10 ani de activitate a Clinicii „ORTOMED ALEX BUCUR“

Clinica de ortopedie și chirurgie minim invazivă „Ortomed Alex Bucur“ din Cluj-Napoca, a împlinit de curând zece ani de la deschidere.

Am înființat această Clinică împreună cu regretatul prof. dr. inginer Pompiliu Manea, din dorinţa de a introduce procedee moderne de tratament chirurgical minim invaziv, care să scurteze timpul de recuperare pentru muncă și sport al pacienților. Pentru realizarea acestui deziderat, a fost nevoie de un sediu corespunzător, care a fost pus la dispoziţie de prof. Manea în clădirea Medical Plaza din str. Republicii 65-67 si de o dotare corespunzătoare cu aparatură și instrumentar, necesare noilor forme de tratament chirurgical, fapt realizat în colaborare cu firma SC TEMCO SRL, cu sediul în aceiaşi clădire.

Am dorit să pun la dispoziţia pacienţilor din România experienţa acumulată în cei peste treizeci de ani de activitate desfășurată peste hotare în instituţii medicale de prestigiu din Germania și Elveţia, să contribui, după puterile mele, la îmbunătățirea asistentei medicale din țara de care, sufleteşte, nu m-am despărțit niciodată .

 

În centrul preocupărilor noastre au stat:

 • nucleoplastia, cel mai modern procedeu chirurgical minim invaziv în tratamentul herniei de disc, care realizează o scădere a presiunii intradiscale cu ajutorul unei sonde speciale dublulaser, eliminând astfel durerile prin decomprimarea structurile nervoase de la nivelul coloanei vertebrale; au fost efectuate astfel, primele nucleoplastii cervicale și dorsale din România, prin introducerea combinaţiei dintre nucleoplastie și nucleoctomie în cazurile cu multiple hernii de disc, aflate în diferite stadii de evoluţie. S-au efectuat în aceşti zece ani peste 200 de nucleopastii, cu rezultate bune și foarte bune în 85% din cazuri.
 • ligamentoplastiile asistate artroscopic ale genunchiului precum și extinderea indicaţiei artroscopiei în tratamentul artrozelor.

 

O mare parte a activității Clinicii, s-a desfășurat în cooperare cu Cluburile Sportive din judeţul Cluj și judeţele limitrofe, sportivii cluburilor CFR Cluj, U Cluj, Gloria Bistriţa și Potaissa Turda, care au beneficiat astfel de un tratament specific nevoilor de natură sportivă pe care aceștia le reclamă în permanență. Rezultatele bune ale tratamentelor efectuate, au permis sportivilor o recuperare rapidă și reluarea în timp util a activităților sportive.

 • o deosebită atenţie a fost acordată tratamentului deformaţiilor mâinii și piciorului, alegându-se cu mare grijă metoda chirurgicală adecvată, pentru fiecare caz în parte; rezultatele bune obţinute, ne-au îndeamnat să perfecţionăm tehnica operatorie, să introducem noi metode, cum ar fi: protezarea articulaţiilor mici ale mâinii si piciorului, procedee minim invazive în sutura tendoanelor, în halucele valg (hallux valgus), ca și în poliartrita reumatoidă; practica clinicii de introducere a procedeelor chirurgicale minim invazive, s-a extins la chirurgia vasculară și s-au perfecţionat metodele endoluminale cu laser recurgându-se tot mai rar la metodele clasice invazive;
 • de asemenea ne bucurăm de o creştere semnificativă a numărului și lărgirea spectrului de operaţii aferente specializărilor chirurgie plastică și reparatorie, cu îmbunătațirea remarcabilă a rezultatelor

 

Pe parcursul celor zece ani de activitate la Clinica Ortomed Alex Bucur au fost efectuate:

 • 2166 operaţii, dintre care; peste 430 de artroscopii;
 • peste 180 de ligamentoplastii; 
 • 210 hernii de disc, din care aproximativ 22 cervicale;
 • 160 de operaţii in domeniul chirurgiei vasculare.

 

De asemenea s-au făcut peste 40 de intervenţii chirurgicale ale halucelului valg (hallux valgus), precum și aproximativ 1140 de alte intervenţii chirurgicale aferente specializărilor menţionate.

 

Toate acestea au fost posibile, datorită iscusinței unor medici tineri, foarte bine pregătiți profesional cu o înaltă etică medicală, după cum urmează:

 • Dr. în medicină, Dr. Rareş Opriș, medic primar de ortopedie și traumatologie;
 • Dr. în medicină, Oana Hoteiuc, medic specialist de chirurgie vasculară;
 • Dr. în medicină, Valeriu Nicula, medic primar chirurgie plastică;
 • Dr. în medicină, Argentina Vidrașcu, medic primar chirurgie plastică;
 • Dr. în medicină, Bogdan Aldeș, medic specialist chirurgie plastică;
 • Dr. în medicină, Radu Cojocaru, medic specialist chirurgie plastică;
 • Dr. în medicină, Gabriela Bârlea, medic primar oftalmolog.

