Periartrita acuta calcara, sau depunerea de calciu periartiular, este o afectiune acuta, caracterizata prin dureri foarte mari si limitarea miscarilor   umarului. La examenul radiologic, RMN sau CT, se constata prezenta unei depuneri de calciu,unica sau multipla, in tesuturile laxe periumerale (bursa subcromiala, bursa subdeltoidiana,  teaca sinoviala a tendonului lung al muschiului biceps)
Tratamentul  local si general cu medicamente antiinflamatoare este  rareori efficient, cel mai adecvat este nedlingul (spalarea) depunerii calcare . Aceasta se face in sala de operatie, care  trebuie sa fie dotata cu un fluoroscop  (aparat Rx.) si o masa de operatie adecvata.
Procedeul se executa in anestezie locala asistata (cu sedare medicamentoasa), si se efectueaza cu o solutie diluata,de exemplu cu Xilina 0,25%, dupa care se introduce un ac de punctie in focarul calcar sub control radiologic. Se incearca aspirarea continutului calcar, daca aceasta nu reuseste, se spala cu aceeasi solutie anestezica. Daca nici asa nu se obtine o spalare completa, se perforeaza  cu acul de punctie de mai multe ori punga care contine depunerea de calciu. Astfel, continutul se va risipi in tesuturile din jur.

 

Anatomia/scheletul umarului si plasarea acelor de distensie.

 

Pasul urmator este mobilizarea blanda a umarului,completata in zilele urmatoare de gimnastica medicala si cu o medicatie anitinflamatore( de exemplu Ketonal Duo,o capsula pe zi 3-5 zile.
Executata la timp si correct, metoda da rezultate  foarte bune in 90% din cazuri.
In cazurile vechi, unde depunerile calcare sunt osificate/pietrificate, este nevoie de extirpare chirurgicala deschisa. Metoda se aplica in clinica noastra in mod current, cu un success de 85%.

 

Periartrita adeziva sau Capsulita adeziva (frozen schoulder), este blocarea dureroasa a miscarilor umarului care survine dupa o inlamatie cronica a tesuturilor lacse, sau dupa o imoilizare indelungata, necesara in cazul unei fracturi a bratului sau dupa un accident vascular cerebral. Aceasta afectiune extrem de suparatoare, se vindeca de obicei cu tratament conservativ cu gimnastica medicala, care dureaza insa foarte mult, uneori pana la 2 ani si este dureros si dificil. O alternativa care scurteaza mult perioada de tratament este asa numita  Distensie capsulara si subacromiala, metoda introdusa in clinica noastra din anul 2008 si care, urmata de o kynetoterapie adecvata, reda autonomia de miscare a umarului in 4-6 saptamani.

Distensia subacromiala si capsulara se efectueaza in sala de operatie, dotata cu Fluoroscop (C-Arm) ,in anestezie generala.
Dupa desinfectia riguroasa si izolarea sterila a umarului, se  introduce sub control fluoroscopic, un ac de punctie  in spatial subacromial si unul in articulatia umarului. Prin cele doua ace se intrduc sub mare presiune, cate 20 mililitri de solutie de Xilina 0,0175% + 7,7 miligrame Hidrcortizon (de ex.Diprophos). Se face o mobilizare blanda,dar cat se poate de completa a umarului.

Tratamentul postoperator cu antialgice (3-5 zile) si kynetoterapie precoce, care va fi continuata 4-6 saptamani,pana la obtinerea unei mobilitati multumitoare. Pacientul va trebui sa continue gimnastica in regie proprie, pana la disparitia durerilor.
In perioada postoperatorie este inicata purtarea unei orteze SecuTec Omo de la firma Bauerfeind (strada Republicii 65, Cloj-Napoca), care se poate regla in abdoctie de 30 pana la 60 grade,din care se scoate bratul pentru kynetoterapie
Controalele medicale se vor face la 1,3,6 si 12 saptamani, sau de cate ori este nevoie.

Sindromul de  Impingement (ingustarea spatiului subacromial),
este produs de degenerescenta bursei subacromiale si/sau tendinita muschiului supraspinos , de artroze ale articulatiei umarului sau articulaiei acromioclaviculare.El se maniesta prin dureri nocturne si la ridicarea bratului de-asupra capului, si apare mai fregvent in meserii ca zugrav, mecanic auto,sau la sportivi care practica hanbal, baschetbal, aruncare sulitei sau a greutatilor, bodybilding, acolo unde umarul este suprasolicitat.

Diagnosticul  se pune prin examenul clinic si prin  radiografie sau RMN

Tratamentul poate fi conservativ in fazele initiale si consta in kynetoterapie, medicamente antiinflamatoare, eventual injctii subacromiale cu hidrocortizon ( de exemplu Diprophos 15 miligrame diluat in 10 mililitri de Xilina 1%). Daca aceste aplicatii raman fara rezultat, este nevoie de un

Tratament chirurgical, care se efectueaza in general minim invaziv prin artroscopie. El consta in rezectia bursei subacromiale sclerozate si a unei parti din acrmion (acromioplastie), scopul fiind largirea spatiului subacromial.

Tratamentul postoperator  este similar cu cel din distensia subacrumiala.

 

Leziunil traumatice ale umarului

Sunt produse mai ales prin luxattii si intereseaza  limbusul glenoidian, manseta rotatorie, tenonul lung al bicepsului,sau capsula articulara.

