Scleroterapia reprezinta o procedura minim invaziva si putin dureroasa prin care se trateaza micile dilatatii venoase, superficiale, aflate imediat sub piele, de la nivelul coapselor, gambelor sau gleznelor, cu inchiderea venei si disparitia ei si totodata a unor simptome neplacute legate de prezenta dilatatiilor vasculare: arsuri, prurit, tensiune, durere, edem, crampe nocturne.

In functie de diametrul lor venele superficiale “sparte” pot fi : teleangiectazii, venectazii si vene reticulare,  ultimele fiind cele mai exprimate (2-4 mm  diametru). Aceste vene insotesc de cele mai multe ori o insuficienta venoasa superficiala, pana la stadiu de varice evidente.

Anatomia  topografica a venelor superficiale –reticulare:

Scleroterapia chimica foloseste o gama variata de agenti sclerozanti, cel mai cunoscut si utilizat fiind  Polidocanolul. Compusul face parte dintr-o clasa mai larga de detergenti, este cunoscut sub denumirea comerciala de Aethoxyscklerol si denatureaza proteinele din membrana celulara, distrugand lumenul venei cu disparitia acesteia. Aethoxyscklerol-ul se gaseste sub forma de fiole injectabile in mai multe concentratii, de la 0,5% la 4%, alegerea concentratiei optime pentru pacient se face in functie de diametrul venelor dilatate.

In cazul vaselor cu diametru mare folosim o spuma sclerozanta (agent + aer) cu aceleasi rezultate favorabile. Astfel, in prezent este posibil si chiar practicat de unii specialisti  tratamentul sclerozant si in boala varicoasa. Sub control ecografic se injecteaza  spuma la nivelul venei insuficiente si in toate pachetele varicoase dependente de aceasta. Se practica mai multe sedinte pana la disparitia completa a tortuozitatilor inestetice si a simptomatologiei suparatoare.

 

Avantaje scleroterapie chimica:

  • nu necesita anestezie
  • tratamentul este rapid,  o sedinta poate dura intre 15-45 minute
  • nu este o procedura dureroasa, se poate simti un minim discomfort local
  • nu necesita internare si nici timp de recuperare, activitatea cotidiana a pacientului nu este afectata in nici un fel.

Tratamentul  imbunatateste aspectul membrelor afectate,  nu este o metoda de tratament profilactic - nu va preveni aparitia altor vene reticulare.

Complicatiile care pot sa apara dupa procedura de sclerozare chimica sunt rare. Sunt citate in literatura reactii alergice locale care determina intreruperea sedintei cu remisia totala a acestora, leziuni tegumentare care pot lasa mici cicatrici,  hiperpigmentarea neregulata a zonei vasculare tratate - complicatia cea mai frecventa dar reversibila in luni, maxim un an de zile.  

Pentru un tratament eficace pot fi necesare mai multe sedinte de tratament la intervale variate (1-3 luni) cu agenti sclerozanti de concentratii si cantitati diferite. Postprocedural, in cazul dilatatiilor importante  pacientul va trebui sa poarte la nivelul membrului inferior fie un banbaj compresiv, fie ciorapi elastici in medie 3 saptamani.

 

Go to top