 

Clinica mai beneficiază de colaborarea unor personalități consacrate ale medicinii clujene:

 • Dr. în medicină, Voicu Turdean, medic primar de ortopedie și traumatologie;
 • Dr. în medicină, Attila Szeplaki, medic primar de ortopedie și traumatologie;
 • Dr. în medicină, Ioan Szabo, medic primar neurochirurgie;
 • Dr. în medicină, Horațiu Badiu, medic specialist de  ortopedie și traumatologie;
 • Dr. în medicină, Octavian Chira, medic primar de anestezie și terapie intensivă.

 

O atenţie specială a fost acordată tratamentelor ortopedice conservative și, mai ales, tratamentului postoperator și de recuperare, pe care le considerăm extrem de importante în obţinerea unor rezultate bune și durabile. Colaborarea cu cabinetul de fiziokinetoterapie „Kinetomed“ din Cluj-Napoca a adus, mai ales, în cazurile sportivilor de performanță, beneficii reale în recuperarea capacității de efort a acestora.

În viitor, avem în vedere ca printr-un mai bun management și o politică de prețuri adecvată, să asigurăm premisele continuității în calitatea serviciilor și un nivel științific înalt al prestaţiilor medicale, care să consolideze și să mențină prestigiul Clinicii Ortomed Alex Bucur.

În final, menționăm buna colaborare pe care clinica noastră a avut-o cu instituțiile de asigurare: Europe Assitance, Allianz Țiriac precum și Generali Asigurări România.

 

Ca orice stiinta, medicina este supusa unei dezvoltari continue. Cercetarea si experienta clinica maresc bagajul nostru de cunostinte, mai ales in domeniul terapeutic.
Chirurgia artroscopica a avansat in anii ’80 in tarile desvoltate, de la o chirurgie rezervata unor centre specializate la o chirurgie de rutina pentru numeroase procedee de rezectie, dar si reconstructive in chirurgia articulara. Aceasta forma de chirurgie face necesara o pregatire speciala a chirurgilor si ortopezilor care o practica si o dotare corespunzatoare a serviciilor spitalicesti si ambulatorii.

Daca la inceput, artroscopia a fost folosita mai ales in scopuri diagnostice, ea a devenit cu timpul din ce in ce mai operationala, astfel incat in zilele noastre, majoritatea operatiilor pe articulatiile mari se face artroscopic, iar artroscopia strict diagnostica a devenit o raritate.
Avantajul major al chirurgiei artroscopice este caracterul ei minim invaziv cu menajarea tesuturilor, ceeace inlesneste scurtarea semnificativa a timpului de vindecare si recuperare functionala a articulatiilor operate.
Daca primele artroscopii s-au facut la genunchi, care este cea mai mare articulatie a corpului omenesc, au urmat apoi celelalte articulatii, umar, cot, glezna, sold, mana si chiar degete.

Ce este artroscopia? Este o vizualizare endoscopica a articulatiilor, care permite evaluarea anatomica si anatomopatologica a elementelor constitutive si aplicarea tratamentului adecvat leziunilor traumatice sau degenerative prezente in articulatie.
Intre leziunile traumatice fregvente, care beneficiaza de tratamentul artroscopic, se numara rupturile de menisc, rupturile de ligamente incrucisate la genunchi, rupturile de capsula si tendoane la umar, corpii articulari liberi, etc. Leziunile degenerative cele mei fregvente sunt cele de cartilagiu articular din artroze.

Aparatura de vizualizare si transmitere a imaginilor, ca si instrumentarul specific operatiilor artroscopice s-au imbunatatit continuu, permitand, alaturi de acumularea unei vaste experiente operatorii, performante remarcabile si renuntarea la multe procedee chirurgicale invazive, cu leziuni intinse de tesuturi, care necesitau perioade lungi de vindecare si de recuperare functionala.

Efectuarea artroscopiei necesita o utilare speciala a salilor de operatie, care trebuie sa asigure o sterilitate riguroasa si o dotare corespunzatoare, care sa cuprinda aparatura de vizualizare si transmitere a imaginilor din ariculatie si instrumentarul specific acestui fel de operatii.
Imaginile din articulatie se capteaza cu ajutorul unei camere de luat vederi, atasata la un tub optic combinat cu o sursa puternica de lumina rece si se receptioneaza, vizualizeaza si inregistreaza de catre un sistem video. Posibilitatile de vizualizare prin artroscopie sunt mult mai largi ca cele din operatiile deschise, permitand un diagnostic precis si o terapie adecvata. Asa cum in chirurgia generala operatiile endoscopice inlocuiesc din ce in ce mai multe procedee deschise, in ortopedie artroscopia  a cistigat si cistiga tot mai mult teren in operatiile pe articulatii.

