10 ani de activitate a Clinicii „ORTOMED ALEX BUCUR“

Clinica de ortopedie și chirurgie minim invazivă „Ortomed Alex Bucur“ din Cluj-Napoca, a împlinit de curând zece ani de la deschidere.

Am înființat această Clinică împreună cu regretatul prof. dr. inginer Pompiliu Manea, din dorinţa de a introduce procedee moderne de tratament chirurgical minim invaziv, care să scurteze timpul de recuperare pentru muncă și sport al pacienților. Pentru realizarea acestui deziderat, a fost nevoie de un sediu corespunzător, care a fost pus la dispoziţie de prof. Manea în clădirea Medical Plaza din str. Republicii 65-67 si de o dotare corespunzătoare cu aparatură și instrumentar, necesare noilor forme de tratament chirurgical, fapt realizat în colaborare cu firma SC TEMCO SRL, cu sediul în aceiaşi clădire.

Am dorit să pun la dispoziţia pacienţilor din România experienţa acumulată în cei peste treizeci de ani de activitate desfășurată peste hotare în instituţii medicale de prestigiu din Germania și Elveţia, să contribui, după puterile mele, la îmbunătățirea asistentei medicale din țara de care, sufleteşte, nu m-am despărțit niciodată .

 

În centrul preocupărilor noastre au stat:

 • nucleoplastia, cel mai modern procedeu chirurgical minim invaziv în tratamentul herniei de disc, care realizează o scădere a presiunii intradiscale cu ajutorul unei sonde speciale dublulaser, eliminând astfel durerile prin decomprimarea structurile nervoase de la nivelul coloanei vertebrale; au fost efectuate astfel, primele nucleoplastii cervicale și dorsale din România, prin introducerea combinaţiei dintre nucleoplastie și nucleoctomie în cazurile cu multiple hernii de disc, aflate în diferite stadii de evoluţie. S-au efectuat în aceşti zece ani peste 200 de nucleopastii, cu rezultate bune și foarte bune în 85% din cazuri.
 • ligamentoplastiile asistate artroscopic ale genunchiului precum și extinderea indicaţiei artroscopiei în tratamentul artrozelor.

 

O mare parte a activității Clinicii, s-a desfășurat în cooperare cu Cluburile Sportive din judeţul Cluj și judeţele limitrofe, sportivii cluburilor CFR Cluj, U Cluj, Gloria Bistriţa și Potaissa Turda, care au beneficiat astfel de un tratament specific nevoilor de natură sportivă pe care aceștia le reclamă în permanență. Rezultatele bune ale tratamentelor efectuate, au permis sportivilor o recuperare rapidă și reluarea în timp util a activităților sportive.

 • o deosebită atenţie a fost acordată tratamentului deformaţiilor mâinii și piciorului, alegându-se cu mare grijă metoda chirurgicală adecvată, pentru fiecare caz în parte; rezultatele bune obţinute, ne-au îndeamnat să perfecţionăm tehnica operatorie, să introducem noi metode, cum ar fi: protezarea articulaţiilor mici ale mâinii si piciorului, procedee minim invazive în sutura tendoanelor, în halucele valg (hallux valgus), ca și în poliartrita reumatoidă; practica clinicii de introducere a procedeelor chirurgicale minim invazive, s-a extins la chirurgia vasculară și s-au perfecţionat metodele endoluminale cu laser recurgându-se tot mai rar la metodele clasice invazive;
 • de asemenea ne bucurăm de o creştere semnificativă a numărului și lărgirea spectrului de operaţii aferente specializărilor chirurgie plastică și reparatorie, cu îmbunătațirea remarcabilă a rezultatelor

 

Pe parcursul celor zece ani de activitate la Clinica Ortomed Alex Bucur au fost efectuate:

 • 2166 operaţii, dintre care; peste 430 de artroscopii;
 • peste 180 de ligamentoplastii; 
 • 210 hernii de disc, din care aproximativ 22 cervicale;
 • 160 de operaţii in domeniul chirurgiei vasculare.

 

De asemenea s-au făcut peste 40 de intervenţii chirurgicale ale halucelului valg (hallux valgus), precum și aproximativ 1140 de alte intervenţii chirurgicale aferente specializărilor menţionate.

