10 ani de activitate a Clinicii „ORTOMED ALEX BUCUR“

Clinica de ortopedie și chirurgie minim invazivă „Ortomed Alex Bucur“ din Cluj-Napoca, a împlinit de curând zece ani de la deschidere.

Am înființat această Clinică împreună cu regretatul prof. dr. inginer Pompiliu Manea, din dorinţa de a introduce procedee moderne de tratament chirurgical minim invaziv, care să scurteze timpul de recuperare pentru muncă și sport al pacienților. Pentru realizarea acestui deziderat, a fost nevoie de un sediu corespunzător, care a fost pus la dispoziţie de prof. Manea în clădirea Medical Plaza din str. Republicii 65-67 si de o dotare corespunzătoare cu aparatură și instrumentar, necesare noilor forme de tratament chirurgical, fapt realizat în colaborare cu firma SC TEMCO SRL, cu sediul în aceiaşi clădire.

Am dorit să pun la dispoziţia pacienţilor din România experienţa acumulată în cei peste treizeci de ani de activitate desfășurată peste hotare în instituţii medicale de prestigiu din Germania și Elveţia, să contribui, după puterile mele, la îmbunătățirea asistentei medicale din țara de care, sufleteşte, nu m-am despărțit niciodată .

 

În centrul preocupărilor noastre au stat:

 • nucleoplastia, cel mai modern procedeu chirurgical minim invaziv în tratamentul herniei de disc, care realizează o scădere a presiunii intradiscale cu ajutorul unei sonde speciale dublulaser, eliminând astfel durerile prin decomprimarea structurile nervoase de la nivelul coloanei vertebrale; au fost efectuate astfel, primele nucleoplastii cervicale și dorsale din România, prin introducerea combinaţiei dintre nucleoplastie și nucleoctomie în cazurile cu multiple hernii de disc, aflate în diferite stadii de evoluţie. S-au efectuat în aceşti zece ani peste 200 de nucleopastii, cu rezultate bune și foarte bune în 85% din cazuri.
 • ligamentoplastiile asistate artroscopic ale genunchiului precum și extinderea indicaţiei artroscopiei în tratamentul artrozelor.

 

O mare parte a activității Clinicii, s-a desfășurat în cooperare cu Cluburile Sportive din judeţul Cluj și judeţele limitrofe, sportivii cluburilor CFR Cluj, U Cluj, Gloria Bistriţa și Potaissa Turda, care au beneficiat astfel de un tratament specific nevoilor de natură sportivă pe care aceștia le reclamă în permanență. Rezultatele bune ale tratamentelor efectuate, au permis sportivilor o recuperare rapidă și reluarea în timp util a activităților sportive.

 • o deosebită atenţie a fost acordată tratamentului deformaţiilor mâinii și piciorului, alegându-se cu mare grijă metoda chirurgicală adecvată, pentru fiecare caz în parte; rezultatele bune obţinute, ne-au îndeamnat să perfecţionăm tehnica operatorie, să introducem noi metode, cum ar fi: protezarea articulaţiilor mici ale mâinii si piciorului, procedee minim invazive în sutura tendoanelor, în halucele valg (hallux valgus), ca și în poliartrita reumatoidă; practica clinicii de introducere a procedeelor chirurgicale minim invazive, s-a extins la chirurgia vasculară și s-au perfecţionat metodele endoluminale cu laser recurgându-se tot mai rar la metodele clasice invazive;
 • de asemenea ne bucurăm de o creştere semnificativă a numărului și lărgirea spectrului de operaţii aferente specializărilor chirurgie plastică și reparatorie, cu îmbunătațirea remarcabilă a rezultatelor

 

Pe parcursul celor zece ani de activitate la Clinica Ortomed Alex Bucur au fost efectuate:

 • 2166 operaţii, dintre care; peste 430 de artroscopii;
 • peste 180 de ligamentoplastii; 
 • 210 hernii de disc, din care aproximativ 22 cervicale;
 • 160 de operaţii in domeniul chirurgiei vasculare.

