10 ani de activitate a Clinicii „ORTOMED ALEX BUCUR“

Clinica de ortopedie și chirurgie minim invazivă „Ortomed Alex Bucur“ din Cluj-Napoca, a împlinit de curând zece ani de la deschidere.

Am înființat această Clinică împreună cu regretatul prof. dr. inginer Pompiliu Manea, din dorinţa de a introduce procedee moderne de tratament chirurgical minim invaziv, care să scurteze timpul de recuperare pentru muncă și sport al pacienților. Pentru realizarea acestui deziderat, a fost nevoie de un sediu corespunzător, care a fost pus la dispoziţie de prof. Manea în clădirea Medical Plaza din str. Republicii 65-67 si de o dotare corespunzătoare cu aparatură și instrumentar, necesare noilor forme de tratament chirurgical, fapt realizat în colaborare cu firma SC TEMCO SRL, cu sediul în aceiaşi clădire.

Am dorit să pun la dispoziţia pacienţilor din România experienţa acumulată în cei peste treizeci de ani de activitate desfășurată peste hotare în instituţii medicale de prestigiu din Germania și Elveţia, să contribui, după puterile mele, la îmbunătățirea asistentei medicale din țara de care, sufleteşte, nu m-am despărțit niciodată .

 

În centrul preocupărilor noastre au stat:

 • nucleoplastia, cel mai modern procedeu chirurgical minim invaziv în tratamentul herniei de disc, care realizează o scădere a presiunii intradiscale cu ajutorul unei sonde speciale dublulaser, eliminând astfel durerile prin decomprimarea structurile nervoase de la nivelul coloanei vertebrale; au fost efectuate astfel, primele nucleoplastii cervicale și dorsale din România, prin introducerea combinaţiei dintre nucleoplastie și nucleoctomie în cazurile cu multiple hernii de disc, aflate în diferite stadii de evoluţie. S-au efectuat în aceşti zece ani peste 200 de nucleopastii, cu rezultate bune și foarte bune în 85% din cazuri.
 • ligamentoplastiile asistate artroscopic ale genunchiului precum și extinderea indicaţiei artroscopiei în tratamentul artrozelor.

 

O mare parte a activității Clinicii, s-a desfășurat în cooperare cu Cluburile Sportive din judeţul Cluj și judeţele limitrofe, sportivii cluburilor CFR Cluj, U Cluj, Gloria Bistriţa și Potaissa Turda, care au beneficiat astfel de un tratament specific nevoilor de natură sportivă pe care aceștia le reclamă în permanență. Rezultatele bune ale tratamentelor efectuate, au permis sportivilor o recuperare rapidă și reluarea în timp util a activităților sportive.

 • o deosebită atenţie a fost acordată tratamentului deformaţiilor mâinii și piciorului, alegându-se cu mare grijă metoda chirurgicală adecvată, pentru fiecare caz în parte; rezultatele bune obţinute, ne-au îndeamnat să perfecţionăm tehnica operatorie, să introducem noi metode, cum ar fi: protezarea articulaţiilor mici ale mâinii si piciorului, procedee minim invazive în sutura tendoanelor, în halucele valg (hallux valgus), ca și în poliartrita reumatoidă; practica clinicii de introducere a procedeelor chirurgicale minim invazive, s-a extins la chirurgia vasculară și s-au perfecţionat metodele endoluminale cu laser recurgându-se tot mai rar la metodele clasice invazive;
 • de asemenea ne bucurăm de o creştere semnificativă a numărului și lărgirea spectrului de operaţii aferente specializărilor chirurgie plastică și reparatorie, cu îmbunătațirea remarcabilă a rezultatelor

 

Pe parcursul celor zece ani de activitate la Clinica Ortomed Alex Bucur au fost efectuate:

 • 2166 operaţii, dintre care; peste 430 de artroscopii;
 • peste 180 de ligamentoplastii; 
 • 210 hernii de disc, din care aproximativ 22 cervicale;
 • 160 de operaţii in domeniul chirurgiei vasculare.

 

De asemenea s-au făcut peste 40 de intervenţii chirurgicale ale halucelului valg (hallux valgus), precum și aproximativ 1140 de alte intervenţii chirurgicale aferente specializărilor menţionate.

