Ca orice stiinta, medicina este supusa unei dezvoltari continue. Cercetarea si experienta clinica maresc bagajul nostru de cunostinte, mai ales in domeniul terapeutic.
Chirurgia artroscopica a avansat in anii ’80 in tarile desvoltate, de la o chirurgie rezervata unor centre specializate la o chirurgie de rutina pentru numeroase procedee de rezectie, dar si reconstructive in chirurgia articulara. Aceasta forma de chirurgie face necesara o pregatire speciala a chirurgilor si ortopezilor care o practica si o dotare corespunzatoare a serviciilor spitalicesti si ambulatorii.

Daca la inceput, artroscopia a fost folosita mai ales in scopuri diagnostice, ea a devenit cu timpul din ce in ce mai operationala, astfel incat in zilele noastre, majoritatea operatiilor pe articulatiile mari se face artroscopic, iar artroscopia strict diagnostica a devenit o raritate.
Avantajul major al chirurgiei artroscopice este caracterul ei minim invaziv cu menajarea tesuturilor, ceeace inlesneste scurtarea semnificativa a timpului de vindecare si recuperare functionala a articulatiilor operate.
Daca primele artroscopii s-au facut la genunchi, care este cea mai mare articulatie a corpului omenesc, au urmat apoi celelalte articulatii, umar, cot, glezna, sold, mana si chiar degete.

Ce este artroscopia? Este o vizualizare endoscopica a articulatiilor, care permite evaluarea anatomica si anatomopatologica a elementelor constitutive si aplicarea tratamentului adecvat leziunilor traumatice sau degenerative prezente in articulatie.
Intre leziunile traumatice fregvente, care beneficiaza de tratamentul artroscopic, se numara rupturile de menisc, rupturile de ligamente incrucisate la genunchi, rupturile de capsula si tendoane la umar, corpii articulari liberi, etc. Leziunile degenerative cele mei fregvente sunt cele de cartilagiu articular din artroze.

Aparatura de vizualizare si transmitere a imaginilor, ca si instrumentarul specific operatiilor artroscopice s-au imbunatatit continuu, permitand, alaturi de acumularea unei vaste experiente operatorii, performante remarcabile si renuntarea la multe procedee chirurgicale invazive, cu leziuni intinse de tesuturi, care necesitau perioade lungi de vindecare si de recuperare functionala.

Efectuarea artroscopiei necesita o utilare speciala a salilor de operatie, care trebuie sa asigure o sterilitate riguroasa si o dotare corespunzatoare, care sa cuprinda aparatura de vizualizare si transmitere a imaginilor din ariculatie si instrumentarul specific acestui fel de operatii.
Imaginile din articulatie se capteaza cu ajutorul unei camere de luat vederi, atasata la un tub optic combinat cu o sursa puternica de lumina rece si se receptioneaza, vizualizeaza si inregistreaza de catre un sistem video. Posibilitatile de vizualizare prin artroscopie sunt mult mai largi ca cele din operatiile deschise, permitand un diagnostic precis si o terapie adecvata. Asa cum in chirurgia generala operatiile endoscopice inlocuiesc din ce in ce mai multe procedee deschise, in ortopedie artroscopia  a cistigat si cistiga tot mai mult teren in operatiile pe articulatii.

In anestezie generala, rahidiana sau locala, se fac doua incizii de cite 6 milimetri pe fata anterioara a genunchiului, de o parte si de alta a tendonului rotulian, la inaltimea spatiului articular, prin care se introduce sistemul de vizualizare si instrumentarul specific necesar, dupa caz.

 

 

Articulatia se umple cu ser fiziologic cu flux continu, care asigura o vizibilitate buna. Se pun in evidenta diversele compartimente ale articulatiei, inspectandu-se formatiunile anatomice, inspectie care este complectata cu palparea instrumrntala a acestora. Se incepe cu articulatia femuro-rotuliana, unde se apreciaza pozitia rotulei si starea cartilagiului articular , se continua cu compartimentul  medial, unde se controleaza meniscul intern, care poate prezenta diverse grade de leziuni traumatice sau degenerative, ca si starea cartilagiului, care in artrozele de genunchi, poate prezenta fenomene degenerative de diverse grade  Inspectia articulatiei continua cu punerea in evidenta a compartimentului extern ( lateral ), unde se apreciaza de asemenea starea meniscului extern si a cartilagiului articular.. La mijlocul genunchiului se afla asa numitul «  spatiu intercondilian », in care se gasesc ligamentele incrucisate , cele care asigura stabilitatea articulatiei, care poate fi compromisa prin  leziuni traumatice ale acestora  
Pina acum am vorbit de posibilitatile excelente pe care le aduce artroscopia in punerea diagnosticului- cel mai exact- al leziunilor traumatice si degenerative ale componentelor articulare, ramanand sa enumeram multiplele posibilitati de tratament minim invaziv al acestora, pe cale artroscopica. Voi arata numai o parte din posibilitatile de tratament artroscopic al leziunilor traumatice si degenerative ale genunchiului.