 

De asemenea s-au făcut peste 40 de intervenţii chirurgicale ale halucelului valg (hallux valgus), precum și aproximativ 1140 de alte intervenţii chirurgicale aferente specializărilor menţionate.

 

Toate acestea au fost posibile, datorită iscusinței unor medici tineri, foarte bine pregătiți profesional cu o înaltă etică medicală, după cum urmează:

 • Dr. în medicină, Dr. Rareş Opriș, medic primar de ortopedie și traumatologie;
 • Dr. în medicină, Oana Hoteiuc, medic specialist de chirurgie vasculară;
 • Dr. în medicină, Valeriu Nicula, medic primar chirurgie plastică;
 • Dr. în medicină, Argentina Vidrașcu, medic primar chirurgie plastică;
 • Dr. în medicină, Bogdan Aldeș, medic specialist chirurgie plastică;
 • Dr. în medicină, Radu Cojocaru, medic specialist chirurgie plastică;
 • Dr. în medicină, Gabriela Bârlea, medic primar oftalmolog.

 

Clinica mai beneficiază de colaborarea unor personalități consacrate ale medicinii clujene:

 • Dr. în medicină, Voicu Turdean, medic primar de ortopedie și traumatologie;
 • Dr. în medicină, Attila Szeplaki, medic primar de ortopedie și traumatologie;
 • Dr. în medicină, Ioan Szabo, medic primar neurochirurgie;
 • Dr. în medicină, Horațiu Badiu, medic specialist de  ortopedie și traumatologie;
 • Dr. în medicină, Octavian Chira, medic primar de anestezie și terapie intensivă.

 

O atenţie specială a fost acordată tratamentelor ortopedice conservative și, mai ales, tratamentului postoperator și de recuperare, pe care le considerăm extrem de importante în obţinerea unor rezultate bune și durabile. Colaborarea cu cabinetul de fiziokinetoterapie „Kinetomed“ din Cluj-Napoca a adus, mai ales, în cazurile sportivilor de performanță, beneficii reale în recuperarea capacității de efort a acestora.

În viitor, avem în vedere ca printr-un mai bun management și o politică de prețuri adecvată, să asigurăm premisele continuității în calitatea serviciilor și un nivel științific înalt al prestaţiilor medicale, care să consolideze și să mențină prestigiul Clinicii Ortomed Alex Bucur.

În final, menționăm buna colaborare pe care clinica noastră a avut-o cu instituțiile de asigurare: Europe Assitance, Allianz Țiriac precum și Generali Asigurări România.

 

Limfedem

Sistemul limfatic este un important sistem circulator din organism alaturi de circulatia arteriala si venoasa. Format din numeroase ducte limfatice si statii ganglionare are rolul de a forma si  transporta limfa bogata in detritusuri celulare, celule moarte, toxine, agenti bacterieni spre periferie eliminare in circulatia venoasa, rol primordial in procesul de detoxifiere al organismului. Cand circulatia limfei este intrerupta, fie prin lipsa ductelor/ganglionilor limfatici, fie prin distructia acestora, rezultatul este acumularea excesiva in tesuturile subcutanate a lichidului cu aparitia limfedemului.

Tratamentul limfedemului este, din pacate, la ora actuala prea “sarac”. Se vorbeste despre un tratament medical si unul chirurgical. La tratamentul chirurgical sangerand al acestor forme de edem s-a renuntat tot mai mult in ultimele decenii. Operatiile de reconstructie limfatica greu de executat, laborioase si cu rezultate incerte au fost inlocuite cu interventiile de reductie in etape, ultimele fiind recomandate inca in caz de elefantiazis.

Tratamentul medical al edemului limfatic este profilactic, medicamentos si fizioterapic.

Terapia profilactica se refera la toate masurile luate impotriva agravarii evolutive si a instalarii complicatiilor. Combaterea stazei si a infectiei se face prin drenaj decliv postural, contentie cu ciorapi elastici compresivi medicali, o igiena riguroasa a tegumentelor, tratament antiinfectios precoce in cazul complicatiilor septice. Un rol important este jucat de educatia fiecarui pacient, avand in vedere ca ingrijirea corecta a tegumentelor si exercitiile pozitionale reduc incidenta edemului limfatic postchirurgical si radioterapic. Antibioprofilaxia are o indicatie discutabila, insa majoritatea o recomanda dupa primele 2-3 episoade de inflamatie spontana- limfangita, aparute in decurs de un an de zile.

