Se presupune ca afectiunea cu acest nume se datoreste unei compresiuni a nervului scietic, produsa de muschiul piriformis in regiunea fesei. (vezi imaginea 1)
Fig. 1 : Relatia anatomica intre nervul sciatic si muschiul piriform
Simptomele sunt: dureri in regiunea fesiera, care iradiaza in picior. Cauzele ar putea fi traumatisme ale regiunii fesiere, anomalii ale muschiului piriform, asimetrii ale bazinului.
Deoarece imagistica medicala nu este edificatoare, ea fiind insa importanta in diagnosticul diferential cu hernia de disc.
Fig. 2: Diagnosticul diferential intre sciatica vertebrala si sindromul piriformis
Durerile apar, sau se accentueaza la flexia si adductia soldului, la palpare sub presiune a muschiului piriform, intre partea inferioara a sacrului si marele trohanter al femurului (Triggerpunct). Fig. 1
Un semn important ar fi disparitia temporara a durerilor dupa injectarea muschiului piriform cu un anestezic, de exemplu Xilina 1%.
Diagnosticul se bazeaza pe examinarea clinica si experienta examinatorului, importanta fiind mai ales diferenterea fata de hernia de disc (figura 2)
Fig. 3: Pozitia de elongatie a muschiului piriform
Tratamentul este de regula conservativ prin fizio/kinetoterapie, prin exercitii de elongatie a muschiului piriform, care se repeta de 4-5 ori, mentinandu-se cate 30 de secunde (figura3), terapie locala cu laser si deeposcilations. Se vor recomanda pozitii de somn.
Tratamentul medicamentos va cuprinde antiinflamatoare nesteroidale.
In cazurile rezistente la acest tratament, se pot incerca infiltratii ale muschiului piriform cu o combinatie de hidrocortizon si un anestezic.
Tratamentul chirurgical nu a dat rezultate satisfacatoare si nu este recomandabil.
Dr. Gheorghe Craciun
Programari pentru consultatii se pot face telefonic la numarul:
0264-592230, sau online la adresa : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Infiltratia este introducerea unui medicament, sau a unui amestec de medicamente, la locul de producere a durerii.
La infiltratiile in afectiunile coloanei vertebrale se foloseste de regula un amestec intre un medicament anestezic, de cele mai multe ori Xilina in diverse cantitati si concentratii si un medicament antiinflamator, de regula preparate de Hidrocortizon.
Aceasta va duce la reducerea durerii si la ameliorarea inflamatiei elementelor nervoase, produsa prin compresiune de discurile intervertebrale sau articulatiile intervertebrale degenerate sau traumatizate. Infiltratiile sunt mijlocul cel mai efficient de combatere al durerilor acute produse de compresiunile maduvei spinarii sau a radacinilor nervoase, fiind uneori o alternativa la procedeele operatorii.
Pentru a evita eventualele complicatii, infiltratiile trebuiesc executate in sala de operatie in conditii de perfecta sterilitate, dotata cu mijloace de imagistica (fluoroscop) si masa de operatie speciala, care ofera posibilitatea vizualizarii coloanei vertebrale. Pentru unele infiltratii este nevoie si de prezenta unui medic anestezist, care va supraveghea functiile cardiorespiratorii ale bolnavului. In functie de localizarea si cauza durerii, pe care medicul o stabileste cu ajutorul anamnezei, examenului clinic amanuntit si a datelor imagistice (radiografie, CT, RMN), se folosesc mai multe feluri de infiltratii
Artroza articulatiilor intervertebrale, ca urmare a supraincarcarii produse in principal prin micsorarea inaltimii discurilor intervertebrale prin degenerare, mai ales in regiunea lombara, duce la dureri cu caracter progresiv, care nu mai cedeaza la medicamentele antialgice si antiinflamatorii obisnuite. In aceste cazuri sunt indicate infiltratiile, care din punct de vedere tehnic, se desfasoara in felul urmaror:
Denervarea articulatiilor intervertebrale (Facetelor)
Daca infiltratiile raman fara effect, se procedeaza la denervarea articulatiilor intervertebrale, care se face cu ajutorul unor unde de radiofregveta, generate de un aparat special. Procedeul este identic cu cel de la infiltratii, dar in locul acului obisnuit, se plaseaza un ac special pana la articulatie, sub control radiologic, prin care se introduce o sonda speciala, care induce un current de radiofregventa pentru coagularea/denervarea articulatiei. Dupa informatiile mele, acest procedeu se aplica numai in Clinica Ortomed din Cluj-Napoca, unde exista aparatura necesara.
