Terapia cu laser (ILVO-intralumenal vein occlusion)  este o procedura minim invaziva, cel mai modern tratament chirurgical al varicelor fara stripping (adica fara smulgerea venelor insuficiente) si consta in fotocoagularea termica cu contractie tisulara si distrugerea colagenului din peretele vasului, ducand astfel la obliterarea si/ sau distrugerea venelor tratate.
Reprezinta un mare salt in chirurgia ambulatorie a varicelor hidrostatice.

Indicatii procedura - laser terapia este indicata ideal persoanelor cu boala varicoasa in primele stadii de dezvoltare, cand insuficienta venelor e de grad mic si mediu, inainte de aparitia complicatiilor, cu alte cuvinte persoanelor educate in ce priveste boala lor si care se prezinta  timpuriu la medic.

Contraindicatii procedura - terapia nu se adreseaza pacientilor care sufera si de afectiuni arteriale circulatorii, au tromboze venoase profunde sau cei cu tare multiple asociate. Venele varicoase tortuoase sau cu malformatii datorita imposibilitatii tehnice de cateterizare nu pot fi abordate in acest fel.

 

Generalitati procedura

Se utilizeaza un sistem laser cu dioda, cu lungimea de unda perfect filtrata la  810 nm  (infrarosu )  si putere maxima de 30 watt.
Energia ajunge efectiv in interiorul vasului cu ajutorul kitului de introducere de unica folosinta ce contine fibra optica care preia pulsul de la baza aparatului si il emite la varful ei .

Procedura rapida si cu disconfort minim pentru pacient, tratamentul endovenos se face sub ghidaj ecodoppler. Ecograful cu sonda liniara (vasculara) si program doppler color permite vizualizarea fluxului venos si controlul inchiderii complete a lumenului dupa aplicarea pulsului laser.
Folosind metoda punctiei venoase sau doar o mica incizie de circa 2-3 mm se introduce fibra optica prin vena afectata (safena mare sau safena mica) ascendent pana la nivelul jonctiunii safeno-femurale si sub control ecografic laserul oblitereaza vena de sus in jos pe dinauntru. 

Durata unei interventii este minima, in circa 3 ore de la interventie pacientul se mobilizeaza, paraseste clinica pe propriile picioare si  merge  acasa sa-si continue activitatile cotidiene.
Interventia minim invaziva se face sub anestezie locala de tumescenta prin care se creaza un pat de protectie in jurul vasului pentru a elimina total orice disconfort si a izola tesuturile inconjuratoare de efectul pulsului laser. Amestecul de ser fiziologic cu anestezic local modern si fara efecte secundare se aplica prin punctii in jurul traseului venei.
Postoperator pacientul se mobilizeaza rapid, in circa 30 minute paraseste clinica si isi reia activitatile cotidiene. Va purta un ciorap elastic compresiv timp de o luna de zile si va urma un tratament anticoagulant profilactic.

 

Avantaje procedura

Tehnica prezinta avantaje evidente fata de metoda clasica:

  • absenta cicatricilor
  • absenta durerii postoperatorii
  • nu lezeaza tesuturilor invecinate
  • absenta spitalizarii
  • anestezie locala
  • postinterventie nu e necesar repausul la pat si imobilizarea
  • avantaje estetice evidente fiind o tehnica miniminvaziva
  • rezultate impresionante de lunga durata (ocluzii complete postoperator cu o rata de repermeabilizare si reaparitie a varicelor minima).

 

Tratamentul ILVO sub control ecografic este o procedura rapida si sigura, nedureroasa, ce imbina perfect pregatirea specialistului cu echipamentele moderne  medicale.

 

Go to top