Se presupune ca afectiunea cu acest nume se datoreste unei compresiuni a nervului scietic, produsa  de muschiul piriformis in regiunea fesei. (vezi imaginea 1)

Fig. 1 : Relatia anatomica intre nervul sciatic si muschiul piriform

 

Simptomele sunt: dureri in regiunea fesiera, care iradiaza in picior. Cauzele ar putea fi traumatisme ale regiunii fesiere, anomalii ale muschiului piriform, asimetrii ale bazinului.
Deoarece imagistica medicala nu este edificatoare, ea fiind insa importanta in diagnosticul diferential cu hernia de disc.

Fig. 2: Diagnosticul diferential intre sciatica vertebrala si sindromul piriformis

 

Durerile apar, sau se accentueaza la flexia si adductia soldului, la palpare sub presiune a muschiului piriform, intre partea inferioara a sacrului si marele trohanter al femurului (Triggerpunct). Fig. 1
Un semn important ar fi  disparitia temporara a durerilor dupa injectarea muschiului piriform cu un anestezic, de exemplu Xilina 1%.

Diagnosticul se bazeaza pe  examinarea clinica si experienta examinatorului, importanta fiind mai ales diferenterea fata de hernia de disc (figura 2)

Fig. 3: Pozitia de elongatie a muschiului piriform

 

Tratamentul este de regula conservativ prin fizio/kinetoterapie, prin exercitii de elongatie a muschiului piriform, care se repeta de 4-5 ori, mentinandu-se cate 30 de secunde (figura3), terapie locala cu laser si deeposcilations. Se vor recomanda pozitii de somn.

Tratamentul medicamentos va cuprinde antiinflamatoare nesteroidale.
In cazurile rezistente la acest tratament, se pot incerca infiltratii ale muschiului piriform cu o combinatie de hidrocortizon si un anestezic.
Tratamentul chirurgical nu a dat rezultate satisfacatoare si nu este recomandabil.

Dr. Gheorghe Craciun

Programari pentru consultatii se pot face telefonic la numarul:
0264-592230, sau online la adresa : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 

 

 

Sindromul piriform (Piriformissyndrom)
19 Jan 2020 - Dr. Gheorghe Craciun

Se presupune ca afectiunea cu acest nume se datoreste unei compresiuni a nervului scietic, produsa  de muschiul piriformis in regiunea fesei. (vezi imaginea 1) Fig. 1 : Relatia anatomica intre nervul sciatic si muschiul piriform   Simptomele sunt: dureri in regiunea fesiera, care iradiaza in picior. Cauzele ar putea fi traumatisme ale regiunii fesiere, anomalii ale muschiului piriform, asimetrii ale bazinului.
Deoarece imagistica medicala nu este edificatoare, ea fiind insa importanta in diagnosticul diferential cu hernia de disc. Fig. 2: Diagno [ ... ]

Citeste continuarea...
Infiltratiile si afectiunile coloanei vertebrale
30 Oct 2019 - Dr. Gheorghe Craciun

Infiltratia este introducerea unui medicament, sau a unui amestec de medicamente, la locul de producere a durerii.
La infiltratiile in afectiunile coloanei vertebrale se foloseste de regula un amestec intre un medicament anestezic, de cele mai multe ori Xilina in diverse cantitati si concentratii si un medicament antiinflamator, de regula preparate de Hidrocortizon.
Aceasta va duce la reducerea durerii si la ameliorarea inflamatiei elementelor nervoase, produsa prin compresiune de discurile intervertebrale sau articulatiile intervertebrale degenerate sau t [ ... ]

Citeste continuarea...
Ce este artroza si tratamentul ei
15 Sep 2019 - Dr. Gheorghe Craciun

Ce este artroza ? Artroza este afectiunea unei articulatii produsa ca urmare a uzurii cartilajelor. Obezitatea, dar si boli precum guta sau reumatismul se pot transforma in timp in artroza. Aceasta afectiune se poate trata in Cluj-Napoca la Clinca Ortomed.
Artroza este o deformare a unei articulatii, produsa prin uzura progresiva a componentelor ei, incepand cu cartilagiul articular. Ea este o augmentare a procesului natural de imbatranire a tesuturilor, produsa de diversi factori ereditari, inflamatori, biomecanici, exces de greutate, tulburari metaboli [ ... ]

Citeste continuarea...
Recuperarea genunchiului postoperator - ligamentoplastie LIA
15 Jun 2019 - Dr. Gheorghe Craciun

  Etapa 1: (1-3 saptamani) Se mentine pe picior orteza BAUERFEIND Secutec Genu, iar deplasarea se face cu ajutorul carjelor. In saptamana 2-3 se pune usor piciorul operat pe sol si se calca cu 30% din greutatea corpului. Etapa 2: (3-6 saptamani) Se incepe Kinetoterapia cu atenta supraveghere a Kinetoterapeutului si se elaboreaza un plan de gimnastica individualizat. In saptamana a 3-a se incepe electroterapia (TENS- 2 programe de cate 10 min 7212 si 7216 cu aparatul BTL-4000) si Kinetoterapia: Contractii izometrice cu un rulou de burete (perna s [ ... ]

Citeste continuarea...
Alte articole...
Go to top