 

Toate acestea au fost posibile, datorită iscusinței unor medici tineri, foarte bine pregătiți profesional cu o înaltă etică medicală, după cum urmează:

 • Dr. în medicină, Dr. Rareş Opriș, medic primar de ortopedie și traumatologie;
 • Dr. în medicină, Oana Hoteiuc, medic specialist de chirurgie vasculară;
 • Dr. în medicină, Valeriu Nicula, medic primar chirurgie plastică;
 • Dr. în medicină, Argentina Vidrașcu, medic primar chirurgie plastică;
 • Dr. în medicină, Bogdan Aldeș, medic specialist chirurgie plastică;
 • Dr. în medicină, Radu Cojocaru, medic specialist chirurgie plastică;
 • Dr. în medicină, Gabriela Bârlea, medic primar oftalmolog.

 

Clinica mai beneficiază de colaborarea unor personalități consacrate ale medicinii clujene:

 • Dr. în medicină, Voicu Turdean, medic primar de ortopedie și traumatologie;
 • Dr. în medicină, Attila Szeplaki, medic primar de ortopedie și traumatologie;
 • Dr. în medicină, Ioan Szabo, medic primar neurochirurgie;
 • Dr. în medicină, Horațiu Badiu, medic specialist de  ortopedie și traumatologie;
 • Dr. în medicină, Octavian Chira, medic primar de anestezie și terapie intensivă.

 

O atenţie specială a fost acordată tratamentelor ortopedice conservative și, mai ales, tratamentului postoperator și de recuperare, pe care le considerăm extrem de importante în obţinerea unor rezultate bune și durabile. Colaborarea cu cabinetul de fiziokinetoterapie „Kinetomed“ din Cluj-Napoca a adus, mai ales, în cazurile sportivilor de performanță, beneficii reale în recuperarea capacității de efort a acestora.

În viitor, avem în vedere ca printr-un mai bun management și o politică de prețuri adecvată, să asigurăm premisele continuității în calitatea serviciilor și un nivel științific înalt al prestaţiilor medicale, care să consolideze și să mențină prestigiul Clinicii Ortomed Alex Bucur.

În final, menționăm buna colaborare pe care clinica noastră a avut-o cu instituțiile de asigurare: Europe Assitance, Allianz Țiriac precum și Generali Asigurări România.

 

Dr. Rares Radu Opris

Medic Specialist Ortopedie -Traumatologie

 

 

Tendonul lui Achile este cel mai mare tendon din corpul uman, si face legatura intre calcaneu (osul calcaiului) si muschii gambei (muschiul triceps sural). El permite miscarea de flexie plantara a piciorului, practic miscarea de ridicare pe varfuri. Foarte rezistent, acest tendon poate suporta o incarcatura de pana la 400 kilograme. Tendonul achilean, prin rolul sau in miscare, este supus la diverse suprasolicitari si traumatisme. Cea mai frecventa leziune este ruptura tendonului, fiind intalnita mai ales la barbatii de varsta medie si la persoanele in varsta. Alta patologie este cea reprezentata de modificarile degenerative, cum ar fi tendinite, tendinoze si peritendinite De obicei, ruptura tendonului are loc la o distanta de 2-6 cm de insertia distala a acestuia pe calcaneu, intr-o zona cu o vascularizatie deficitara.

Microtraumatismele repetate la acest nivel duc la aparitia unei inflamatii, leziunile aparute neputand fi vindecate din cauza vascularizatiei deficitare, asa incat o supraincarcare mecanica duce la ruptura. Aceasta se produce de obicei in urma unei miscari de plecare de pe loc, la piciorul de sprijin aflat in dorsiflexie, genunchiul indoit, in urma miscarii de extensie a genunchiului si piciorului. Pacientul simte o durere brutala si se prabuseste, absolut incapabil sa mearga sau sa alerge, nu poate sa stea pe varfurile picioarelor iar deasupra calcaiului se formeaza o depresiune marcata, insotita la cateva zile de aparitia unei echimoze (vanatai) la nivelul tegumentului regiunii posterioare a gambei. Alte cauze care predispun la aparitia rupturii tendonului achilean sunt poliartrita reumatoida, lupusul eritematos, hiperparatiroidismul, hiperbetalipoproteinemia, insuficienta renala cronica, infiltratiile locale cu corticosteroizi, precum si abuzul de antibiotice din clasa fluoroquinelonelor. Diagnosticul pozitiv de ruptura a tendonului achilean se pune de catre medic prin palparea defectului tendinos, imposibilitatea ridicarii pe varfuri de partea afectata, testul Thompson, etc. La aproximativ o saptamana de la accident, spatiul rezultat in urma rupturii se umple cu tesut cicatricial. Daca este lasata netratata, ruptura de tendon va duce la o vindecare spontana in care va rezulta un tendon mai lung, cu consecinte grave asupra mecanicii ulterioare a gleznei, in sensul ca pacientul nu va fi capabil sa faca miscarea de ridicare pe varfuri, cu repercursiuni in ceea ce priveste mersul, alergatul, urcatul si coboratul scarilor. Consultul la medic este obligatoriu, deoarece diagnosticul si tratamentul vor fi mult intarziate, cu consecinte negative ulterioare asupra motilitatii active a gleznei.

