Ce este artroza ?

Artroza este afectiunea unei articulatii produsa ca urmare a uzurii cartilajelor. Obezitatea, dar si boli precum guta sau reumatismul se pot transforma in timp in artroza. Aceasta afectiune se poate trata in Cluj-Napoca la Clinca Ortomed.
Artroza este o deformare a unei articulatii, produsa prin uzura progresiva a componentelor ei, incepand cu cartilagiul articular. Ea este o augmentare a procesului natural de imbatranire a tesuturilor, produsa de diversi factori ereditari, inflamatori, biomecanici, exces de greutate, tulburari metabolice, etc. In fazele evoluate ale artrozei este afectat (uzat) nu numai cartilagiul, ci toate componentele articulare, oase, ligamente, tendoane, oase, etc.
RISCURI. In cazul in care artroza este neglijata in fazele sale incipente, se poate ajunge ulterior chiar la interventii chirugicale.

Cum apare artroza

Este vorba de boli ereditare cu afectarea generala a tesutului conjunctiv, sau speciala a tesutului osteo-cartilaginos, care sunt relativ rare.
 Inflamatiile articulare primare, produse de reumatism, psoriazis, guta, etc., care nu sunt tratate la timp sau corespunzator, evolueaza spre artroza.
 Modificarile axelor membrelor sau coloanei vertebrale, produse prin insuficiente musculare sau prin traumatisme articulare si periarticulare, pot duce prin instabilitate sau apasare inegala, la uzura articulatiilor.
Supragreutatea si lipsa de miscare constituie, de asemenea, cauze importante ale artrozelor.
In principiu, toate articulatiile corpului omenesc pot fi afectate de artroza. Totusi, boala apare cel mai frecvent la articulatiile mari, genunchi, sold, cot, umar, a coloanei vertebrale, urmate de articulatiile mainilor si picioarelor.

Simptomele artrozei

Exista suferinte articulare comune, care se intalnesc la aproape toate articulatiile, cum ar fi durerile la inceputul miscarii, la ridicarea din pat sau de pe scaun, care se atenueaza pe parcurs, sau durerile la efort indelungat. Mai tarziu, miscarile articulare devin din ce in  ce mai dureroase, la orice fel de miscare.
Alte caracteristici ale artrozei sunt: tumefierea (umflarea) articulatiei bolnave cu modificari de forma, incalzirea locala, scaderea amplitudinii miscarii, etc.

Diagnosticul artrozei

Istoria bolii si examenul clinic facut de medic raman pietre fundamentale ale diagnosticului de artroza. In precizarea formei si a gradului de uzura articulara sunt necesare examinari suplimentare, cum ar fi Examenul Radiologic si Rezonanta Magnetica (RMN). In anumite cazuri, este necesara pentru precizarea diagnosticului (dar si pentru tratament) o artroscopie de genunchi, care permite cel mai bine vizualizarea leziunilor din articulatia examinata si in acelasi timp, aplicarea tratamentului necesar, evident, in masura posibilului.
Progresele tehnice din ultimele decenii permit punerea unui diagnostic precis al formei si stadiului unei artroze si stau la baza unui tratament specific si adecvat, despre care vom vorbi in articolul urmator.

 

 

Tratamentul artrozei

Scopurile principale urmarite de terapia artrozei sunt inlaturarea durerii in conditii fiziologice normale si impiedicarea inaintarii modificarilor de uzura ale articulatiei bolnave. Exista, desigur, un tratament preventiv al artrozei, care vizeaza tratamentul la timp si corect al inflamatiilor sau traumatismelor articulare, asigurarea stabilitatii si functiei articulare, corectarea la timp a deformatiilor scheletale care duc la tulburari biomecanice, etc. Din pacate, aceste aspecte sunt deseori neglijate, ceeace, impreuna cu cresterea mediei de virsta a populatiei, face ca numarul artrozelor sa fie din ce in ce mai mare.
Pacientul se prezinta la medic de obicei cind durerile devin suparatoare, attunci cand artroza este instalata, uneori chiar avansata. Este de la sine inteles ca posibilitatile de tratament sunt cu atat mai putine si mai drastice, cu cat artroza este mai avansata.

In fazele initiale ale artrozei, in care este vorba , mai ales, de o inmuiere a cartilagiului articular (malacie), terapia va consta in:

  • Mobilizare activa fara suprasolicitare a articulatiilor prin bicicleta/ sau bicicleta ergometrica, inot,etc
  • Intarirea musculaturii adiacente articulatiei in cauza
  • Injectarea intraarticulara de substante stimulative pentru refacerea sau consolidarea cartilagiului articular, cum sunt anumiti produsi ai Acidului Hyaluronic,
  • Corectarea devierilor de axa  a unor articulatii cum ar fi soldurile sau genunchii, pentru a impiedeca suprasolicitarile anumitor compartimente ale acestora
  • Medicamente antiinflamatorii administrate oral sau local, dupa caz
  • Fizioterapie prin caldura locala (bai sarate, sulfuroase, parafina, ultrasunet, laser, etc), gimnastica medicala.
  • Folosirea de orteze stabilizatoare sau corectoare de axa, indicate si controlate de medicul specialist ortoped sau chirurg.

