Artroza este afectiunea unei articulatii produsa ca urmare a uzurii cartilajelor. Obezitatea, dar si boli precum guta sau reumatismul se pot transforma in timp in artroza. Aceasta afectiune se poate trata in Cluj-Napoca la Clinca Ortomed.
Artroza este o deformare a unei articulatii, produsa prin uzura progresiva a componentelor ei, incepand cu cartilagiul articular. Ea este o augmentare a procesului natural de imbatranire a tesuturilor, produsa de diversi factori ereditari, inflamatori, biomecanici, exces de greutate, tulburari metabolice, etc. In fazele evoluate ale artrozei este afectat (uzat) nu numai cartilagiul, ci toate componentele articulare, oase, ligamente, tendoane, oase, etc.
RISCURI. In cazul in care artroza este neglijata in fazele sale incipente, se poate ajunge ulterior chiar la interventii chirugicale.
Este vorba de boli ereditare cu afectarea generala a tesutului conjunctiv, sau speciala a tesutului osteo-cartilaginos, care sunt relativ rare.
Inflamatiile articulare primare, produse de reumatism, psoriazis, guta, etc., care nu sunt tratate la timp sau corespunzator, evolueaza spre artroza.
Modificarile axelor membrelor sau coloanei vertebrale, produse prin insuficiente musculare sau prin traumatisme articulare si periarticulare, pot duce prin instabilitate sau apasare inegala, la uzura articulatiilor.
Supragreutatea si lipsa de miscare constituie, de asemenea, cauze importante ale artrozelor.
In principiu, toate articulatiile corpului omenesc pot fi afectate de artroza. Totusi, boala apare cel mai frecvent la articulatiile mari, genunchi, sold, cot, umar, a coloanei vertebrale, urmate de articulatiile mainilor si picioarelor.
Exista suferinte articulare comune, care se intalnesc la aproape toate articulatiile, cum ar fi durerile la inceputul miscarii, la ridicarea din pat sau de pe scaun, care se atenueaza pe parcurs, sau durerile la efort indelungat. Mai tarziu, miscarile articulare devin din ce in ce mai dureroase, la orice fel de miscare.
Alte caracteristici ale artrozei sunt: tumefierea (umflarea) articulatiei bolnave cu modificari de forma, incalzirea locala, scaderea amplitudinii miscarii, etc.
Istoria bolii si examenul clinic facut de medic raman pietre fundamentale ale diagnosticului de artroza. In precizarea formei si a gradului de uzura articulara sunt necesare examinari suplimentare, cum ar fi Examenul Radiologic si Rezonanta Magnetica (RMN). In anumite cazuri, este necesara pentru precizarea diagnosticului (dar si pentru tratament) o artroscopie de genunchi, care permite cel mai bine vizualizarea leziunilor din articulatia examinata si in acelasi timp, aplicarea tratamentului necesar, evident, in masura posibilului.
Progresele tehnice din ultimele decenii permit punerea unui diagnostic precis al formei si stadiului unei artroze si stau la baza unui tratament specific si adecvat, despre care vom vorbi in articolul urmator.
Scopurile principale urmarite de terapia artrozei sunt inlaturarea durerii in conditii fiziologice normale si impiedicarea inaintarii modificarilor de uzura ale articulatiei bolnave. Exista, desigur, un tratament preventiv al artrozei, care vizeaza tratamentul la timp si corect al inflamatiilor sau traumatismelor articulare, asigurarea stabilitatii si functiei articulare, corectarea la timp a deformatiilor scheletale care duc la tulburari biomecanice, etc. Din pacate, aceste aspecte sunt deseori neglijate, ceeace, impreuna cu cresterea mediei de virsta a populatiei, face ca numarul artrozelor sa fie din ce in ce mai mare.
Pacientul se prezinta la medic de obicei cind durerile devin suparatoare, attunci cand artroza este instalata, uneori chiar avansata. Este de la sine inteles ca posibilitatile de tratament sunt cu atat mai putine si mai drastice, cu cat artroza este mai avansata.
In fazele initiale ale artrozei, in care este vorba , mai ales, de o inmuiere a cartilagiului articular (malacie), terapia va consta in:
In fazele mai avansate ale artrozei, devin necesare metodele de tratament operatorii, intre care cele minimal invazive ocupa astazi un loc din ce in ce mai important. Ideile ca artroza nu poate fi oprita, ca ea se termina cu anchiloza sau necesita « oricum » o protezare, nu mai sunt de actualitate. Imi permit sa afirm cu tarie, ca artroza, chiar si in stadiile mai avansate, poate si trebuie sa beneficieze de un tratament adecvat care sa o opreasca in evolutie, micsorand durerile si pastrand in mare parte functionalitatea. Va trebui sa actionam in directia lamuririi populatiei, dar si a medicilor, de la cei de familie, pana la specialisti.
In Clinica Ortomed Alex Bucur din Cluj-Napoca, se practica pe scara larga un tratament complex al artrozelor, incepand cu operatiile de stabilizare/ligamentoplastii si continuand cu reviziile artroscopice in artroze, urmate de tratamente de stimulare a celulelor cartilaginoase cu produsi ai acidului hialuronic.
In fazele avansate ale artrozei, singura terapie efectiva este implantarea de endoproteze, adica inlocuirea suprafetelor articulare deteriorate cu suprafete noi, care sa permita reluarea functiei articulare si sa elimine durerile si impotenta cauzate de artroza. Imbunatatirea continua a materialelor si geometriei protezelor, dar si a tehnicilor operatorii, au dus la cresterea importantei endoprotezelor in artrozele avansate.