Cand durerile isi au originea in iritatiile unei singure radacini nervoase, cum ar fi in herniile discale laterale, infiltratia se face direct pe radacina. Tehnica este similara, cu diferenta ca directia acului este spre gaura de conjugare prin care iese radacina din coloana vertebrala.
Blocadele sau inflamatiile articulatiilor sacroiliace, prin care se transmite greutatea corpului de la coloana vertebrala la oasele bazinului, pot provoca dureri destul de mari, care se pot trata prin infiltratii ale acestor articulatii.
Se fac in durerile cauzate de afectarea mai multor radacini nervoase, ca in stenoza canalului medular, cauzata de inbolnavirea mai multor discuri intervertebrale si necesita o tehnica speciala, prin care medicamentele se injecteaza intre straturile invelisurilor maduvei spinarii. Prezenta medicului anestezist pentru monitorizarea functiilor vitale ale pacientului este in acest fel de infiltratii obligatorie. In cazuri speciale, infiltratiile se pot face sub control CT (computertomograf)
Clinica Ortomed AB din Cluj-Napoca este specializata in tratamentele afectiunilor coloanei vertebrale, in baza experientei mari in domeniu a doctorului Craciun si a colaboratorilor sai si avand in dotare toata aparatura necesara: Carm (fluoroscop), aparat si sonde pentru tratamentul cu radiofregventa, masa de operatii transparenta pentru Raze X, etc.
Rezultatele acestor tratamente sunt incurajatoare, mai ales la pacientii tineri cu hernii de disc, dar si la cei in varsta cu stenoza (ingustare) a canalului spinal.
Programari pentru consultatii se pot face telefonic la numarul:
0264-592230, sau online la adresa : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
(1-3 saptamani) Se mentine pe picior orteza BAUERFEIND Secutec Genu, iar deplasarea se face cu ajutorul carjelor. In saptamana 2-3 se pune usor piciorul operat pe sol si se calca cu 30% din greutatea corpului.
(3-6 saptamani) Se incepe Kinetoterapia cu atenta supraveghere a Kinetoterapeutului si se elaboreaza un plan de gimnastica individualizat.
In saptamana a 3-a se incepe electroterapia (TENS- 2 programe de cate 10 min 7212 si 7216 cu aparatul BTL-4000) si Kinetoterapia:
Dupa terminarea exercitiilor, genunchiul va fi cald si se va tine gheata pana se raceste tegumentul.
Gheata se va folosi dupa fiecare antrenament pana in momentul in care genunchiul nu se va mai incalzi in mod deosebit.
In a 4-a saptamana, daca kinetoterapeutul decide, se incep exercitiile de tonifiere a musculaturii cvadricepsului astfel:
In a-5a saptamana se va incepe mentinerea in pozitie de izometrie a piciorului ( ca si la ex. 2,3,4,5) pe durata a 30`` ; 45`` ; 1`
In a 6-a saptamana se pune pe piciorul operat un saculet de 2,5 kg si se vor executa cu el exercitiile 1,2,3,4 si 5.
Tot in a 6-a saptamana se incepe o usoara pedalare de 5 min la finalul exercitiilor in care se urmareste ca la nivelul genunchiului sa nu se forteze flexia.
Din saptamana 6 pana in saptamana 8 se vor repeta exercitiile in fiecare zi iar la finalul primelor 2 luni, mersul se va corecta treptat doar prin plimbari lungi.
(8-25 saptamani) Exercitiile vor creste in intensitate si in durata iar acestea vor fi elaborate de catre kinetoterapeut si aplicate individualizat pentru fiecare pacient.
