10 ani de activitate a Clinicii „ORTOMED ALEX BUCUR“

Clinica de ortopedie și chirurgie minim invazivă „Ortomed Alex Bucur“ din Cluj-Napoca, a împlinit de curând zece ani de la deschidere.

Am înființat această Clinică împreună cu regretatul prof. dr. inginer Pompiliu Manea, din dorinţa de a introduce procedee moderne de tratament chirurgical minim invaziv, care să scurteze timpul de recuperare pentru muncă și sport al pacienților. Pentru realizarea acestui deziderat, a fost nevoie de un sediu corespunzător, care a fost pus la dispoziţie de prof. Manea în clădirea Medical Plaza din str. Republicii 65-67 si de o dotare corespunzătoare cu aparatură și instrumentar, necesare noilor forme de tratament chirurgical, fapt realizat în colaborare cu firma SC TEMCO SRL, cu sediul în aceiaşi clădire.

Am dorit să pun la dispoziţia pacienţilor din România experienţa acumulată în cei peste treizeci de ani de activitate desfășurată peste hotare în instituţii medicale de prestigiu din Germania și Elveţia, să contribui, după puterile mele, la îmbunătățirea asistentei medicale din țara de care, sufleteşte, nu m-am despărțit niciodată .

 

În centrul preocupărilor noastre au stat:

 • nucleoplastia, cel mai modern procedeu chirurgical minim invaziv în tratamentul herniei de disc, care realizează o scădere a presiunii intradiscale cu ajutorul unei sonde speciale dublulaser, eliminând astfel durerile prin decomprimarea structurile nervoase de la nivelul coloanei vertebrale; au fost efectuate astfel, primele nucleoplastii cervicale și dorsale din România, prin introducerea combinaţiei dintre nucleoplastie și nucleoctomie în cazurile cu multiple hernii de disc, aflate în diferite stadii de evoluţie. S-au efectuat în aceşti zece ani peste 200 de nucleopastii, cu rezultate bune și foarte bune în 85% din cazuri.
 • ligamentoplastiile asistate artroscopic ale genunchiului precum și extinderea indicaţiei artroscopiei în tratamentul artrozelor.

 

O mare parte a activității Clinicii, s-a desfășurat în cooperare cu Cluburile Sportive din judeţul Cluj și judeţele limitrofe, sportivii cluburilor CFR Cluj, U Cluj, Gloria Bistriţa și Potaissa Turda, care au beneficiat astfel de un tratament specific nevoilor de natură sportivă pe care aceștia le reclamă în permanență. Rezultatele bune ale tratamentelor efectuate, au permis sportivilor o recuperare rapidă și reluarea în timp util a activităților sportive.

 • o deosebită atenţie a fost acordată tratamentului deformaţiilor mâinii și piciorului, alegându-se cu mare grijă metoda chirurgicală adecvată, pentru fiecare caz în parte; rezultatele bune obţinute, ne-au îndeamnat să perfecţionăm tehnica operatorie, să introducem noi metode, cum ar fi: protezarea articulaţiilor mici ale mâinii si piciorului, procedee minim invazive în sutura tendoanelor, în halucele valg (hallux valgus), ca și în poliartrita reumatoidă; practica clinicii de introducere a procedeelor chirurgicale minim invazive, s-a extins la chirurgia vasculară și s-au perfecţionat metodele endoluminale cu laser recurgându-se tot mai rar la metodele clasice invazive;
 • de asemenea ne bucurăm de o creştere semnificativă a numărului și lărgirea spectrului de operaţii aferente specializărilor chirurgie plastică și reparatorie, cu îmbunătațirea remarcabilă a rezultatelor

 

Pe parcursul celor zece ani de activitate la Clinica Ortomed Alex Bucur au fost efectuate:

 • 2166 operaţii, dintre care; peste 430 de artroscopii;
 • peste 180 de ligamentoplastii; 
 • 210 hernii de disc, din care aproximativ 22 cervicale;
 • 160 de operaţii in domeniul chirurgiei vasculare.

 

De asemenea s-au făcut peste 40 de intervenţii chirurgicale ale halucelului valg (hallux valgus), precum și aproximativ 1140 de alte intervenţii chirurgicale aferente specializărilor menţionate.

