10 ani de activitate a Clinicii „ORTOMED ALEX BUCUR“

Clinica de ortopedie și chirurgie minim invazivă „Ortomed Alex Bucur“ din Cluj-Napoca, a împlinit de curând zece ani de la deschidere.

Am înființat această Clinică împreună cu regretatul prof. dr. inginer Pompiliu Manea, din dorinţa de a introduce procedee moderne de tratament chirurgical minim invaziv, care să scurteze timpul de recuperare pentru muncă și sport al pacienților. Pentru realizarea acestui deziderat, a fost nevoie de un sediu corespunzător, care a fost pus la dispoziţie de prof. Manea în clădirea Medical Plaza din str. Republicii 65-67 si de o dotare corespunzătoare cu aparatură și instrumentar, necesare noilor forme de tratament chirurgical, fapt realizat în colaborare cu firma SC TEMCO SRL, cu sediul în aceiaşi clădire.

Am dorit să pun la dispoziţia pacienţilor din România experienţa acumulată în cei peste treizeci de ani de activitate desfășurată peste hotare în instituţii medicale de prestigiu din Germania și Elveţia, să contribui, după puterile mele, la îmbunătățirea asistentei medicale din țara de care, sufleteşte, nu m-am despărțit niciodată .

 

În centrul preocupărilor noastre au stat:

 • nucleoplastia, cel mai modern procedeu chirurgical minim invaziv în tratamentul herniei de disc, care realizează o scădere a presiunii intradiscale cu ajutorul unei sonde speciale dublulaser, eliminând astfel durerile prin decomprimarea structurile nervoase de la nivelul coloanei vertebrale; au fost efectuate astfel, primele nucleoplastii cervicale și dorsale din România, prin introducerea combinaţiei dintre nucleoplastie și nucleoctomie în cazurile cu multiple hernii de disc, aflate în diferite stadii de evoluţie. S-au efectuat în aceşti zece ani peste 200 de nucleopastii, cu rezultate bune și foarte bune în 85% din cazuri.
 • ligamentoplastiile asistate artroscopic ale genunchiului precum și extinderea indicaţiei artroscopiei în tratamentul artrozelor.

 

O mare parte a activității Clinicii, s-a desfășurat în cooperare cu Cluburile Sportive din judeţul Cluj și judeţele limitrofe, sportivii cluburilor CFR Cluj, U Cluj, Gloria Bistriţa și Potaissa Turda, care au beneficiat astfel de un tratament specific nevoilor de natură sportivă pe care aceștia le reclamă în permanență. Rezultatele bune ale tratamentelor efectuate, au permis sportivilor o recuperare rapidă și reluarea în timp util a activităților sportive.

 • o deosebită atenţie a fost acordată tratamentului deformaţiilor mâinii și piciorului, alegându-se cu mare grijă metoda chirurgicală adecvată, pentru fiecare caz în parte; rezultatele bune obţinute, ne-au îndeamnat să perfecţionăm tehnica operatorie, să introducem noi metode, cum ar fi: protezarea articulaţiilor mici ale mâinii si piciorului, procedee minim invazive în sutura tendoanelor, în halucele valg (hallux valgus), ca și în poliartrita reumatoidă; practica clinicii de introducere a procedeelor chirurgicale minim invazive, s-a extins la chirurgia vasculară și s-au perfecţionat metodele endoluminale cu laser recurgându-se tot mai rar la metodele clasice invazive;
 • de asemenea ne bucurăm de o creştere semnificativă a numărului și lărgirea spectrului de operaţii aferente specializărilor chirurgie plastică și reparatorie, cu îmbunătațirea remarcabilă a rezultatelor

 

Pe parcursul celor zece ani de activitate la Clinica Ortomed Alex Bucur au fost efectuate:

 • 2166 operaţii, dintre care; peste 430 de artroscopii;
 • peste 180 de ligamentoplastii; 
 • 210 hernii de disc, din care aproximativ 22 cervicale;
 • 160 de operaţii in domeniul chirurgiei vasculare.