 

Toate acestea au fost posibile, datorită iscusinței unor medici tineri, foarte bine pregătiți profesional cu o înaltă etică medicală, după cum urmează:

 • Dr. în medicină, Dr. Rareş Opriș, medic primar de ortopedie și traumatologie;
 • Dr. în medicină, Oana Hoteiuc, medic specialist de chirurgie vasculară;
 • Dr. în medicină, Valeriu Nicula, medic primar chirurgie plastică;
 • Dr. în medicină, Argentina Vidrașcu, medic primar chirurgie plastică;
 • Dr. în medicină, Bogdan Aldeș, medic specialist chirurgie plastică;
 • Dr. în medicină, Radu Cojocaru, medic specialist chirurgie plastică;
 • Dr. în medicină, Gabriela Bârlea, medic primar oftalmolog.

 

Clinica mai beneficiază de colaborarea unor personalități consacrate ale medicinii clujene:

 • Dr. în medicină, Voicu Turdean, medic primar de ortopedie și traumatologie;
 • Dr. în medicină, Attila Szeplaki, medic primar de ortopedie și traumatologie;
 • Dr. în medicină, Ioan Szabo, medic primar neurochirurgie;
 • Dr. în medicină, Horațiu Badiu, medic specialist de  ortopedie și traumatologie;
 • Dr. în medicină, Octavian Chira, medic primar de anestezie și terapie intensivă.

 

O atenţie specială a fost acordată tratamentelor ortopedice conservative și, mai ales, tratamentului postoperator și de recuperare, pe care le considerăm extrem de importante în obţinerea unor rezultate bune și durabile. Colaborarea cu cabinetul de fiziokinetoterapie „Kinetomed“ din Cluj-Napoca a adus, mai ales, în cazurile sportivilor de performanță, beneficii reale în recuperarea capacității de efort a acestora.

În viitor, avem în vedere ca printr-un mai bun management și o politică de prețuri adecvată, să asigurăm premisele continuității în calitatea serviciilor și un nivel științific înalt al prestaţiilor medicale, care să consolideze și să mențină prestigiul Clinicii Ortomed Alex Bucur.

În final, menționăm buna colaborare pe care clinica noastră a avut-o cu instituțiile de asigurare: Europe Assitance, Allianz Țiriac precum și Generali Asigurări România.

 

Alinierea complicata a oaselor, muschilor si tendoanelor la nivelul piciorului, care formeaza un arc transversal (metatarsian) si un arc longitudinal (in lungime). Aceste arcade elastice  permit o distributie uniforma a greutatii corpului de-a lungul picioarelor, ele joaca un rol important in biomecanica mersului, si permit adaptarea la mersul pe diferite suprafete cu diverse grade de denivelare. La nastere avem cu totii un picior plat, care dupa dezvoltarea boltilor plantare se corecteaza. Atunci cand deformitatea picioarelor nu se corecteaza, vorbim de piciorul plat congenital (mostenit/genetic) , fiind intalnit des in cadrul unor familii, iar atunci cand deformatia apare mai tarziu din cauza supraincarcarii ( obezitate, incaltaminte neadecvata, etc.), vorbim de piciorul plat castigat.

La unii oameni cu picior plat apar  inflamatii si dureri in ligamentele fetei inferioare a piciorului, monturi si bataturi (hiperkeratoza). In aceste cazuri se poate produce un desechilibru muscular, cu probleme in articulatiile gleznelor, genunchilor si coloanei vertebrtale lombare. Greutatea excesiva, slabirea tesuturilor de sustinere sau suprasolicitarea, pot duce la o slabire suplimentara a arcadelor plantare, accentuand caderea acestora. Solicitarea excesiva a piciorului anterior, cu turtirea  arcadei transversale (metatarsiana), cu cresterea presiunii exercitate asupra nervilor si vaselor sanguine regionale, pot duce la dureri, uneori dramatice, cu imposibilitatea de a continua mersul, de exemplu in purtarea indelungata de pantofi cu tocuri inalte la femei.