Tratamentul medicamentos al acestori pacienti este “sarac”. Putine medicamente au o oarecare actiune asupra sistemului limfatic, fie limfokinetica, de crestere a vitezei de circulatie limfatica, fie de detoxifiere limfatica. Actual, exista pe piata produse farmaceutice cu efect principal de stimulare si imbunatatire a functiei sistemului limfatic care au o eficacitate variata.

Tratamentul fizioterapic al limfedemului a castigat tot mai mult teren. Este si unicul care se mai practica pentru patologia limfatica a acestor pacienti in cele mai multe centre specializate, fiind considerat tratamentul de baza.

 

Exista mai multe tehnici terapeutice fizice pentru tratarea edemului limfatic, tehnici de decongestie:

 • terapia pozitionala
 • terapia de compresie
 • gimnastica medicala
 • drenajul limfatic manual
 • presoterapia

 

Terapia pozitionala consta in drenaj postural decliv, ridicarea pe anumite perioade de timp a membrului limfedematos la 45 grade, seara si noaptea, pentru a stimula drenajul lichidului tisular din teritoriul afectat. Dupa reducerea dimensiunilor membrului este necesara o contentie externa compresiva pentru pastrarea rezultatelor. Aceasta terapie este indicata singura doar edemelor limfatice recente, moi, cu tesuturi nemodificate fibromatos si fara complicatii.

Terapia compresiva este utilizata pentru reducerea volumului membrului edematiat si pentru pastrarea dimensiunilor reduse in urma aplicarii diverselor mijloace fizioterapeutice. Compresia poate sa fie fixa sau elastica. In contentia fixa presiunea exercitata in repaus pe membrul bandajat este nula. In timpul efortului sau in ortostatism nu se permite cresterea volumului membrului, iar contractia musculaturii prin comprimarea tesuturilor asigura drenarea excesului lichidian.

Contentia elastica se poate realiza cu banbaje sau ciorapi elastici medicali, in care presiunea exercitata este maxima la nivelul extremitatilor, periferie si scade progresiv catre proximal. Nu vindeca edemul limfatic, dar reduce acumularea lichidiana si determina o ameliorare semnificativa a simptomatologiei. Se foloseste mai ales pentru mentinerea rezultatelor obtinute prin alte metode terapeutice.

Tipuri de contentie elastica:

 

Presoterapia mecanica sau limphopress reprezinta compresia si masajul limfatic efectuate cu ajutorul unor dispozitive mecanice. Este o tehnica apropiata de drenajul limfatic manual si consta in aplicarea unor presiuni variabile asupra membrului limfedematos.

Exista un aparat special de masaj pneumatic –lymphopress, care utilizeaza o “cizma”/ manson pneumatic ce exercita un efect de crestere a fluxului limfatic, de redirectionare  a limfei spre radacina membrului afectat, avand un efect de accelerare  si a fluxului venos.

Indicatiile presoterapiei mecanice se rezuma la limfedeme ce intereseaza atat membrul superior cat si cel inferior, tuturor stadiilor clinice de limfedem, mai putin stadiul de elefantiazis:

Tehnica este indicata ca o terapie adjuvanta si de intretinere dupa drenajul limfatic manual.

Este benefica si in cazul edemelor cu o componenta predominant venoasa.

Contraindicatiile presoterapiei mecanice sunt reprezentate de insuficienta cardiaca, pentru a nu incarca lichidian suplimentar cordul, complicatiile infectioase pentru a nu disemina infectia in tot corpul si de natura vasculara -tromboze venoase pentru a nu favoriza prin presiunea crescuta embolizarea, ulcere vasculare suprainfectate pentru a nu raspandi in organism agentii patogeni, tehnica fiind limitata si datorita durerii.