In anestezie generala, rahidiana sau locala, se fac doua incizii de cite 6 milimetri pe fata anterioara a genunchiului, de o parte si de alta a tendonului rotulian, la inaltimea spatiului articular, prin care se introduce sistemul de vizualizare si instrumentarul specific necesar, dupa caz.

 

 

Articulatia se umple cu ser fiziologic cu flux continu, care asigura o vizibilitate buna. Se pun in evidenta diversele compartimente ale articulatiei, inspectandu-se formatiunile anatomice, inspectie care este complectata cu palparea instrumrntala a acestora. Se incepe cu articulatia femuro-rotuliana, unde se apreciaza pozitia rotulei si starea cartilagiului articular , se continua cu compartimentul  medial, unde se controleaza meniscul intern, care poate prezenta diverse grade de leziuni traumatice sau degenerative, ca si starea cartilagiului, care in artrozele de genunchi, poate prezenta fenomene degenerative de diverse grade  Inspectia articulatiei continua cu punerea in evidenta a compartimentului extern ( lateral ), unde se apreciaza de asemenea starea meniscului extern si a cartilagiului articular.. La mijlocul genunchiului se afla asa numitul «  spatiu intercondilian », in care se gasesc ligamentele incrucisate , cele care asigura stabilitatea articulatiei, care poate fi compromisa prin  leziuni traumatice ale acestora  
Pina acum am vorbit de posibilitatile excelente pe care le aduce artroscopia in punerea diagnosticului- cel mai exact- al leziunilor traumatice si degenerative ale componentelor articulare, ramanand sa enumeram multiplele posibilitati de tratament minim invaziv al acestora, pe cale artroscopica. Voi arata numai o parte din posibilitatile de tratament artroscopic al leziunilor traumatice si degenerative ale genunchiului.

Leziunile meniscurilor pot fi traumatice sau degenerative. Cele traumatice se produc mai fregvent la sportivi, prin suprasolicitarea articulatiei, putand merge de la rupturi simple pina la rupturi intinse, insotite de blocajul genunchiului. Tratamentul artroscopic aplicat acestor rupturi depinde de marimea si caracterul leziunii, ca si de calitatea tesutului meniscal. La tineri, mai ales la cei care doresc sa isi continue activitatea in sportul de performanta, se practica sutura (coaserea) meniscului, ce se face cu materiale speciale cu rezorbtie intarziata, urmand ca genunchiul sa fie stabilizat cu o orteza speciala, pina la vindecarea meniscului. Este evident ca nu orice menisc rupt se poate coase cu sanse de succes, aceasta metoda ramanand rezervata pentru anumite cazuri Restul leziunilor de menisc se trateaza prin rezectie, care trebuie sa fie economica dar suficienta, marginile ramase dupa rezactie se niveleaza
Leziunile ligamentelor incrucisate se produc aproape in exclusivitate in urma unor traumatisme severe de genunchi, insotindu-se de cele mai multe ori de leziunea altor componente ale articulatiei, cum ar fi meniscul, ligamentele colaterale, capsula sau cartilagiul articular. Leziunile ligamentelor incrucisate duc la instabilitatea genunchiului si necesita de regula un tratament chirurgical de inlocuire, care deasemenea se poate face prin artroscopie. Aceste operatii, ceva mai complicate, se clarifica de catre operator cu fiecare pacient in parte. Este bine sa se stie, ca singurele metode de succes sunt cele care folosesc transplanturi recoltate de la pacient (de regula tendoane din apropierea genunchiului si ca transplanturile artificiale nu dau rezultate de durata.Dr. med. Gheorghe Craciun
Directorul Clinicii Ortomed

 

Noutăți

Reluarea nucleoplastiei cervicale si lombare cu sonde performante

Una dintre metodele operatorii de succes ale Clinicii Ortomed, este tratamentul Herniilor de Disc cervicale si lombare prin NUCLEOPLASTIE.
Desvoltarea continua a tehnicii, a dus si in domeniul nucleoplastiei la perfectionarea sondelor de radiofregventa , cu imbunatatirea rezultatelor clinice. Sonda LumbalFX(302A3)RF-Plasma este mai eficienta, la temperaturi sub 70 grade, ceeace asigura o protectie marita a tesuturilor adiacente zonei de actiune
Respectand principiile cunoscute in indicatia nucleoplastiei si folosind noile sonde de radiofregventa, clinica a obtinut rezultata bune si foarte bune in 85-90% din cazuri.

Go to top