 

Toate acestea au fost posibile, datorită iscusinței unor medici tineri, foarte bine pregătiți profesional cu o înaltă etică medicală, după cum urmează:

 • Dr. în medicină, Dr. Rareş Opriș, medic primar de ortopedie și traumatologie;
 • Dr. în medicină, Oana Hoteiuc, medic specialist de chirurgie vasculară;
 • Dr. în medicină, Valeriu Nicula, medic primar chirurgie plastică;
 • Dr. în medicină, Argentina Vidrașcu, medic primar chirurgie plastică;
 • Dr. în medicină, Bogdan Aldeș, medic specialist chirurgie plastică;
 • Dr. în medicină, Radu Cojocaru, medic specialist chirurgie plastică;
 • Dr. în medicină, Gabriela Bârlea, medic primar oftalmolog.

 

Clinica mai beneficiază de colaborarea unor personalități consacrate ale medicinii clujene:

 • Dr. în medicină, Voicu Turdean, medic primar de ortopedie și traumatologie;
 • Dr. în medicină, Attila Szeplaki, medic primar de ortopedie și traumatologie;
 • Dr. în medicină, Ioan Szabo, medic primar neurochirurgie;
 • Dr. în medicină, Horațiu Badiu, medic specialist de  ortopedie și traumatologie;
 • Dr. în medicină, Octavian Chira, medic primar de anestezie și terapie intensivă.

 

O atenţie specială a fost acordată tratamentelor ortopedice conservative și, mai ales, tratamentului postoperator și de recuperare, pe care le considerăm extrem de importante în obţinerea unor rezultate bune și durabile. Colaborarea cu cabinetul de fiziokinetoterapie „Kinetomed“ din Cluj-Napoca a adus, mai ales, în cazurile sportivilor de performanță, beneficii reale în recuperarea capacității de efort a acestora.

În viitor, avem în vedere ca printr-un mai bun management și o politică de prețuri adecvată, să asigurăm premisele continuității în calitatea serviciilor și un nivel științific înalt al prestaţiilor medicale, care să consolideze și să mențină prestigiul Clinicii Ortomed Alex Bucur.

În final, menționăm buna colaborare pe care clinica noastră a avut-o cu instituțiile de asigurare: Europe Assitance, Allianz Țiriac precum și Generali Asigurări România.

 

Infiltratia este introducerea unui medicament, sau a unui amestec de medicamente, la locul de producere a durerii.
La infiltratiile in afectiunile coloanei vertebrale se foloseste de regula un amestec intre un medicament anestezic, de cele mai multe ori Xilina in diverse cantitati si concentratii si un medicament antiinflamator, de regula preparate de Hidrocortizon.
Aceasta va duce la reducerea durerii si la ameliorarea inflamatiei elementelor nervoase, produsa prin compresiune de discurile intervertebrale sau articulatiile intervertebrale degenerate sau traumatizate. Infiltratiile sunt mijlocul cel mai efficient de combatere al durerilor acute produse de compresiunile maduvei spinarii sau a radacinilor nervoase, fiind uneori o alternativa la procedeele operatorii.


Pentru a evita eventualele complicatii, infiltratiile trebuiesc executate in sala de operatie in conditii de perfecta sterilitate, dotata cu mijloace de imagistica (fluoroscop) si masa de operatie speciala, care ofera posibilitatea vizualizarii coloanei vertebrale. Pentru unele infiltratii este nevoie si de prezenta unui medic anestezist, care va supraveghea functiile cardiorespiratorii ale bolnavului. In functie de localizarea si cauza durerii, pe care medicul o stabileste cu ajutorul anamnezei, examenului clinic amanuntit si a datelor imagistice (radiografie, CT, RMN), se folosesc mai multe feluri de infiltratii

 

1. Infiltratia articulatiilor (facettelor) intervertebrale.

Artroza articulatiilor intervertebrale, ca urmare a supraincarcarii produse in principal prin micsorarea inaltimii discurilor intervertebrale prin degenerare, mai ales in regiunea lombara, duce la dureri cu caracter progresiv, care nu mai cedeaza la medicamentele antialgice si antiinflamatorii obisnuite. In aceste cazuri sunt indicate infiltratiile, care din punct de vedere tehnic, se desfasoara in felul urmaror:

 • Bolnavul se aseaza pe masa de operatie in decubit ventral (pe burta)
 • Coloana vertebrala se pune in evidenta cu aparatul de Rontgen portativ (fluoroscop), stabilindu-se inaltimea la care se face infiltratia si notarea acesteia la piele cu un marker. Pe linia respective se fixeaza punctul de introducere al acului, la 8 centimetri de linia mediana (mijlocul spatelui)
 • Se desinfecteaza pielea riguros
 • Se aplica un camp steril cu fereastra
 • Acul se introduce intr-un unghi de 45 grade de la punctul marcat pana la articulatia intervertebrala, control radiologic, eventual corectarea pozitiei acului.
 • Injectarea a 5 mililitrii din amestecul amitit mai sus si pregatit anterior Procedeul se repeta de partea opusa sau/si la un etaj superior/inferior, cel mult la 4 articulatii! Bolnavul ramane in supraveghere clinica 2 ore. Infiltratiile se pot repeta de 2/3 ori, la interval de1/2 saptamani si eventual din nou la 6 luni.

