Se presupune ca afectiunea cu acest nume se datoreste unei compresiuni a nervului scietic, produsa  de muschiul piriformis in regiunea fesei. (vezi imaginea 1)

Fig. 1 : Relatia anatomica intre nervul sciatic si muschiul piriform

 

Simptomele sunt: dureri in regiunea fesiera, care iradiaza in picior. Cauzele ar putea fi traumatisme ale regiunii fesiere, anomalii ale muschiului piriform, asimetrii ale bazinului.
Deoarece imagistica medicala nu este edificatoare, ea fiind insa importanta in diagnosticul diferential cu hernia de disc.

Fig. 2: Diagnosticul diferential intre sciatica vertebrala si sindromul piriformis

 

Durerile apar, sau se accentueaza la flexia si adductia soldului, la palpare sub presiune a muschiului piriform, intre partea inferioara a sacrului si marele trohanter al femurului (Triggerpunct). Fig. 1
Un semn important ar fi  disparitia temporara a durerilor dupa injectarea muschiului piriform cu un anestezic, de exemplu Xilina 1%.

Diagnosticul se bazeaza pe  examinarea clinica si experienta examinatorului, importanta fiind mai ales diferenterea fata de hernia de disc (figura 2)

Fig. 3: Pozitia de elongatie a muschiului piriform

 

Tratamentul este de regula conservativ prin fizio/kinetoterapie, prin exercitii de elongatie a muschiului piriform, care se repeta de 4-5 ori, mentinandu-se cate 30 de secunde (figura3), terapie locala cu laser si deeposcilations. Se vor recomanda pozitii de somn.

Tratamentul medicamentos va cuprinde antiinflamatoare nesteroidale.
In cazurile rezistente la acest tratament, se pot incerca infiltratii ale muschiului piriform cu o combinatie de hidrocortizon si un anestezic.
Tratamentul chirurgical nu a dat rezultate satisfacatoare si nu este recomandabil.

Dr. Gheorghe Craciun

Programari pentru consultatii se pot face telefonic la numarul:
0264-592230, sau online la adresa : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 

 

 

Go to top