 

De asemenea s-au făcut peste 40 de intervenţii chirurgicale ale halucelului valg (hallux valgus), precum și aproximativ 1140 de alte intervenţii chirurgicale aferente specializărilor menţionate.

 

Toate acestea au fost posibile, datorită iscusinței unor medici tineri, foarte bine pregătiți profesional cu o înaltă etică medicală, după cum urmează:

 • Dr. în medicină, Dr. Rareş Opriș, medic primar de ortopedie și traumatologie;
 • Dr. în medicină, Oana Hoteiuc, medic specialist de chirurgie vasculară;
 • Dr. în medicină, Valeriu Nicula, medic primar chirurgie plastică;
 • Dr. în medicină, Argentina Vidrașcu, medic primar chirurgie plastică;
 • Dr. în medicină, Bogdan Aldeș, medic specialist chirurgie plastică;
 • Dr. în medicină, Radu Cojocaru, medic specialist chirurgie plastică;
 • Dr. în medicină, Gabriela Bârlea, medic primar oftalmolog.

 

Clinica mai beneficiază de colaborarea unor personalități consacrate ale medicinii clujene:

 • Dr. în medicină, Voicu Turdean, medic primar de ortopedie și traumatologie;
 • Dr. în medicină, Attila Szeplaki, medic primar de ortopedie și traumatologie;
 • Dr. în medicină, Ioan Szabo, medic primar neurochirurgie;
 • Dr. în medicină, Horațiu Badiu, medic specialist de  ortopedie și traumatologie;
 • Dr. în medicină, Octavian Chira, medic primar de anestezie și terapie intensivă.

 

O atenţie specială a fost acordată tratamentelor ortopedice conservative și, mai ales, tratamentului postoperator și de recuperare, pe care le considerăm extrem de importante în obţinerea unor rezultate bune și durabile. Colaborarea cu cabinetul de fiziokinetoterapie „Kinetomed“ din Cluj-Napoca a adus, mai ales, în cazurile sportivilor de performanță, beneficii reale în recuperarea capacității de efort a acestora.

În viitor, avem în vedere ca printr-un mai bun management și o politică de prețuri adecvată, să asigurăm premisele continuității în calitatea serviciilor și un nivel științific înalt al prestaţiilor medicale, care să consolideze și să mențină prestigiul Clinicii Ortomed Alex Bucur.

În final, menționăm buna colaborare pe care clinica noastră a avut-o cu instituțiile de asigurare: Europe Assitance, Allianz Țiriac precum și Generali Asigurări România.

 

Osteoporoza inseamna os poros sau rarefiat si este considerata in prezent ca o boala care compromite structura osoasa trabeculara, cu predispozitie la fractura oaselor in urma unui traumatism de mica intensitate. 

Necesarul de calciu si vitamina D

Calciul este necesar pentru constructia/reconstructia osului. Marirea aportului de calciu nu impiedica aparitia osteoporozei, insa poate accentua tendinta de demineralizare a osului. Pentru absorbtia calciului si fixarea sa in os, este necesara vitamina D. Nevoia zilnica de calciu a unui adult este de 1000-1500 mg , iar cea de vitamina D de 400-800 UI.. Daca aceste cantitati nu sunt satisfacute  prin aportul alimentar, se indica utilizarea unui  supliment nutritiv.

Importanta activitatii fizice

Osteoporoza este o boala cu cauze definite, dar nu este mai putin adevarat ca este favorizata de sedentarism, de lipsa de activitati fizice. Nu orice tip de activitate fizica protejeaza fata de osteoporoza - munca depusa acasa sau la serviciu este de regula insuficienta. Se recomanda gimnastica intensiva, mersul sustinut, sporturile cu mingea,  jogging, aerobic, saritul corzii. Aceste exercitii trebuie adaptate posibilitatilor fiecarui individ in parte si efectuate sistematic.