La 13 saptamani de la operatie si nu mai repede se va incepe incarcarea progresiva pe extensie a cvadricepsului, la inceput fara greutate si progresiv de la 2,5 kg pana la 10 kg.
La 15 saptamani de la operatie , se va incepe un program premergator alergarii si alergarea propriuzisa. La fel ca si celelalte exercitii, se va face un program individualizat, de catre medical operator, impreuna cu Kinetoterapeutul.
La 6 luni de la operatie si pana la 12 luni se reia treptat orice activitate sportiva iar la inceput pentru o siguranta sporita se va utiliza orteza BAUERFEIND Secutec Genu.
Acest program de recuperare este unul informativ, iar pentru o recuperare mai buna si mai elaborata va recomandam atenta supraveghere a unui Kinetoterapeut pe toata durata recuperarii.
Acest program a fost intocmit de catre Clinica de Ortopedie “ORTOMED” Alex Bucur si Cabinetul de Recuperare KINETOMED, din Cluj-Napoca.
Artroza este afectiunea unei articulatii produsa ca urmare a uzurii cartilajelor. Obezitatea, dar si boli precum guta sau reumatismul se pot transforma in timp in artroza. Aceasta afectiune se poate trata in Cluj-Napoca la Clinca Ortomed.
Artroza este o deformare a unei articulatii, produsa prin uzura progresiva a componentelor ei, incepand cu cartilagiul articular. Ea este o augmentare a procesului natural de imbatranire a tesuturilor, produsa de diversi factori ereditari, inflamatori, biomecanici, exces de greutate, tulburari metabolice, etc. In fazele evoluate ale artrozei este afectat (uzat) nu numai cartilagiul, ci toate componentele articulare, oase, ligamente, tendoane, oase, etc.
RISCURI. In cazul in care artroza este neglijata in fazele sale incipente, se poate ajunge ulterior chiar la interventii chirugicale.
Este vorba de boli ereditare cu afectarea generala a tesutului conjunctiv, sau speciala a tesutului osteo-cartilaginos, care sunt relativ rare.
Inflamatiile articulare primare, produse de reumatism, psoriazis, guta, etc., care nu sunt tratate la timp sau corespunzator, evolueaza spre artroza.
Modificarile axelor membrelor sau coloanei vertebrale, produse prin insuficiente musculare sau prin traumatisme articulare si periarticulare, pot duce prin instabilitate sau apasare inegala, la uzura articulatiilor.
Supragreutatea si lipsa de miscare constituie, de asemenea, cauze importante ale artrozelor.
In principiu, toate articulatiile corpului omenesc pot fi afectate de artroza. Totusi, boala apare cel mai frecvent la articulatiile mari, genunchi, sold, cot, umar, a coloanei vertebrale, urmate de articulatiile mainilor si picioarelor.
Exista suferinte articulare comune, care se intalnesc la aproape toate articulatiile, cum ar fi durerile la inceputul miscarii, la ridicarea din pat sau de pe scaun, care se atenueaza pe parcurs, sau durerile la efort indelungat. Mai tarziu, miscarile articulare devin din ce in ce mai dureroase, la orice fel de miscare.
Alte caracteristici ale artrozei sunt: tumefierea (umflarea) articulatiei bolnave cu modificari de forma, incalzirea locala, scaderea amplitudinii miscarii, etc.
Istoria bolii si examenul clinic facut de medic raman pietre fundamentale ale diagnosticului de artroza. In precizarea formei si a gradului de uzura articulara sunt necesare examinari suplimentare, cum ar fi Examenul Radiologic si Rezonanta Magnetica (RMN). In anumite cazuri, este necesara pentru precizarea diagnosticului (dar si pentru tratament) o artroscopie de genunchi, care permite cel mai bine vizualizarea leziunilor din articulatia examinata si in acelasi timp, aplicarea tratamentului necesar, evident, in masura posibilului.
Progresele tehnice din ultimele decenii permit punerea unui diagnostic precis al formei si stadiului unei artroze si stau la baza unui tratament specific si adecvat, despre care vom vorbi in articolul urmator.
