10 ani de activitate a Clinicii „ORTOMED ALEX BUCUR“

Clinica de ortopedie și chirurgie minim invazivă „Ortomed Alex Bucur“ din Cluj-Napoca, a împlinit de curând zece ani de la deschidere.

Am înființat această Clinică împreună cu regretatul prof. dr. inginer Pompiliu Manea, din dorinţa de a introduce procedee moderne de tratament chirurgical minim invaziv, care să scurteze timpul de recuperare pentru muncă și sport al pacienților. Pentru realizarea acestui deziderat, a fost nevoie de un sediu corespunzător, care a fost pus la dispoziţie de prof. Manea în clădirea Medical Plaza din str. Republicii 65-67 si de o dotare corespunzătoare cu aparatură și instrumentar, necesare noilor forme de tratament chirurgical, fapt realizat în colaborare cu firma SC TEMCO SRL, cu sediul în aceiaşi clădire.

Am dorit să pun la dispoziţia pacienţilor din România experienţa acumulată în cei peste treizeci de ani de activitate desfășurată peste hotare în instituţii medicale de prestigiu din Germania și Elveţia, să contribui, după puterile mele, la îmbunătățirea asistentei medicale din țara de care, sufleteşte, nu m-am despărțit niciodată .

 

În centrul preocupărilor noastre au stat:

 • nucleoplastia, cel mai modern procedeu chirurgical minim invaziv în tratamentul herniei de disc, care realizează o scădere a presiunii intradiscale cu ajutorul unei sonde speciale dublulaser, eliminând astfel durerile prin decomprimarea structurile nervoase de la nivelul coloanei vertebrale; au fost efectuate astfel, primele nucleoplastii cervicale și dorsale din România, prin introducerea combinaţiei dintre nucleoplastie și nucleoctomie în cazurile cu multiple hernii de disc, aflate în diferite stadii de evoluţie. S-au efectuat în aceşti zece ani peste 200 de nucleopastii, cu rezultate bune și foarte bune în 85% din cazuri.
 • ligamentoplastiile asistate artroscopic ale genunchiului precum și extinderea indicaţiei artroscopiei în tratamentul artrozelor.

 

O mare parte a activității Clinicii, s-a desfășurat în cooperare cu Cluburile Sportive din judeţul Cluj și judeţele limitrofe, sportivii cluburilor CFR Cluj, U Cluj, Gloria Bistriţa și Potaissa Turda, care au beneficiat astfel de un tratament specific nevoilor de natură sportivă pe care aceștia le reclamă în permanență. Rezultatele bune ale tratamentelor efectuate, au permis sportivilor o recuperare rapidă și reluarea în timp util a activităților sportive.

 • o deosebită atenţie a fost acordată tratamentului deformaţiilor mâinii și piciorului, alegându-se cu mare grijă metoda chirurgicală adecvată, pentru fiecare caz în parte; rezultatele bune obţinute, ne-au îndeamnat să perfecţionăm tehnica operatorie, să introducem noi metode, cum ar fi: protezarea articulaţiilor mici ale mâinii si piciorului, procedee minim invazive în sutura tendoanelor, în halucele valg (hallux valgus), ca și în poliartrita reumatoidă; practica clinicii de introducere a procedeelor chirurgicale minim invazive, s-a extins la chirurgia vasculară și s-au perfecţionat metodele endoluminale cu laser recurgându-se tot mai rar la metodele clasice invazive;
 • de asemenea ne bucurăm de o creştere semnificativă a numărului și lărgirea spectrului de operaţii aferente specializărilor chirurgie plastică și reparatorie, cu îmbunătațirea remarcabilă a rezultatelor

 

Pe parcursul celor zece ani de activitate la Clinica Ortomed Alex Bucur au fost efectuate:

 • 2166 operaţii, dintre care; peste 430 de artroscopii;
 • peste 180 de ligamentoplastii; 
 • 210 hernii de disc, din care aproximativ 22 cervicale;
 • 160 de operaţii in domeniul chirurgiei vasculare.

 

De asemenea s-au făcut peste 40 de intervenţii chirurgicale ale halucelului valg (hallux valgus), precum și aproximativ 1140 de alte intervenţii chirurgicale aferente specializărilor menţionate.

