10 ani de activitate a Clinicii „ORTOMED ALEX BUCUR“

Clinica de ortopedie și chirurgie minim invazivă „Ortomed Alex Bucur“ din Cluj-Napoca, a împlinit de curând zece ani de la deschidere.

Am înființat această Clinică împreună cu regretatul prof. dr. inginer Pompiliu Manea, din dorinţa de a introduce procedee moderne de tratament chirurgical minim invaziv, care să scurteze timpul de recuperare pentru muncă și sport al pacienților. Pentru realizarea acestui deziderat, a fost nevoie de un sediu corespunzător, care a fost pus la dispoziţie de prof. Manea în clădirea Medical Plaza din str. Republicii 65-67 si de o dotare corespunzătoare cu aparatură și instrumentar, necesare noilor forme de tratament chirurgical, fapt realizat în colaborare cu firma SC TEMCO SRL, cu sediul în aceiaşi clădire.

Am dorit să pun la dispoziţia pacienţilor din România experienţa acumulată în cei peste treizeci de ani de activitate desfășurată peste hotare în instituţii medicale de prestigiu din Germania și Elveţia, să contribui, după puterile mele, la îmbunătățirea asistentei medicale din țara de care, sufleteşte, nu m-am despărțit niciodată .

 

În centrul preocupărilor noastre au stat:

 • nucleoplastia, cel mai modern procedeu chirurgical minim invaziv în tratamentul herniei de disc, care realizează o scădere a presiunii intradiscale cu ajutorul unei sonde speciale dublulaser, eliminând astfel durerile prin decomprimarea structurile nervoase de la nivelul coloanei vertebrale; au fost efectuate astfel, primele nucleoplastii cervicale și dorsale din România, prin introducerea combinaţiei dintre nucleoplastie și nucleoctomie în cazurile cu multiple hernii de disc, aflate în diferite stadii de evoluţie. S-au efectuat în aceşti zece ani peste 200 de nucleopastii, cu rezultate bune și foarte bune în 85% din cazuri.
 • ligamentoplastiile asistate artroscopic ale genunchiului precum și extinderea indicaţiei artroscopiei în tratamentul artrozelor.

 

O mare parte a activității Clinicii, s-a desfășurat în cooperare cu Cluburile Sportive din judeţul Cluj și judeţele limitrofe, sportivii cluburilor CFR Cluj, U Cluj, Gloria Bistriţa și Potaissa Turda, care au beneficiat astfel de un tratament specific nevoilor de natură sportivă pe care aceștia le reclamă în permanență. Rezultatele bune ale tratamentelor efectuate, au permis sportivilor o recuperare rapidă și reluarea în timp util a activităților sportive.

 • o deosebită atenţie a fost acordată tratamentului deformaţiilor mâinii și piciorului, alegându-se cu mare grijă metoda chirurgicală adecvată, pentru fiecare caz în parte; rezultatele bune obţinute, ne-au îndeamnat să perfecţionăm tehnica operatorie, să introducem noi metode, cum ar fi: protezarea articulaţiilor mici ale mâinii si piciorului, procedee minim invazive în sutura tendoanelor, în halucele valg (hallux valgus), ca și în poliartrita reumatoidă; practica clinicii de introducere a procedeelor chirurgicale minim invazive, s-a extins la chirurgia vasculară și s-au perfecţionat metodele endoluminale cu laser recurgându-se tot mai rar la metodele clasice invazive;
 • de asemenea ne bucurăm de o creştere semnificativă a numărului și lărgirea spectrului de operaţii aferente specializărilor chirurgie plastică și reparatorie, cu îmbunătațirea remarcabilă a rezultatelor

 

Pe parcursul celor zece ani de activitate la Clinica Ortomed Alex Bucur au fost efectuate:

 • 2166 operaţii, dintre care; peste 430 de artroscopii;
 • peste 180 de ligamentoplastii; 
 • 210 hernii de disc, din care aproximativ 22 cervicale;
 • 160 de operaţii in domeniul chirurgiei vasculare.