In fazele mai avansate ale artrozei, devin necesare metodele de tratament operatorii, intre care cele minimal invazive ocupa astazi un loc din ce in ce mai important. Ideile ca artroza nu poate fi oprita, ca ea se termina cu anchiloza sau necesita « oricum » o protezare, nu mai sunt de actualitate. Imi permit sa afirm cu tarie, ca artroza, chiar si in stadiile mai avansate, poate si trebuie sa beneficieze de un tratament adecvat care sa o opreasca in evolutie, micsorand durerile si pastrand in mare parte functionalitatea. Va trebui sa actionam in directia lamuririi populatiei, dar si a medicilor, de la cei de familie, pana la specialisti.

In Clinica Ortomed Alex Bucur din Cluj-Napoca, se practica pe scara larga un tratament complex al artrozelor, incepand cu operatiile de stabilizare/ligamentoplastii si continuand cu reviziile artroscopice in artroze, urmate de tratamente de stimulare a celulelor cartilaginoase cu produsi ai acidului hialuronic.
In fazele avansate ale artrozei, singura terapie efectiva este implantarea de endoproteze, adica inlocuirea suprafetelor articulare deteriorate cu suprafete noi, care sa permita reluarea functiei articulare si sa elimine durerile si impotenta cauzate de artroza. Imbunatatirea continua a materialelor si geometriei protezelor, dar si a tehnicilor operatorii, au dus la cresterea importantei  endoprotezelor in artrozele avansate.

 

Sindromul piriform (Piriformissyndrom)
19 Jan 2020 - Dr. Gheorghe Craciun

Se presupune ca afectiunea cu acest nume se datoreste unei compresiuni a nervului scietic, produsa  de muschiul piriformis in regiunea fesei. (vezi imaginea 1) Fig. 1 : Relatia anatomica intre nervul sciatic si muschiul piriform   Simptomele sunt: dureri in regiunea fesiera, care iradiaza in picior. Cauzele ar putea fi traumatisme ale regiunii fesiere, anomalii ale muschiului piriform, asimetrii ale bazinului.
Deoarece imagistica medicala nu este edificatoare, ea fiind insa importanta in diagnosticul diferential cu hernia de disc. Fig. 2: Diagno [ ... ]

Citeste continuarea...
Infiltratiile si afectiunile coloanei vertebrale
30 Oct 2019 - Dr. Gheorghe Craciun

Infiltratia este introducerea unui medicament, sau a unui amestec de medicamente, la locul de producere a durerii.
La infiltratiile in afectiunile coloanei vertebrale se foloseste de regula un amestec intre un medicament anestezic, de cele mai multe ori Xilina in diverse cantitati si concentratii si un medicament antiinflamator, de regula preparate de Hidrocortizon.
Aceasta va duce la reducerea durerii si la ameliorarea inflamatiei elementelor nervoase, produsa prin compresiune de discurile intervertebrale sau articulatiile intervertebrale degenerate sau t [ ... ]

Citeste continuarea...
Ce este artroza si tratamentul ei
15 Sep 2019 - Dr. Gheorghe Craciun

Ce este artroza ? Artroza este afectiunea unei articulatii produsa ca urmare a uzurii cartilajelor. Obezitatea, dar si boli precum guta sau reumatismul se pot transforma in timp in artroza. Aceasta afectiune se poate trata in Cluj-Napoca la Clinca Ortomed.
Artroza este o deformare a unei articulatii, produsa prin uzura progresiva a componentelor ei, incepand cu cartilagiul articular. Ea este o augmentare a procesului natural de imbatranire a tesuturilor, produsa de diversi factori ereditari, inflamatori, biomecanici, exces de greutate, tulburari metaboli [ ... ]

Citeste continuarea...
Recuperarea genunchiului postoperator - ligamentoplastie LIA
15 Jun 2019 - Dr. Gheorghe Craciun

  Etapa 1: (1-3 saptamani) Se mentine pe picior orteza BAUERFEIND Secutec Genu, iar deplasarea se face cu ajutorul carjelor. In saptamana 2-3 se pune usor piciorul operat pe sol si se calca cu 30% din greutatea corpului. Etapa 2: (3-6 saptamani) Se incepe Kinetoterapia cu atenta supraveghere a Kinetoterapeutului si se elaboreaza un plan de gimnastica individualizat. In saptamana a 3-a se incepe electroterapia (TENS- 2 programe de cate 10 min 7212 si 7216 cu aparatul BTL-4000) si Kinetoterapia: Contractii izometrice cu un rulou de burete (perna s [ ... ]

Citeste continuarea...
Alte articole...
Go to top