In ceea ce priveste tratamentul, exista doua posibilitati, si anume tratamentul conservativ respectiv cel chirurgical, ambele presupunand o imobilizare a piciorului in diferite grade de flexie plantara pentru o perioada de timp. Daca pana nu demult imobilizarea se facea cu aparate gipsate greoaie, care nu permiteau o igiena corespunzatoare a piciorului, astazi exista orteze speciale, care permit mobilizarea precoce a pacientului, un control permanent al evolutiei procesului de vindecare, cat si o igiena corespunzatoare a piciorului.

Conduita terapeutica adoptata este adaptata fiecarui pacient in parte in parte in functie de mai multi factori, si anume timpul scurs de la ruptura, varsta, sex, activitate sportiva, patologie asociata. In general, este acceptat ca in urma tratamentului chirurgical exista un risc de reruptura a tendonului mai mic comparativ cu tratamentul conservativ, acesta fiind totusi grevat de un risc mai mare al complicatiilor postoperatorii, si anume infectie, necroza cutanata, fistula, etc.. Este de preferat tratamentul chirurgical in randul sportivilor, a pacientilor tineri, activi. Se prefera tratamentul conservativ celui chirurgical in cazul pacientilor mai putin activi sau cu alte comorbiditati.

Tratamentul chirurgical poate fi aplicat prin chirurgie deschisa, mai ales in cazul rupturilor vechi sau neglijate cand datorita retractiilor capetelor tendonului si a aderentelor alte proceduri nu au sanse de reusita. In cazul rupturilor proaspete, la tineri, si mai ales la sportivi este de preferat tratamentul chirurgical prin tehnici percutane, minim invazive cu avantaje binecunoscute, pacientul beneficiind de o recuperare rapida si mult mai usoara comparativ cu chirurgia deschisa clasica, deoarece cicatricile postoperatorii vor fii mici, de cativa milimetri, excentrice fata de tendon evitandu-se formarea cicatricilor aderente intre piele, teaca si tendon.

In Clinica Ortomed Alex Bucur din Cluj-Napoca se aplica tratamentul diferentiat, modern al leziunilor de tendon achilean, cu sutura percutana precoce, urmata de imobilizarea cu orteza DARCO in cazul rupturilor proaspete, sau cel chirurgical deschis urmat de imobilizarea cu orteza DARCO in cazul rupturilor vechi, neglijate, dar si tratamentul conservativ cu ajutorul ortezei DARCO, cu rezultate excelente, la persoanele in varsta sau cu alte comorbiditati.

Tratamentul este de lunga durata, si presupune in general o perioada de aproximativ 3 luni de zile pentru o reluare optima a activitatii.

 

 

 

 

 

 

 

Noutăți

Reluarea nucleoplastiei cervicale si lombare cu sonde performante

Una dintre metodele operatorii de succes ale Clinicii Ortomed, este tratamentul Herniilor de Disc cervicale si lombare prin NUCLEOPLASTIE.
Desvoltarea continua a tehnicii, a dus si in domeniul nucleoplastiei la perfectionarea sondelor de radiofregventa , cu imbunatatirea rezultatelor clinice. Sonda LumbalFX(302A3)RF-Plasma este mai eficienta, la temperaturi sub 70 grade, ceeace asigura o protectie marita a tesuturilor adiacente zonei de actiune
Respectand principiile cunoscute in indicatia nucleoplastiei si folosind noile sonde de radiofregventa, clinica a obtinut rezultata bune si foarte bune in 85-90% din cazuri.

Go to top