 

De asemenea s-au făcut peste 40 de intervenţii chirurgicale ale halucelului valg (hallux valgus), precum și aproximativ 1140 de alte intervenţii chirurgicale aferente specializărilor menţionate.

 

Toate acestea au fost posibile, datorită iscusinței unor medici tineri, foarte bine pregătiți profesional cu o înaltă etică medicală, după cum urmează:

 • Dr. în medicină, Dr. Rareş Opriș, medic primar de ortopedie și traumatologie;
 • Dr. în medicină, Oana Hoteiuc, medic specialist de chirurgie vasculară;
 • Dr. în medicină, Valeriu Nicula, medic primar chirurgie plastică;
 • Dr. în medicină, Argentina Vidrașcu, medic primar chirurgie plastică;
 • Dr. în medicină, Bogdan Aldeș, medic specialist chirurgie plastică;
 • Dr. în medicină, Radu Cojocaru, medic specialist chirurgie plastică;
 • Dr. în medicină, Gabriela Bârlea, medic primar oftalmolog.

 

Clinica mai beneficiază de colaborarea unor personalități consacrate ale medicinii clujene:

 • Dr. în medicină, Voicu Turdean, medic primar de ortopedie și traumatologie;
 • Dr. în medicină, Attila Szeplaki, medic primar de ortopedie și traumatologie;
 • Dr. în medicină, Ioan Szabo, medic primar neurochirurgie;
 • Dr. în medicină, Horațiu Badiu, medic specialist de  ortopedie și traumatologie;
 • Dr. în medicină, Octavian Chira, medic primar de anestezie și terapie intensivă.

 

O atenţie specială a fost acordată tratamentelor ortopedice conservative și, mai ales, tratamentului postoperator și de recuperare, pe care le considerăm extrem de importante în obţinerea unor rezultate bune și durabile. Colaborarea cu cabinetul de fiziokinetoterapie „Kinetomed“ din Cluj-Napoca a adus, mai ales, în cazurile sportivilor de performanță, beneficii reale în recuperarea capacității de efort a acestora.

În viitor, avem în vedere ca printr-un mai bun management și o politică de prețuri adecvată, să asigurăm premisele continuității în calitatea serviciilor și un nivel științific înalt al prestaţiilor medicale, care să consolideze și să mențină prestigiul Clinicii Ortomed Alex Bucur.

În final, menționăm buna colaborare pe care clinica noastră a avut-o cu instituțiile de asigurare: Europe Assitance, Allianz Țiriac precum și Generali Asigurări România.

 

Umar

Cauzele imbolnavirii umarului pot fi traumatice (accidente) sau degenerative.Clinica Ortomed A.B. ofera pacientilor un tratament adaptat  fiecarei leziuni in parte, de la infiltratii speciale cu mobiolizarea articulatiei, pana la repararea chirurgicala, artroscopica sau microchirurgicala a leziunilor.

In artroze incipiente injectam intraarticular substante ce contin produsi ai acidului hyaluronic, in inflamatii cortizon, in depuneri calcare incercam sa eliminam calciul prin spalare (needling). In inflamatiile cronice (frosen schoulder), aplicam procedeul de distensie , prin care se introduce ser fiziologic sub presiune in articulatie si in spatial subacromial, urmate de mobilizarea umarului (totul in narcoza superficiala), metoda prin care au fost obtinute rezultate foarte bune.

Sutura mansetei rotatorii: ruptura tendoanelor la nivelul umarului se produce in urma traumatismelor puternice, sau ca urmare a imbolnavirii lor cronice. In functie de varsta pacientului, de gradul leziunii si de tulburarile functionale ce o insotesc, este necesara, uneori, o sutura (coasere) sau o reconstructie a acestora. In Clinica Ortomed, reconstructia mansetei rotatorii, sau a altor tendoane de la nivelul umarului se face prin procedee minim invazive, iar imobilizarea postoperatorier cu orteze speciale (Omoloc - Bauerfeind).

Decomprimare in sindromul de Inpingement: Cand spatiul subacromial este ingustat, procedam la largirea lui prin acromioplastie, prin care se reduce grosimea acromionului pe cale chirurgicala. Acromioplastia se poate efectua artroscopic, sau prin incizii mici (MiniOpenOp).