Leziunile meniscurilor pot fi traumatice sau degenerative. Cele traumatice se produc mai fregvent la sportivi, prin suprasolicitarea articulatiei, putand merge de la rupturi simple pina la rupturi intinse, insotite de blocajul genunchiului. Tratamentul artroscopic aplicat acestor rupturi depinde de marimea si caracterul leziunii, ca si de calitatea tesutului meniscal. La tineri, mai ales la cei care doresc sa isi continue activitatea in sportul de performanta, se practica sutura (coaserea) meniscului, ce se face cu materiale speciale cu rezorbtie intarziata, urmand ca genunchiul sa fie stabilizat cu o orteza speciala, pina la vindecarea meniscului. Este evident ca nu orice menisc rupt se poate coase cu sanse de succes, aceasta metoda ramanand rezervata pentru anumite cazuri Restul leziunilor de menisc se trateaza prin rezectie, care trebuie sa fie economica dar suficienta, marginile ramase dupa rezactie se niveleaza
Leziunile ligamentelor incrucisate se produc aproape in exclusivitate in urma unor traumatisme severe de genunchi, insotindu-se de cele mai multe ori de leziunea altor componente ale articulatiei, cum ar fi meniscul, ligamentele colaterale, capsula sau cartilagiul articular. Leziunile ligamentelor incrucisate duc la instabilitatea genunchiului si necesita de regula un tratament chirurgical de inlocuire, care deasemenea se poate face prin artroscopie. Aceste operatii, ceva mai complicate, se clarifica de catre operator cu fiecare pacient in parte. Este bine sa se stie, ca singurele metode de succes sunt cele care folosesc transplanturi recoltate de la pacient (de regula tendoane din apropierea genunchiului si ca transplanturile artificiale nu dau rezultate de durata.Dr. med. Gheorghe Craciun
Directorul Clinicii Ortomed

 

Afectiunile (Bolile) umarului
23 Apr 2019 - Dr. Gheorghe Craciun

  Periartrita acuta calcara, sau depunerea de calciu periartiular, este o afectiune acuta, caracterizata prin dureri foarte mari si limitarea miscarilor   umarului. La examenul radiologic, RMN sau CT, se constata prezenta unei depuneri de calciu,unica sau multipla, in tesuturile laxe periumerale (bursa subcromiala, bursa subdeltoidiana,  teaca sinoviala a tendonului lung al muschiului biceps)
Tratamentul  local si general cu medicamente antiinflamatoare este  rareori efficient, cel mai adecvat este nedlingul (spalarea) depunerii calcare . Aceasta [ ... ]

Citeste continuarea...
Protezarea micilor articulatii
22 Sep 2018 - Dr. Gheorghe Craciun

Sistemul osteoarticular (oase si articulatii) formeaza scheletul, care sustine corpul uman. Oasele ofera un suport rigid testuturilor moi ale corpului, formand parghii care se misca in articulatii sub actiunea aparatului muscular.
In epoca moderna, odata cu inmultirea mijloacelor de transport, a activitatilor sportive  si cu cresterea longevitatii populatiei, acest sistem este afectat deopotriva de traumatisme, boli degenerative si sistemice, neoplazii, etc. Orice astfel de afectiune se rasfrange in mod direct asupra activitatii zilnice si implicit asu [ ... ]

Citeste continuarea...
Artroscopia
31 Aug 2018 - Dr. Gheorghe Craciun

Ca orice stiinta, medicina este supusa unei dezvoltari continue. Cercetarea si experienta clinica maresc bagajul nostru de cunostinte, mai ales in domeniul terapeutic.
Chirurgia artroscopica a avansat in anii ’80 in tarile desvoltate, de la o chirurgie rezervata unor centre specializate la o chirurgie de rutina pentru numeroase procedee de rezectie, dar si reconstructive in chirurgia articulara. Aceasta forma de chirurgie face necesara o pregatire speciala a chirurgilor si ortopezilor care o practica si o dotare corespunzatoare a serviciilor spitalice [ ... ]

Citeste continuarea...
Nucleotomia percutana cu sonda Stryker
31 Jul 2018 - Dr. Gheorghe Craciun

Clinica Ortomed Alex Bucur din Cluj-Napoca a fost infiintata in anul 2008 in intentia de a introduce in Romania metode noi de tratament chirurgical minim invasiv, care au o rata scazuta de complicatii si permit pacientilor o recuperare rapida pentru munca si sport. Una din preocuparilor noastre principale este tratamentul minim invaziv al herniilor de disc, unde prin metoda de Nucleoplastie, am obtinut rezultate foarte bune, comparabile cu cele ale unor clinici de prestigiu din strainatate.
In articole anterioare am descries pe larg procedeul de Nucleo [ ... ]