Diagnosticul piciorului plat se face prin examinarea clinica, deci depinde foarte mult de pregatirea si interesul medicului pentru aceasta afectiune. Supraevaluarea acestei deformitati, dar si bagatelizarea ei, aduc prejudicii pacientilor.
Tratamentul piciorului plat este necesar cand apar durerile si tulburarile de mers., dar si atunci cand deformatia este accentuata, pentru a preveni aparitia unor complicatii, cum ar fi artrozele piciorului, ulceratii ale pielii, etc.

Gimnastica medicala la copii este extrem de dificila, dar poate aduce rezultate bune cand se face consecvent si profesional.
Purtarea de suporturi plantare adecvate, impiedica evolutia bolii si reduce substantial durerile, mai ales atunci cand este adaptata fiecarui caz in parte. Cumpararea din magazin a suporturilor plantare , asa zis « universale », poate ajuta in cazurile usoare, dar are un efect nefavorabil asupra picioarelor plate mai avansate. Este necesara o corespondenta exacta a suportului plantar cu fiecare picior in parte, atat pentru a corecta deformitatea, cat si pentru a inlatura durerile si a impiedica agravarea bolii.

Dezvoltarea impetuasa a tehnicii, a dus la aparitia unor metode avansate de masurare cu o deosebita precizie in diagnosticul diverselor deformatii ale picioarelor, ca si la introducerea unor noi tehnologii si a unor materiale performante in realizarea suporturilor plantare.

In clinica noastra se folosesc masuratori digitale statice si dinamice a picioarelor, care permit executarea de suporturi plantare individualizate in ceeace priveste forma si materialele ce se folosesc in exacutarea lor. Datele masuratorilor digitale sunt prelucrate

si se transmit electronic unui calculator din Germania, suporturile plantare fiind executate de un robot si finisate de specialisti in mecanica ortopedica. (www.bauerfeind.com).
Specializarea in executarea de suporturi plantare, a facut posibila o diversificare multipla, astazi existand posibilitatea de a face suporturi pentru diverse activitati sportive, cum ar fi golful, fotbalul, skiul, etc. Copiii beneficiaza de suporturi plantare speciale, care trebuiesc schimbate mereu, concomitent cu cresterea, sub control medical.

 

 

Perfectionarea continua a sustinatoarelor plantare a dus la adaptarea lor pentru diferite forme de sport, cu imbunatatirea evidenta a performantelor. Clinica Ortomed in colaborare co firma Ortomed Import, reprezentanta celei mai prestigioase firme de orteze din lume, a efectuat studii la diferite echipe de fotbal si hanbal din Cluj  cu introducerea de suporturi plantare adecvate la jucatorii cu diverse forme de picior plat, ceeace a dus, afirmativ, la imbunatatirea rezultatelor sportive.(poze cu diverse suporturi pentru sportivi: fotbal, golf, etc.)


Diverse combinatii pentru diferite sporturi

Tratamentul chirurgical al piciorului plat isi gaseste rar aplicatia, numai atunci cand metodele conservative nu aduc ameliorarea durerilor. El este indicat in corectarea deformatiilor secundare , cum ar fi halucele valg sau degetele in ciocan., neurinomul Morton sau necrozele de cap metatarsian de incarcare- boalaKohler II/III.
Aceste operatii se fac in clinica noastra prin cele mai avansate metode, care permit o corectare functionala si estetica., care vor fi prezentate in secventele urmatoare.

 

Noutăți

Reluarea nucleoplastiei cervicale si lombare cu sonde performante

Una dintre metodele operatorii de succes ale Clinicii Ortomed, este tratamentul Herniilor de Disc cervicale si lombare prin NUCLEOPLASTIE.
Desvoltarea continua a tehnicii, a dus si in domeniul nucleoplastiei la perfectionarea sondelor de radiofregventa , cu imbunatatirea rezultatelor clinice. Sonda LumbalFX(302A3)RF-Plasma este mai eficienta, la temperaturi sub 70 grade, ceeace asigura o protectie marita a tesuturilor adiacente zonei de actiune
Respectand principiile cunoscute in indicatia nucleoplastiei si folosind noile sonde de radiofregventa, clinica a obtinut rezultata bune si foarte bune in 85-90% din cazuri.

Go to top