 

Toate acestea au fost posibile, datorită iscusinței unor medici tineri, foarte bine pregătiți profesional cu o înaltă etică medicală, după cum urmează:

 • Dr. în medicină, Dr. Rareş Opriș, medic primar de ortopedie și traumatologie;
 • Dr. în medicină, Oana Hoteiuc, medic specialist de chirurgie vasculară;
 • Dr. în medicină, Valeriu Nicula, medic primar chirurgie plastică;
 • Dr. în medicină, Argentina Vidrașcu, medic primar chirurgie plastică;
 • Dr. în medicină, Bogdan Aldeș, medic specialist chirurgie plastică;
 • Dr. în medicină, Radu Cojocaru, medic specialist chirurgie plastică;
 • Dr. în medicină, Gabriela Bârlea, medic primar oftalmolog.

 

Clinica mai beneficiază de colaborarea unor personalități consacrate ale medicinii clujene:

 • Dr. în medicină, Voicu Turdean, medic primar de ortopedie și traumatologie;
 • Dr. în medicină, Attila Szeplaki, medic primar de ortopedie și traumatologie;
 • Dr. în medicină, Ioan Szabo, medic primar neurochirurgie;
 • Dr. în medicină, Horațiu Badiu, medic specialist de  ortopedie și traumatologie;
 • Dr. în medicină, Octavian Chira, medic primar de anestezie și terapie intensivă.

 

O atenţie specială a fost acordată tratamentelor ortopedice conservative și, mai ales, tratamentului postoperator și de recuperare, pe care le considerăm extrem de importante în obţinerea unor rezultate bune și durabile. Colaborarea cu cabinetul de fiziokinetoterapie „Kinetomed“ din Cluj-Napoca a adus, mai ales, în cazurile sportivilor de performanță, beneficii reale în recuperarea capacității de efort a acestora.

În viitor, avem în vedere ca printr-un mai bun management și o politică de prețuri adecvată, să asigurăm premisele continuității în calitatea serviciilor și un nivel științific înalt al prestaţiilor medicale, care să consolideze și să mențină prestigiul Clinicii Ortomed Alex Bucur.

În final, menționăm buna colaborare pe care clinica noastră a avut-o cu instituțiile de asigurare: Europe Assitance, Allianz Țiriac precum și Generali Asigurări România.

 

Hernia de disc – imbolnavirea discului intervertebral, cu slabirea inelului fibros periferic si aparitia herniei,  cu compresiunea structurilor nervoase, (maduva spinarii sau radacinile nervoase), duc la aparitia durerilor locale, cervicale, dorsale sau lombare, cu iradieri in membrele superioare sau inferioare.
Acest tablou clinic, de cele mai multe ori caracteristic, permite        stabilirea unui diagnostic, care va fi precizat prin examinari de imagistica medicala, mai ales prin Rezonanta Magnetica (RMN)
(citeste mai mult) #

 

Tratament conservativ:

 • medicamente antiinflamatorii  in doze adaptate pacientului si cu un protector gastric, pentru 10 zile
 • relaxante musculare-
 • kyneto/fizioterapie, dupa trecerea perioadei acute,
 • repaos, orteze lombare-brau activ-lumbotrain(www.Bauerfeind.ro)
 • Infiltratii epidurale, peridurale , de radacina nervoasa, singulare sau continue, prin instalarea unui cateter, sub control radiologic.

 

Tratament chirurgical minim invaziv:

Nucleoplastia, este metoda cea mai eficienta, care prin coblatie (radiofregventa), disociaza nucleul pulpos la nivel molecular, dupa care prin coagulare reduce masa acestuia. In Clinica Ortomed Alex Bucur din Cluj-Napoca au fost efectuate din 2008 pana in prezent, 208 Nucleoplastii, dintre care 48 cervicale, 2 dorsale si158 lombare, cu o cota de succes de 85%, corespunzatoare datelor din literatura de specialitate.

Nucleotomia Percutana se efectueaza din punct de vedere tehnic in acelas mod cu nucleoplastia, folosindu-se insa sonda Stryker, cu ajutorul careia se extrage in mod mecanic o parte din nucleul pulpos al discului.