Citeste continuarea...
Reducerea disjunctiilor/luxatiilor acromioclaviculare
21 Jan 2018 - Dr. Rares Opris & Dr. Gheorghe Craciun

Reducerea disjunctiilor/luxatiilor acromioclaviculare prin procedeul `Dublu Button coraco-clavicular MINAR/Storz. Disjunctia/luxatia acromio-claviculara este o leziune relativ fregventa, mai ales in sport. Ea se produce prin ruptura partiala sau totala a ligamentelor acromio-claviculare si coraco-claviculare, cu diverse grade de deplasare a claviculei in raport cu acromionul. Daca pentru deplasarile minime sau moderate ale claviculei ( grad I/II Rockwood) este suficient un tratament conservativ cu diverse bandaje, luxatiile mai severe ( grad III/IV Roc [ ... ]

Citeste continuarea...
Tratamentul modern al rupturilor tendonului Achilean
09 Jan 2018 - Dr. med. Rares Opris

Dr. Rares Radu Opris Medic Specialist Ortopedie -Traumatologie     Tendonul lui Achile este cel mai mare tendon din corpul uman, si face legatura intre calcaneu (osul calcaiului) si muschii gambei (muschiul triceps sural). El permite miscarea de flexie plantara a piciorului, practic miscarea de ridicare pe varfuri. Foarte rezistent, acest tendon poate suporta o incarcatura de pana la 400 kilograme. Tendonul achilean, prin rolul sau in miscare, este supus la diverse suprasolicitari si traumatisme. Cea mai frecventa leziune este ruptura tendonului, [ ... ]

Citeste continuarea...
Piciorul plat la copil
11 Jul 2017 - Dr. med. Gheorghe Crăciun

Piciorul plat, respectiv piciorul plat/valg se intalneste relativ fregvent la copii si, de regula, nu necesita un tratament specific.Se recomanda umblatul descult, gimnastica medicala, cel putin pana la 3 ani. Daca deformatia piciorului  este  accentuata in valgus (inafara) cu peste 20 grade, se recomanda purtarea unor suporturi plantare speciale, care sa axeze calcaneul, dand astfel oaselor posibilitatea sa creasca in axa normala, ceeace va duce la ameliorarea deformatiei piciorului. Astfel de suporturi plantare sunt cele produse de firma Bauerfein [ ... ]

Citeste continuarea...
Piciorul plat sau Platfusul
10 Jul 2017 - Dr. med. Gheorghe CrăciunPiciorul plat sau Platfusul

Alinierea complicata a oaselor, muschilor si tendoanelor la nivelul piciorului, care formeaza un arc transversal (metatarsian) si un arc longitudinal (in lungime). Aceste arcade elastice  permit o distributie uniforma a greutatii corpului de-a lungul picioarelor, ele joaca un rol important in biomecanica mersului, si permit adaptarea la mersul pe diferite suprafete cu diverse grade de denivelare. La nastere avem cu totii un picior plat, care dupa dezvoltarea boltilor plantare se corecteaza. Atunci cand deformitatea picioarelor nu se corecteaza, vorbim d [ ... ]

Citeste continuarea...
Complicatiile piciorului plat
10 Jul 2017 - Dr. med. Gheorghe CrăciunComplicatiile piciorului plat

Piciorul plat neglijat, sau tratat incorect, poate genera o serie de complicatii, care, la randul lor, necesita o terapie adecvata.
Piciorul plat decompensat/dureros la adult, face necesara purtarea de sustinatoare plantare elaborate dupa masuratori speciale si adaptate nevoilor pacientului in viata de fiecare zi, dar si pentru sportul practicat de fiecare pacient in parte. Se vor avea in vedere aspectul clinic si radiografic al piciorului, aspectul podiatric cu podograma digitala, Se urmareste sustinerea boltilor plantare, decompresiunea zonelor dureroas [ ... ]

Citeste continuarea...
Tratamentul minimal invaziv al leziunilor genunchiului
15 Jan 2017 - Dr. med. Gheorghe CrăciunTratamentul minimal invaziv al leziunilor genunchiului

  Genunchiul este o articulatie condusa exclusiv musculoligamentar si este supus, mai ales in sport,  unor mari solicitari, care atunci cand depasesc rezistenta stabilizatorilor, produc leziuni mai mult sau mai putin grave ale acestora.
Metodele moderne de investigatie permit stabilirea diagnosticului exact si aplicarea precoce a tratamentului adecvat, in scopul restabilirii capacitatii de practicare a sportului. Cele mai fregvente leziuni traumatice intraarticulare ale genunchiului sunt cele ale meniscurilor, care astazi se trateaza exclusiv prin met [ ... ]

Citeste continuarea...
Alte articole...
Go to top