Daca dupa un tratament corect al luxatiilor de umar ( imobilizare  pentru 3 sapamani,de preferat intr-o orteza SecuTecOmo, intr-o pozitie de abductie de 30 grade, urmata de o kyntoterapie adecvata), raman dureri si tulburari functionale, iar la examinarea RMN se stabilesc leziuni remanente ale componentelor articulare, este nevoie de o interventie artroscopca.

 

Leziunile limbusului glenoidian.

Aceasta structura cartilaginoasa,este asemanatoare cu meniscurile din articulatia genunchiului, avand rolul de a mari suprafata glenoidului. Ruptura lui,impreuna cu insuficienta capsulei articulare, rupte prin luxatie, duce la aparitia luxatiilor recidivante, extrem de suparatoare. Tratamentul artroscopic consta in coaserea lui, rareori eficienta, sau rezectia lui, combinata cu un procedeu de stabilizare a articulatiei. Vom reveni cu amanunte si imagini in capitolul artroscopia de umar.

 

Lziunile mansetei rotatorii

Sunt de diverse grade si se produc mai ales in cadrul luxatiilor de umar.
Asa zisa manseta rotatorie (rotator cuf) este formata din tendoanele mai multor muschi (spraspinos, infraspios, subscapular si rotundul mic) si are rolul de a stabiliza articulatia umarului, realizand si miscarile de rotatie ale capului umeral.

 

Manseta rotatorie                                Ruptura supraspinosului

 

In afectiunile degenerative ale tendoanelor ce compun manseta rotatorie,pot aparea rupturi in cadrul unor traumatisme minore, sa suprasolicitari ale umarului.

Tratamentul este de regula artroscopic, reconstructia deschisa fiind totusi necesara in rupturile mari, cu retractia importanta a muschiului, sau in cele pe fond degenerativ, unde este nevoie uneori de o reconstructive plastica.

Sutura (coaserea) mansetei rotatorii, executata artroscopic sau microchirurgical, se face cu fire speciale, prevazute cu ancore care se introduc in os (capul umeral), cu ajutorul carora se trage si se fixeaza tendonul rupt

 

Sutura mansetei rotatorii

 

 

Sindromul piriform (Piriformissyndrom)
19 Jan 2020 - Dr. Gheorghe Craciun

Se presupune ca afectiunea cu acest nume se datoreste unei compresiuni a nervului scietic, produsa  de muschiul piriformis in regiunea fesei. (vezi imaginea 1) Fig. 1 : Relatia anatomica intre nervul sciatic si muschiul piriform   Simptomele sunt: dureri in regiunea fesiera, care iradiaza in picior. Cauzele ar putea fi traumatisme ale regiunii fesiere, anomalii ale muschiului piriform, asimetrii ale bazinului.
Deoarece imagistica medicala nu este edificatoare, ea fiind insa importanta in diagnosticul diferential cu hernia de disc. Fig. 2: Diagno [ ... ]

Citeste continuarea...
Infiltratiile si afectiunile coloanei vertebrale
30 Oct 2019 - Dr. Gheorghe Craciun

Infiltratia este introducerea unui medicament, sau a unui amestec de medicamente, la locul de producere a durerii.
La infiltratiile in afectiunile coloanei vertebrale se foloseste de regula un amestec intre un medicament anestezic, de cele mai multe ori Xilina in diverse cantitati si concentratii si un medicament antiinflamator, de regula preparate de Hidrocortizon.
Aceasta va duce la reducerea durerii si la ameliorarea inflamatiei elementelor nervoase, produsa prin compresiune de discurile intervertebrale sau articulatiile intervertebrale degenerate sau t [ ... ]

Citeste continuarea...
Ce este artroza si tratamentul ei
15 Sep 2019 - Dr. Gheorghe Craciun

Ce este artroza ? Artroza este afectiunea unei articulatii produsa ca urmare a uzurii cartilajelor. Obezitatea, dar si boli precum guta sau reumatismul se pot transforma in timp in artroza. Aceasta afectiune se poate trata in Cluj-Napoca la Clinca Ortomed.
Artroza este o deformare a unei articulatii, produsa prin uzura progresiva a componentelor ei, incepand cu cartilagiul articular. Ea este o augmentare a procesului natural de imbatranire a tesuturilor, produsa de diversi factori ereditari, inflamatori, biomecanici, exces de greutate, tulburari metaboli [ ... ]

Citeste continuarea...
Recuperarea genunchiului postoperator - ligamentoplastie LIA
15 Jun 2019 - Dr. Gheorghe Craciun

  Etapa 1: (1-3 saptamani) Se mentine pe picior orteza BAUERFEIND Secutec Genu, iar deplasarea se face cu ajutorul carjelor. In saptamana 2-3 se pune usor piciorul operat pe sol si se calca cu 30% din greutatea corpului. Etapa 2: (3-6 saptamani) Se incepe Kinetoterapia cu atenta supraveghere a Kinetoterapeutului si se elaboreaza un plan de gimnastica individualizat. In saptamana a 3-a se incepe electroterapia (TENS- 2 programe de cate 10 min 7212 si 7216 cu aparatul BTL-4000) si Kinetoterapia: Contractii izometrice cu un rulou de burete (perna s [ ... ]

Citeste continuarea...
Alte articole...
Go to top