Scopurile principale urmarite de terapia artrozei sunt inlaturarea durerii in conditii fiziologice normale si impiedicarea inaintarii modificarilor de uzura ale articulatiei bolnave. Exista, desigur, un tratament preventiv al artrozei, care vizeaza tratamentul la timp si corect al inflamatiilor sau traumatismelor articulare, asigurarea stabilitatii si functiei articulare, corectarea la timp a deformatiilor scheletale care duc la tulburari biomecanice, etc. Din pacate, aceste aspecte sunt deseori neglijate, ceeace, impreuna cu cresterea mediei de virsta a populatiei, face ca numarul artrozelor sa fie din ce in ce mai mare.
Pacientul se prezinta la medic de obicei cind durerile devin suparatoare, attunci cand artroza este instalata, uneori chiar avansata. Este de la sine inteles ca posibilitatile de tratament sunt cu atat mai putine si mai drastice, cu cat artroza este mai avansata.
In fazele initiale ale artrozei, in care este vorba , mai ales, de o inmuiere a cartilagiului articular (malacie), terapia va consta in:
In fazele mai avansate ale artrozei, devin necesare metodele de tratament operatorii, intre care cele minimal invazive ocupa astazi un loc din ce in ce mai important. Ideile ca artroza nu poate fi oprita, ca ea se termina cu anchiloza sau necesita « oricum » o protezare, nu mai sunt de actualitate. Imi permit sa afirm cu tarie, ca artroza, chiar si in stadiile mai avansate, poate si trebuie sa beneficieze de un tratament adecvat care sa o opreasca in evolutie, micsorand durerile si pastrand in mare parte functionalitatea. Va trebui sa actionam in directia lamuririi populatiei, dar si a medicilor, de la cei de familie, pana la specialisti.
In Clinica Ortomed Alex Bucur din Cluj-Napoca, se practica pe scara larga un tratament complex al artrozelor, incepand cu operatiile de stabilizare/ligamentoplastii si continuand cu reviziile artroscopice in artroze, urmate de tratamente de stimulare a celulelor cartilaginoase cu produsi ai acidului hialuronic.
In fazele avansate ale artrozei, singura terapie efectiva este implantarea de endoproteze, adica inlocuirea suprafetelor articulare deteriorate cu suprafete noi, care sa permita reluarea functiei articulare si sa elimine durerile si impotenta cauzate de artroza. Imbunatatirea continua a materialelor si geometriei protezelor, dar si a tehnicilor operatorii, au dus la cresterea importantei endoprotezelor in artrozele avansate.
Periartrita acuta calcara, sau depunerea de calciu periartiular, este o afectiune acuta, caracterizata prin dureri foarte mari si limitarea miscarilor umarului. La examenul radiologic, RMN sau CT, se constata prezenta unei depuneri de calciu,unica sau multipla, in tesuturile laxe periumerale (bursa subcromiala, bursa subdeltoidiana, teaca sinoviala a tendonului lung al muschiului biceps)
Tratamentul local si general cu medicamente antiinflamatoare este rareori efficient, cel mai adecvat este nedlingul (spalarea) depunerii calcare . Aceasta se face in sala de operatie, care trebuie sa fie dotata cu un fluoroscop (aparat Rx.) si o masa de operatie adecvata.
Procedeul se executa in anestezie locala asistata (cu sedare medicamentoasa), si se efectueaza cu o solutie diluata,de exemplu cu Xilina 0,25%, dupa care se introduce un ac de punctie in focarul calcar sub control radiologic. Se incearca aspirarea continutului calcar, daca aceasta nu reuseste, se spala cu aceeasi solutie anestezica. Daca nici asa nu se obtine o spalare completa, se perforeaza cu acul de punctie de mai multe ori punga care contine depunerea de calciu. Astfel, continutul se va risipi in tesuturile din jur.
Anatomia/scheletul umarului si plasarea acelor de distensie.
Pasul urmator este mobilizarea blanda a umarului,completata in zilele urmatoare de gimnastica medicala si cu o medicatie anitinflamatore( de exemplu Ketonal Duo,o capsula pe zi 3-5 zile.
Executata la timp si correct, metoda da rezultate foarte bune in 90% din cazuri.
