Sistemul osteoarticular (oase si articulatii) formeaza scheletul, care sustine corpul uman. Oasele ofera un suport rigid testuturilor moi ale corpului, formand parghii care se misca in articulatii sub actiunea aparatului muscular.
In epoca moderna, odata cu inmultirea mijloacelor de transport, a activitatilor sportive si cu cresterea longevitatii populatiei, acest sistem este afectat deopotriva de traumatisme, boli degenerative si sistemice, neoplazii, etc. Orice astfel de afectiune se rasfrange in mod direct asupra activitatii zilnice si implicit asupra calitatii vietii. Din aceste considerente, a aparut necesitatea de a dezvolta diverse metode prin care sa se inlocuiasca articulatiile distruse. Metoda cea mai eficienta o reprezinta, fara echivoc, endoprotezarea.
Endoprotezarea reprezinta inlocuirea componentelor proprii ale articulatiei bolnave cu componente sintetice, special concepute dupa tiparul vechii articulatii, astfel incat, dupa introducerea acestora, sa rezulte o noua articulatie care sa respecte cat mai fidel atat forma, cat si biomecanica vechii articulatii.
Mana reprezinta unealta de care ne folosim cel mai des, in fiecare zi, in activitati de la cele mai simple la cele foarte complicate. Astfel, cea mai mica schimbare in capacitatea de a ne folosi de mana are repercursiuni atat fizice, cat si psihologice asupra oricarui individ.
Exista traumatisme ale mainii, in urma carora articulatiile, atat de mici si complexe la acest nivel, sunt grav afectate sau chiar distruse. Exista boli inflamatorii sistemice, cum ar fi poliartrita reumatoida, lupusul eritematos sistemic, guta, sclerodermia, dar si boli degenerative care afecteaza mana, duc la artroza si la deformarea articulatiilor.
Una dintre cele mai importante afectiuni la care endoprotezarea articulara la nivelul mainii este indicata il reprezinta poliartrita reumatoida. Aceasta afectiune extrem de dureroasa, deformeaza si degradeaza in timp articulatiile mainii, ducand in final la anchilozarea acestora si imposibilitatea efectuarii miscarii.
Deoarece este vorba de articulatii extrem de fine, endoprotezele sunt livrate in mai multe dimensiuni, sterile, in cutii sigilate, iar implantul utilizat este ales dupa marimea articulatiei de inlocuit. Ele au un astfel de design incat sa reprezinte o copie fidela a suprafetelor articulare normale. Pentru diversele articulatii, exista diferite tipuri de endoproteze- de silicon, dintr-un aliaj de titan si o componenta de polietilena, dar alegerea fiecarui tip de endoproteza apartine chirurgului, in functie de conditiile locale si generale ale pacientului. Prin protezarea mainii afectate de diferite boli, se urmareste restabilirea, in masura posibilului, a functionalitatii atat de complexe a mainii.
Tratamentul afectiunilor deformante ale mainii trebuie efectuat de o echipa de medici cu experienta, formata din reumatolog, ortoped si chirurg plastician, dupa un plan riguros, care cuprinde, in afara actului chirurgical si recuperarea functionala, care este extrem de importanta. Trebuie stiut insa ca o redare exacta a functiilor de finete ale mainii nu este usor de realizat.
Clinica Ortomed Alex Bucur din Cluj-Napoca intentioneaza sa realizeze un centru de protezare a mainii si a piciorului, in care sa activeze specialisti din toate domeniile medicale, in ideea de a oferi pacientilor cu impotente functionale posibilitatea de recuperare a capacitatii lor de munca si sport.
Dr. med. G. Craciun
Dr. med. R. Opris