Indiferent de stadiul bolii varicele se pot trata si vindeca. Tratamentul este recomandat sa fie inceput inca din fazele timpurii ale bolii varicoase, de la aparitia primelor simptome pentru a impiedica aparitia complicatiilor nedorite. Exista o gama variata de proceduri chirurgicale si non-chirurgicale pentru tratamentul varicelor, in functie de stadiul bolii si fiecare pacient in parte, de la metodele clasice pana la tehnicile moderne de ambulator care nu necesita spitalizare:

 

1. Laser terapia endovenoasa

Terapia endovenoasa cu laser este o procedura minim invaziva care consta in fotocoagularea termica (incalzirea la temperaturi inalte) a venelor varicoase cu obliterarea si/sau distrugerea lor. Tratamentul endovenos se face sub ghidaj ecodoppler. Folosind metoda punctiei venoase sau doar o mica incizie de circa 2-3 mm se introduce fibra optica prin vena afectata si sub control ecografic laserul oblitereaza vena pe dinauntru.  Durata unei interventii este minima, pacientul se mobilizeaza imediat dupa interventie, paraseste clinica pe propriile-i picioare si  merge  acasa sa-si continue activitatile cotidiene.

 

2. Scleroterapia

Aceasta metoda minim invaziva si putin dureroasa consta in injectarea unei substante sclerozante, iritante cu ajutorul unui ac fin direct in interiorul venei, producand o iritatie a peretelui venos ce va determina in final inchiderea venei cu disparitia ei si, totodata a unor simptome neplacute legate de prezenta dilatatiilor venoase: arsuri, prurit, intepaturi, parestezii. Prin aceasta metoda se trateaza micile dilatatii venoase, superficiale, aflate imediat sub piele, de la nivelul coapselor, gambelor sau gleznelor numite varice reticulare.
Tratamentul  imbunătăţeste aspectul membrelor afectate,  nu este o metodă de tratament profilactic, nu va preveni apariţia altor vene reticulare. Pentru un tratament eficace pot fi necesare mai multe şedinţe de tratament la intervale variate (1-3 luni) cu agenti sclerozanti de concentratii si in cantitati diferite.
Exista doua tipuri de tratament: scleroterapia cu laser de suprafata care determina o obliterare termica a dilatatiilor si foloseste o fibra laser ce se aplica direct pe suprafata tegumentului si scleroterapia chimica ce se realizeaza prin injectarea de agenti sclerozanti direct in vena.
In cazul vaselor cu diametru mare se foloseste o spuma sclerozanta (agent + aer) cu aceleasi rezultate favorabile.

 

3. Flebectomii minime

O alta tehnica minim invaziva ce se poate aplica pacientilor in regim de ambulator este cea a miniflebectomiilor. Procedura consta in excizii de pachete varicoase prin avulsie cu crosete, prin incizii de 2-4 mm, care de obicei nu necesita sutura, sub anestezie locala. Beneficiaza de acest tratament pacientii cu pachete varicoase nesistematizate relativ la venele principale safena interna si externa, dar cu diametru crescut, ce depaseste posibilitatile agentului sclerozant chimic, recidive dupa cura chirurgicala a varicelor, vene dilatate, inestetice aparute posttraumatic.

 

4. Tratament chirurgical minim invaziv al varicelor

Este o alternativa la terapia laser si reprezinta interventia “clasica” de varice. Consta in intreruperea surselor de reflux ce asigura umplerea varicelor (crosectomie), urmata de diferite tipuri de intreruperi a venelor principale: stripping (smulgerea venei), excizii etajate a dilatatiilor varicoase, ligaturi de vene perforante. Cura chirurgicala este indicata stadiilor avansate de boala, venelelor tortuoase si cu malformatii si varicelor complicate. Se face sub anestezie locala sau regionala si necesita o noapte de spitalizare.

 

5. Tratamentul conservativ al varicelor

Terapia conservatoare se recomanda tuturor pacientilor cu boala varicoasa, indiferent de stadiul bolii, atat inainte cat si dupa orice tip de procedura chirurgicala. Consta in tratamente venotrofice, terapie compresiva cu ciorapi elastici speciali confectionati dupa masuratori volumetrice digitalizate, exercitii fizice care ajuta drenajul sangelui venos spre inima si impiedica aparitia complicatiilor, terapie de drenaj postural.

 

Go to top