Operatii de stabilizare a umarului: In cadrul luxatiilor de umar, se produc leziuni capsuloligamentare si ale tendoanelor, care duc la instabilitatea articulatiei, cu luxatii recidivante fregvente, care impun un tratament chirurgical de stabilizare a umarului. Aceste operatii se fac cu incizii mici, minim invaziv (MiniOpenOp).

 

 

Reducerea disjunctiilor/luxatiilor acromioclaviculare prin procedeul Dublu Button coraco-clavicular MINAR/Storz. Dr. Craciun Ghoerghe Director Clinica Ortomed ‘‘Alex Bucur", Dr. Rareş Opriş

IDisjunctia/luxatia acromio-claviculara este o leziune relativ fregventa, mai ales in sport. Ea se produce prin ruptura partiala sau totala a ligamentelor acromio-claviculare si coraco-claviculare, cu diverse grade de deplasare a claviculei in raport cu acromionul. Daca pentru deplasarile minime sau moderate ale claviculei ( grad I/II Rockwood) este suficient un tratament conservativ cu diverse bandaje, luxatiile mai severe ( grad III/IV Rockwood), repozitia si stabilizarea chirurgicala a articulatiei este indicata.

Au fost imaginate numeroase procedee chirurgicale de repunere si mentinere a luxatiilor acromioclaviculare, care sunt insa relativ invazive si generatoare de complicatii, fie prin rigiditatea materialelor folosite, fie prin cedarea tardiva a reducerii.

Impreuna cu Profesorul Wolf Petersen si doctorul Thore Zantop din Munster/Germania, firma Storz din Tutlingen/Germania, au imaginat un procedeu numit MINAR (Minimal Invasive AC joint Reconstruction). Este vorba de mentinerea reducerii luxatiei acromioclaviculare prin fixarea claviculei la apofiza coracoida cu ajutorul unui sistem DoubleButton, introdus cu ajutorul unui instrumentar special. Procedeul este minimal invaziv, folosind o incizie la piele de numai 3 centimetri si este sigur, realizand o fixare prin dublu cerclaj coracoclavicular si asigurand stabilitatea reducerii prin cele doua placute (Button), una sub coracoida si alta pe clavicula.

 

Indicatiile metodei:

 • Luxatiile acromioclaviculare Rockwood III si IV.
 • Disjunctiile acromioclaviculare Rockwood III la sportivi de performanta.
 • In luxatiile acromioclaviculare vechi, este necesara completarea reducerii cu refacerea ligamentelor coracoclaviculare prin plastie.(de exemplu cu tendonul semitendinosului).

 

Avantajele metodei:

 • Minimal invaziva , incizie de 3 cm.
 • Stabilitate optima.
 • Nu necesita a doua interventie pentru scoaterea materialului.

 

Dezavantajele metodei:

 • Costurile ridicate ale implantatului.
 • Necesitatea unui instrumentar special, relativ scump, raportat la fregventa leziunilor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Clinica Ortomed Alex Bucur din Cluj-Napoca, in stradania ei de a introduce constant metode terapeutice noi, preponderent minimal invazive, a adoptat procedeul MINAR, obtinand rezultate foarte bune.

Noutăți

Reluarea nucleoplastiei cervicale si lombare cu sonde performante

Una dintre metodele operatorii de succes ale Clinicii Ortomed, este tratamentul Herniilor de Disc cervicale si lombare prin NUCLEOPLASTIE.
Desvoltarea continua a tehnicii, a dus si in domeniul nucleoplastiei la perfectionarea sondelor de radiofregventa , cu imbunatatirea rezultatelor clinice. Sonda LumbalFX(302A3)RF-Plasma este mai eficienta, la temperaturi sub 70 grade, ceeace asigura o protectie marita a tesuturilor adiacente zonei de actiune
Respectand principiile cunoscute in indicatia nucleoplastiei si folosind noile sonde de radiofregventa, clinica a obtinut rezultata bune si foarte bune in 85-90% din cazuri.

Go to top