Denervarea articulatiilor intervertebrale (Facetelor)
Daca infiltratiile raman fara effect, se procedeaza la denervarea articulatiilor intervertebrale, care se face cu ajutorul unor unde de radiofregveta, generate de un aparat special. Procedeul este identic cu cel de la infiltratii, dar in locul acului obisnuit, se plaseaza un ac special pana la articulatie, sub control radiologic, prin care se introduce o sonda speciala, care induce un current de radiofregventa pentru coagularea/denervarea articulatiei. Dupa informatiile mele, acest procedeu se aplica numai in Clinica Ortomed din Cluj-Napoca, unde exista aparatura necesara.

 

2. Infiltratiile periradiculare

Cand durerile isi au originea in iritatiile unei singure radacini nervoase, cum ar fi in herniile discale laterale, infiltratia se face direct pe radacina. Tehnica este similara, cu diferenta ca directia acului este spre gaura de conjugare prin care iese radacina din coloana vertebrala.

 

3. Infiltratiile articulatiilor sacroiliace

Blocadele sau inflamatiile articulatiilor sacroiliace, prin care se transmite greutatea corpului de la coloana vertebrala la oasele bazinului, pot provoca dureri destul de mari, care se pot trata prin infiltratii ale acestor articulatii.

 

4. Infiltratiile epidurale/peridurale

Se fac in durerile cauzate de afectarea mai multor radacini nervoase, ca in stenoza canalului medular, cauzata de inbolnavirea mai multor discuri intervertebrale si necesita o tehnica speciala, prin care medicamentele se injecteaza intre straturile invelisurilor maduvei spinarii. Prezenta medicului anestezist pentru monitorizarea functiilor vitale ale pacientului este in acest fel de infiltratii obligatorie. In cazuri speciale, infiltratiile se pot face sub control CT (computertomograf)

 

Care sunt riscurile unor astfel de infiltratii

 • Chiar daca tehnica infiltratiei este corecta, pot surveni, desi rar, unele complicatii, care pot fi prevenite prin alegerea cu grije a pacientilor, excluzand pacientii cu boli infectioase, localizate sau generalizate, cu tulburari de coagulare sau care iau medicamente cumarinice sau antiinflamatoare in doze mari.
 • Pacientii trebuiesc informat asupra faptului ca dupa astfel de infiltratii pot aparea tulburari motorii sau de sensibilitate, care sunt insa trecatoare. In general, tratamentele prin infiltratii aduc mari servicii pacientilor, ducand uneori la evitarea unei eventuale interventii chirurgicale, ele trebuiesc insa facute de medici cu experienta in patologia coloanei vertebrale, in servicii cu o dotare speciala.

Clinica Ortomed AB din Cluj-Napoca este specializata in tratamentele afectiunilor coloanei vertebrale, in baza experientei mari in domeniu a doctorului Craciun si a colaboratorilor sai si avand in dotare toata aparatura necesara: Carm (fluoroscop), aparat si sonde pentru tratamentul cu radiofregventa, masa de operatii transparenta pentru Raze X, etc.
Rezultatele acestor tratamente sunt incurajatoare, mai ales la pacientii tineri cu hernii de disc, dar si la cei in varsta cu stenoza (ingustare) a canalului spinal.

Programari pentru consultatii se pot face telefonic la numarul:
0264-592230, sau online la adresa : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 

 

 

Noutăți

Reluarea nucleoplastiei cervicale si lombare cu sonde performante

Una dintre metodele operatorii de succes ale Clinicii Ortomed, este tratamentul Herniilor de Disc cervicale si lombare prin NUCLEOPLASTIE.
Desvoltarea continua a tehnicii, a dus si in domeniul nucleoplastiei la perfectionarea sondelor de radiofregventa , cu imbunatatirea rezultatelor clinice. Sonda LumbalFX(302A3)RF-Plasma este mai eficienta, la temperaturi sub 70 grade, ceeace asigura o protectie marita a tesuturilor adiacente zonei de actiune
Respectand principiile cunoscute in indicatia nucleoplastiei si folosind noile sonde de radiofregventa, clinica a obtinut rezultata bune si foarte bune in 85-90% din cazuri.

Go to top