Nucleotomia chirurgicala clasica/deschisa ramane metoda de ales in herniile mari, rupte, care exercita o compresiune masiva asupra structurilor nervoase, cu fenomenele clinice/neurologice corespunzatoare. Am fost nevoiti sa adoptam aceasta metoda operatorie in 26 de cazuri, cu rezultate bune si foarte bune. ( Dr. Craciun, Dr. Szabo)

 

Ce este o hernie de disc? Coloana vertebrala este compusa dintr-o serie de oase care se numesc vertebre, legate intre ele printr-un disc intervertebral, format dintr-un inel exterior fibros si rezistent si un tesut gelatinos elastic, numit nucleul pulpos. Un disc sanatos este ca un amortizor, care confera coloanei vertebrale o protectie la socurile produse de miscari ample, cum ar fi fuga, saritul sau ridicarea unor greutati. Daca inelul exterior este lezat (ranit) prin traumatisme sau slabit ca urmare a unor boli degenerative, poate da posibilitatea nucleului gelatinos, care se afla sub presiune, sa proemine (hernii contente) sau sa iasa din disc (hernii prolabate sau rupte), ceea ce duce uneori la compresiunea nervilor sau a maduvei spinarii, producind dureri, amorteala sau slabiciune in membre. In unele cazuri, simptomele pot fi ameliorate prin tratamente conservative cum ar fi medicamente, infiltratii ale coloanei, epi- sau peridurale, repaus la pat si fizioterapie. Din pacate acestea nu ajuta intotdeauna. In trecut, oamenii care nu raspundeau la terapiile conservative erau nevoiti sa traiasca cu simptomele bolii sau sa apeleze la chirurgia majora (operatii deschise) care implica saptamani sau luni de recuperare. Acum, chirurgia minimal invaziva aduce variante noi de tratament, cea mai moderna si eficienta fiind nucleoplastia. Chirurgia minim invaziva a Herniei de Disc. Hernia de Disc Contenta (HDC) este indicatia cea mai fregventa a chirurgiei minimal invazive a coloanei vertebrale. Incepand din anii 80, preocuparea pentru gasirea unor metode de eliminare a presiunii intradiscale , care in prezenta unui inel fibros slabit, duce la compresiuni nervoase cu tulburari motorii si de sensibilitate in membre, a fost incununata de succese remarcabile. Incepand cu Chemonucleoliza, care disolva nucleul pulpos al discului intervertebral printr-un proces enzimatic, realizand astfel decompresiunea dorita a radacinilor nervoase si pina la metoda moderna de reducerea masei nucleului prin Nucleoplastie, au trecut 30 de ani de incercari , dar mai ales de imbunatatiri substantiale ale metodelor. Abordul Discului Intervertebrel se realizeaza diferit, in functie de segmentul coloanei vertebrale bolnav, sub control radiologic riguros in doua proiectii si in anestezie locala, care permite o comunicare permanenta cu pacientul, in scopul evitarii lezarii structurilor nervoase invecinate Discului Intervertebral. (vezi videoclipurile) In mod obisnuit, imediat dupa Nucleoplastie, se reduc sau dispar durerile din membrele superioare, urmand ca fenomenele neurologice, daca sunt, sa se reduca, sau sa dispara treptat in saptamani sau luni, in functie de vechimea lor.

 

Noutăți

Reluarea nucleoplastiei cervicale si lombare cu sonde performante

Una dintre metodele operatorii de succes ale Clinicii Ortomed, este tratamentul Herniilor de Disc cervicale si lombare prin NUCLEOPLASTIE.
Desvoltarea continua a tehnicii, a dus si in domeniul nucleoplastiei la perfectionarea sondelor de radiofregventa , cu imbunatatirea rezultatelor clinice. Sonda LumbalFX(302A3)RF-Plasma este mai eficienta, la temperaturi sub 70 grade, ceeace asigura o protectie marita a tesuturilor adiacente zonei de actiune
Respectand principiile cunoscute in indicatia nucleoplastiei si folosind noile sonde de radiofregventa, clinica a obtinut rezultata bune si foarte bune in 85-90% din cazuri.

Go to top