In cazurile vechi, unde depunerile calcare sunt osificate/pietrificate, este nevoie de extirpare chirurgicala deschisa. Metoda se aplica in clinica noastra in mod current, cu un success de 85%.
Periartrita adeziva sau Capsulita adeziva (frozen schoulder), este blocarea dureroasa a miscarilor umarului care survine dupa o inlamatie cronica a tesuturilor lacse, sau dupa o imoilizare indelungata, necesara in cazul unei fracturi a bratului sau dupa un accident vascular cerebral. Aceasta afectiune extrem de suparatoare, se vindeca de obicei cu tratament conservativ cu gimnastica medicala, care dureaza insa foarte mult, uneori pana la 2 ani si este dureros si dificil. O alternativa care scurteaza mult perioada de tratament este asa numita Distensie capsulara si subacromiala, metoda introdusa in clinica noastra din anul 2008 si care, urmata de o kynetoterapie adecvata, reda autonomia de miscare a umarului in 4-6 saptamani.
Distensia subacromiala si capsulara se efectueaza in sala de operatie, dotata cu Fluoroscop (C-Arm) ,in anestezie generala.
Dupa desinfectia riguroasa si izolarea sterila a umarului, se introduce sub control fluoroscopic, un ac de punctie in spatial subacromial si unul in articulatia umarului. Prin cele doua ace se intrduc sub mare presiune, cate 20 mililitri de solutie de Xilina 0,0175% + 7,7 miligrame Hidrcortizon (de ex.Diprophos). Se face o mobilizare blanda,dar cat se poate de completa a umarului.
Tratamentul postoperator cu antialgice (3-5 zile) si kynetoterapie precoce, care va fi continuata 4-6 saptamani,pana la obtinerea unei mobilitati multumitoare. Pacientul va trebui sa continue gimnastica in regie proprie, pana la disparitia durerilor.
In perioada postoperatorie este inicata purtarea unei orteze SecuTec Omo de la firma Bauerfeind (strada Republicii 65, Cloj-Napoca), care se poate regla in abdoctie de 30 pana la 60 grade,din care se scoate bratul pentru kynetoterapie
Controalele medicale se vor face la 1,3,6 si 12 saptamani, sau de cate ori este nevoie.
Sindromul de Impingement (ingustarea spatiului subacromial),
este produs de degenerescenta bursei subacromiale si/sau tendinita muschiului supraspinos , de artroze ale articulatiei umarului sau articulaiei acromioclaviculare.El se maniesta prin dureri nocturne si la ridicarea bratului de-asupra capului, si apare mai fregvent in meserii ca zugrav, mecanic auto,sau la sportivi care practica hanbal, baschetbal, aruncare sulitei sau a greutatilor, bodybilding, acolo unde umarul este suprasolicitat.
Diagnosticul se pune prin examenul clinic si prin radiografie sau RMN
Tratamentul poate fi conservativ in fazele initiale si consta in kynetoterapie, medicamente antiinflamatoare, eventual injctii subacromiale cu hidrocortizon ( de exemplu Diprophos 15 miligrame diluat in 10 mililitri de Xilina 1%). Daca aceste aplicatii raman fara rezultat, este nevoie de un
Tratament chirurgical, care se efectueaza in general minim invaziv prin artroscopie. El consta in rezectia bursei subacromiale sclerozate si a unei parti din acrmion (acromioplastie), scopul fiind largirea spatiului subacromial.
Tratamentul postoperator este similar cu cel din distensia subacrumiala.
Sunt produse mai ales prin luxattii si intereseaza limbusul glenoidian, manseta rotatorie, tenonul lung al bicepsului,sau capsula articulara.
Daca dupa un tratament corect al luxatiilor de umar ( imobilizare pentru 3 sapamani,de preferat intr-o orteza SecuTecOmo, intr-o pozitie de abductie de 30 grade, urmata de o kyntoterapie adecvata), raman dureri si tulburari functionale, iar la examinarea RMN se stabilesc leziuni remanente ale componentelor articulare, este nevoie de o interventie artroscopca.
