Varicele sunt dilatatii permanente si patologice ale venelor superficiale de la nivelul membrelor inferioare (vena safena mare=interna, vena safena mica=externa) care apar in momentul in care valvele situate din loc in loc in interiorul venelor sunt incontinente, afectate, si nu mai permit curgerea sangelui doar intr-un singur sens, spre inima.
Factorii favorizanti ai aparitiei bolii varicoase: ortostatismul prelungit, efortul muscular intens si prelungit, mai ales efortul brusc, brutal, caldura si umiditatea excesiva, obezitatea, deregleri hormonale, traumatisme de la nivelul membrelor inferioare, mostenirea genetica.

Evolutia bolii este lenta, de cele mai multe ori fara dureri cu o senzatie doar de tensiune / greutate gambiera sau uneori cu crampe musculare la nivelul gambei, motiv pentru care pacientii se prezinta la medic foarte tarziu, dupa 10-15 ani de evolutie, cand au aparut déjà complicatiile si interventia chirurgicala este mult mai dificil de efectuat.

Complicatii: netratate in timp util, primii doi- trei ani de la aparitie, varicele pot evolua spre forme complicate: tromboflebita superficiala varicoasa (varicoflebita)-coagulare a sangelui in interiorul venei varicoase, tulburari trofice cutanate- ce merg de la modificari de culoare ale tegumentului pana la aparitia ulcerului varicos, ruptura varicelor cu aparitia unei hemoragii masive. Toate aceste complicatii se pot evita prin tratamentul aplicat la timp.

 

Lucrul cel mai important de stiut este ca varicele se pot vindeca. Aproape toate tipurile de varice se pot trata astazi ambulator cu rezultate optime atat din punct de vedere cauzal, cat si estetic. Procentul de recidiva dupa majoritatea terapiilor este intre 3 si 5 % la circa 7-10 ani de la interventie, dar avand in vedere caracterul minim invaziv al terapiei se poate repeta tratamentul pentru completarea rezultatelor primei operatii. 

Go to top