicatii si permit pacientilor o recuperare rapida pentru munca si sport. Una din preocuparilor noastre principale este tratamentul minim invaziv al herniilor de disc, unde prin metoda de Nucleoplastie, am obtinut rezultate foarte bune, comparabile cu cele ale unor clinici de prestigiu din strainatate.
In articole anterioare am descries pe larg procedeul de Nucleo [ ... ]

Citeste continuarea...
Reducerea disjunctiilor/luxatiilor acromioclaviculare
21 Jan 2018 - Dr. Rares Opris & Dr. Gheorghe Craciun

Reducerea disjunctiilor/luxatiilor acromioclaviculare prin procedeul `Dublu Button coraco-clavicular MINAR/Storz. Disjunctia/luxatia acromio-claviculara este o leziune relativ fregventa, mai ales in sport. Ea se produce prin ruptura partiala sau totala a ligamentelor acromio-claviculare si coraco-claviculare, cu diverse grade de deplasare a claviculei in raport cu acromionul. Daca pentru deplasarile minime sau moderate ale claviculei ( grad I/II Rockwood) este suficient un tratament conservativ cu diverse bandaje, luxatiile mai severe ( grad III/IV Roc [ ... ]

Citeste continuarea...
Tratamentul modern al rupturilor tendonului Achilean
09 Jan 2018 - Dr. med. Rares Opris

Dr. Rares Radu Opris Medic Specialist Ortopedie -Traumatologie     Tendonul lui Achile este cel mai mare tendon din corpul uman, si face legatura intre calcaneu (osul calcaiului) si muschii gambei (muschiul triceps sural). El permite miscarea de flexie plantara a piciorului, practic miscarea de ridicare pe varfuri. Foarte rezistent, acest tendon poate suporta o incarcatura de pana la 400 kilograme. Tendonul achilean, prin rolul sau in miscare, este supus la diverse suprasolicitari si traumatisme. Cea mai frecventa leziune este ruptura tendonului, [ ... ]

Citeste continuarea...
Piciorul plat la copil
11 Jul 2017 - Dr. med. Gheorghe Crăciun

Piciorul plat, respectiv piciorul plat/valg se intalneste relativ fregvent la copii si, de regula, nu necesita un tratament specific.Se recomanda umblatul descult, gimnastica medicala, cel putin pana la 3 ani. Daca deformatia piciorului  este  accentuata in valgus (inafara) cu peste 20 grade, se recomanda purtarea unor suporturi plantare speciale, care sa axeze calcaneul, dand astfel oaselor posibilitatea sa creasca in axa normala, ceeace va duce la ameliorarea deformatiei piciorului. Astfel de suporturi plantare sunt cele produse de firma Bauerfein [ ... ]

Citeste continuarea...
Piciorul plat sau Platfusul
10 Jul 2017 - Dr. med. Gheorghe CrăciunPiciorul plat sau Platfusul

Alinierea complicata a oaselor, muschilor si tendoanelor la nivelul piciorului, care formeaza un arc transversal (metatarsian) si un arc longitudinal (in lungime). Aceste arcade elastice  permit o distributie uniforma a greutatii corpului de-a lungul picioarelor, ele joaca un rol important in biomecanica mersului, si permit adaptarea la mersul pe diferite suprafete cu diverse grade de denivelare. La nastere avem cu totii un picior plat, care dupa dezvoltarea boltilor plantare se corecteaza. Atunci cand deformitatea picioarelor nu se corecteaza, vorbim d [ ... ]

Citeste continuarea...
Complicatiile piciorului plat
10 Jul 2017 - Dr. med. Gheorghe CrăciunComplicatiile piciorului plat

Piciorul plat neglijat, sau tratat incorect, poate genera o serie de complicatii, care, la randul lor, necesita o terapie adecvata.
Piciorul plat decompensat/dureros la adult, face necesara purtarea de sustinatoare plantare elaborate dupa masuratori speciale si adaptate nevoilor pacientului in viata de fiecare zi, dar si pentru sportul practicat de fiecare pacient in parte. Se vor avea in vedere aspectul clinic si radiografic al piciorului, aspectul podiatric cu podograma digitala, Se urmareste sustinerea boltilor plantare, decompresiunea zonelor dureroas [ ... ]

Citeste continuarea...
Tratamentul minimal invaziv al leziunilor genunchiului
15 Jan 2017 - Dr. med. Gheorghe CrăciunTratamentul minimal invaziv al leziunilor genunchiului

  Genunchiul este o articulatie condusa exclusiv musculoligamentar si este supus, mai ales in sport,  unor mari solicitari, care atunci cand depasesc rezistenta stabilizatorilor, produc leziuni mai mult sau mai putin grave ale acestora.
Metodele moderne de investigatie permit stabilirea diagnosticului exact si aplicarea precoce a tratamentului adecvat, in scopul restabilirii capacitatii de practicare a sportului. Cele mai fregvente leziuni traumatice intraarticulare ale genunchiului sunt cele ale meniscurilor, care astazi se trateaza exclusiv prin met [ ... ]

Citeste continuarea...
Alte articole...
Go to top