Aceasta structura cartilaginoasa,este asemanatoare cu meniscurile din articulatia genunchiului, avand rolul de a mari suprafata glenoidului. Ruptura lui,impreuna cu insuficienta capsulei articulare, rupte prin luxatie, duce la aparitia luxatiilor recidivante, extrem de suparatoare. Tratamentul artroscopic consta in coaserea lui, rareori eficienta, sau rezectia lui, combinata cu un procedeu de stabilizare a articulatiei. Vom reveni cu amanunte si imagini in capitolul artroscopia de umar.
Sunt de diverse grade si se produc mai ales in cadrul luxatiilor de umar.
Asa zisa manseta rotatorie (rotator cuf) este formata din tendoanele mai multor muschi (spraspinos, infraspios, subscapular si rotundul mic) si are rolul de a stabiliza articulatia umarului, realizand si miscarile de rotatie ale capului umeral.
Manseta rotatorie Ruptura supraspinosului
In afectiunile degenerative ale tendoanelor ce compun manseta rotatorie,pot aparea rupturi in cadrul unor traumatisme minore, sa suprasolicitari ale umarului.
Tratamentul este de regula artroscopic, reconstructia deschisa fiind totusi necesara in rupturile mari, cu retractia importanta a muschiului, sau in cele pe fond degenerativ, unde este nevoie uneori de o reconstructive plastica.
Sutura (coaserea) mansetei rotatorii, executata artroscopic sau microchirurgical, se face cu fire speciale, prevazute cu ancore care se introduc in os (capul umeral), cu ajutorul carora se trage si se fixeaza tendonul rupt
Sutura mansetei rotatorii
Se presupune ca afectiunea cu acest nume se datoreste unei compresiuni a nervului scietic, produsa de muschiul piriformis in regiunea fesei. (vezi imaginea 1)
Fig. 1 : Relatia anatomica intre nervul sciatic si muschiul piriform
Simptomele sunt: dureri in regiunea fesiera, care iradiaza in picior. Cauzele ar putea fi traumatisme ale regiunii fesiere, anomalii ale muschiului piriform, asimetrii ale bazinului.
Deoarece imagistica medicala nu este edificatoare, ea fiind insa importanta in diagnosticul diferential cu hernia de disc.
Fig. 2: Diagno [ ... ]
Infiltratia este introducerea unui medicament, sau a unui amestec de medicamente, la locul de producere a durerii.
La infiltratiile in afectiunile coloanei vertebrale se foloseste de regula un amestec intre un medicament anestezic, de cele mai multe ori Xilina in diverse cantitati si concentratii si un medicament antiinflamator, de regula preparate de Hidrocortizon.
Aceasta va duce la reducerea durerii si la ameliorarea inflamatiei elementelor nervoase, produsa prin compresiune de discurile intervertebrale sau articulatiile intervertebrale degenerate sau t [ ... ]
Ce este artroza ?
Artroza este afectiunea unei articulatii produsa ca urmare a uzurii cartilajelor. Obezitatea, dar si boli precum guta sau reumatismul se pot transforma in timp in artroza. Aceasta afectiune se poate trata in Cluj-Napoca la Clinca Ortomed.
Artroza este o deformare a unei articulatii, produsa prin uzura progresiva a componentelor ei, incepand cu cartilagiul articular. Ea este o augmentare a procesului natural de imbatranire a tesuturilor, produsa de diversi factori ereditari, inflamatori, biomecanici, exces de greutate, tulburari metaboli [ ... ]
Etapa 1: (1-3 saptamani) Se mentine pe picior orteza BAUERFEIND Secutec Genu, iar deplasarea se face cu ajutorul carjelor. In saptamana 2-3 se pune usor piciorul operat pe sol si se calca cu 30% din greutatea corpului. Etapa 2: (3-6 saptamani) Se incepe Kinetoterapia cu atenta supraveghere a Kinetoterapeutului si se elaboreaza un plan de gimnastica individualizat. In saptamana a 3-a se incepe electroterapia (TENS- 2 programe de cate 10 min 7212 si 7216 cu aparatul BTL-4000) si Kinetoterapia: Contractii izometrice cu un rulou de burete (perna s [ ... ]
Citeste continuarea...