 

Avantajele presoterapiei mecanice:

-    efectul terapeutic, antiedematos cu reducerea in dimensiune a membrului limfedematos
-    atenuarea senzatiei de picioare grele
-    efectul imunizant si de intarire a sistemului imun
-    efectul relaxant
-    efectul de remodelare corporala
-    efectul detoxifiant.

Tehnica presoterapiei mecanice nu actioneaza asupra macromoleculelor proteice si de aceea este mai utila edemelor cu componenta predominant lichidiana, realizand mai mult o deplasare, redirectionarea a edemului spre radacina membrului, decat o resorbtie a acestuia.  Rezultatele presoterapiei sunt asigurate de un drenaj manual adecvat si mentinute prin mijloace compresive elastice.

Drenajul limfatic cu dispozitivele limfapres se face in sedinte de 2-3 ori pe saptamana si in cure care se repeta la un anumit interval de timp in functie de stadiul edemului limfatic si evolutia sub tratament. Durata unei sedinte este variabila, de la 20/30 de minute la cateva ore.

 

Drenajul limfatic manual - DLM este un masaj special folosit atat in domeniul cosmeticii dar si pentru tratarea limfedemului, avand ca efect eliminarea excesului de lichid retinut in tesuturi edematiate. In functie de patologie exista tehnici diferite, atat in scop cosmetic, cat si terapeutic.

In limfedem, care este caracterizat printr-un edem bogat in proteine, drenajul limfatic manual este unul din elementele de baza ale terapiei. Scopul acestuia este scaderea dimensiunilor membrului respectiv, intarzierea aparitiei sclerozei si complicatiilor degenerative,scaderea incidentelor episoadelor limfangitice, restaurarea functiei si esteticii membrului afectat.

Indicatiile DLM sunt diverse: de la tumefieri usoare ce insotesc infectii ale tegumentului- celulita, pana la limfedemele avansate primare sau secundare, postmastectomie, postcura chirurgicala a cancerelor din sfera pelvina, posttraumatice. Se mai indica si pacientilor care prezinta flebolimfedem, in patologia traumatica- entorse, fracturi cu edem important, in patologia reumatismala- periartrite, gonartroze, sau pentru a ameliora mobilitatea, supletea si estetica unei cicatrici.

Contraindicatiile DLM sunt rare dar trebuie respectate cu strictete: edemul limfatic de origine cardiaca pentru a nu suprasolitica cordul si asa insuficient, afectiuni imflamatorii infectioase- limfangita, erizipelul, pentru a nu disemina agentii patogeni in tot organismul, neoplasme evolutive netratate si tumori maligne agresive pentru a nu favoriza raspandirea celulelor tumorale pe cale limfatica.
Tehnica DLM este o tehnica de reeducare vasculara complet standardizata.

Principiul tehnicii se bazeaza pe stimularea drenajului limfatic printr-o succesiune de manevre circulatorii de masaj bland, sub forma unor atingeri usoare, complet nedureroase.

Durata unei terapii de drenaj manual depinde de stadiul edemului, iar tratamentul trebuie urmat de 3-4 ori pe saptamana minim doua luni de zile pentru a avea rezultat. Sedintele dureaza intre 30 si 45 de minute. Este insuficient ca singura masura terapeutica. Pentru mentinerea rezultatelor sale pacientul trebuie sa beneficieze de o terapie compresiva bine adaptata si de un program fizic adecvat.

Noutăți

Reluarea nucleoplastiei cervicale si lombare cu sonde performante

Una dintre metodele operatorii de succes ale Clinicii Ortomed, este tratamentul Herniilor de Disc cervicale si lombare prin NUCLEOPLASTIE.
Desvoltarea continua a tehnicii, a dus si in domeniul nucleoplastiei la perfectionarea sondelor de radiofregventa , cu imbunatatirea rezultatelor clinice. Sonda LumbalFX(302A3)RF-Plasma este mai eficienta, la temperaturi sub 70 grade, ceeace asigura o protectie marita a tesuturilor adiacente zonei de actiune
Respectand principiile cunoscute in indicatia nucleoplastiei si folosind noile sonde de radiofregventa, clinica a obtinut rezultata bune si foarte bune in 85-90% din cazuri.

Go to top