Tratamentul medicamentos

Tratamentul cu medicamente se face numai dupa indicatiile medicului, care va da lamuriri asupra avantajelor si riscurilor fiecaruia dintre ele.
Substitutia hormonala - in principal are indicatie la femeile aflate la menopauza, care au simptome specifice acestei perioade
Modulatorii selectivi de receptori estrogenici - cresc densitatea minerala osoasa si reduc riscul de fractura vertebrala sau de col femural.
Bifosfonatii - cresc densitatea minerala osoasa si reduc riscul de fractura vertebrala, de radius si de sold
Calcitonina - nu reduce riscul de fractura, dar poate fi utila la pacientii cu fracturi vertebrale dureroase
Parathormonul - introdus recent in tratamentul osteoporozei.

Prevenirea caderilor si protectoarele de sold

Aceste metode se adreseaza mai mult varstnicilor si urmaresc rezolvarea problemelor legate de iluminatul in locuinta, coridoare, scari interioare  sau exterioare dificile, podele alunecoase, praguri neadecvate.
Persoanele varstnice trebuie sa rezolve acele probleme medicale care determina caderi, cum ar fi cele legate de acuitatea vizuala, tensiunea arteriala, spondiloza cervicala.
Activitatea fizica, efectuata in mod adecvat, este benefica si pentru varstnici - prin mentinerea tonusului muscular se reduce riscul de cadere. Protectia soldurilor oamenilor in varsta cu osteoporoza si pericol de cadere se poate face cu orteze speciale, dintre care amintim pe cea mai recenta si eficienta, SofTec Coxa, realizata de firma Bauerfeind din Germania.

Problema osteoporozei trebuie discutata in primul rand cu medicul de familie. Acesta poate evalua riscul de osteoporoza si, in plus, recomandarea sa este necesara pentru densitometrie DEXA. Examinarea trebuie insa efectuata de personal calificat, cu un aparat calibrat corespunzator. Nu mai putin important, rezultatul examinarii trebuie interpretat de un medic cu experienta in densitometrie. Controalele repetate, dupa indicatia medicului, permit evaluarea rezultatelor tratamentelor aplicate si ajuta la prevenirea complicatiilor grave ale acestei boli.

La Clinica Ortomed A.B. din Cluj-Napoca functioneaza un aparat de Osteodensitometrie DEXA-Challenger de ultima generatie, singurul in masura sa faca determinari exacte, atat la coloana vertebrala, cat si la sold, care sunt interpretate de medici competenti.

Osteoporoza poate fi prevenita printr-o activitate fizica adecvata si un aport de calciu corespunzator.
Atunci cand fractura s-a produs, este randul medicului specialist chirurg/ortoped sa intervina. Implantarea de proteze de sold in fracturile de col femural, ca si cimentarea fracturilor corpilor vertebrali prin metode chirurgicale minimal invazive cum ar fi Vertebroplastia sau Kiphoplastia, au dus la simplificarea tratamentului cu evitarea suferintelor si salvarea vietii multor pacienti. In cazul imposibilitatii tratamentului chirurgical, se pot folosi metode conservative de stabilizare a coloanei vertebrale, cum sunt corsetele oferite de firma Bauernfeind din Germania, care pot fi gasite la reprezentanta acesteia din Cluj-Napoca, Ortomed Import.

 

Noutăți

Reluarea nucleoplastiei cervicale si lombare cu sonde performante

Una dintre metodele operatorii de succes ale Clinicii Ortomed, este tratamentul Herniilor de Disc cervicale si lombare prin NUCLEOPLASTIE.
Desvoltarea continua a tehnicii, a dus si in domeniul nucleoplastiei la perfectionarea sondelor de radiofregventa , cu imbunatatirea rezultatelor clinice. Sonda LumbalFX(302A3)RF-Plasma este mai eficienta, la temperaturi sub 70 grade, ceeace asigura o protectie marita a tesuturilor adiacente zonei de actiune
Respectand principiile cunoscute in indicatia nucleoplastiei si folosind noile sonde de radiofregventa, clinica a obtinut rezultata bune si foarte bune in 85-90% din cazuri.

Go to top