Tromboflebita superficiala sau tromboza venoasa superficiala sau varicoflebita (daca intereseaza pachete varicoase) reprezinta o complicatie a bolii varicoase, singura care face din varice o urgenta maxima chirurgicala, datorita riscului vital al pacientilor.
Aceasta afectiune presupune inflamatia venelor, normale sau modificate varicos, insotita de formarea de cheaguri de sange intravenos=trombi, care pot sa obtureze partial sau total vena cu consecinte grave asupra circulatiei sangelui - trombembolism.
Dupa mai multe episoade flebitice se instaleaza la nivelul membrului inferior un sindrom posttrombotic, a complicatie cronica ce poate fi ameliorata dar nu va trece niciodata- membrul inferior mai gros, edematiat, dur, tegumente atrofice, culoarea piciorului va fi diferita, maronie, roscat-ruginie, cu pete de dermatita ocra, cu ulcere varicoase si scuame.
Tratamentul tromboflebitei superficial: este preventiv, medicamentos si chirurgical.
Tratamentul medicamentos: unguente cu heparina si antiinflamatorii, profilaxie antibiotica, antiinflamatorii sub protectie gastrica, venotrofice. Daca episodul de tromboflebita este initial si este localizat la o vena gambiera superficiala, mica nu sunt necesare anticoagulante orale. In unele cazuri, daca se evidentiaza o progresie a trombului spre venele profunde sau in cazurile in care pacientul a mai avut episoade de tromboflebita sau daca flebita este inalta localizata la nivelul coapsei se pot prescrie anticoagulante injectabile, heparina cu greutate moleculara mica, in doze de atac, urmate de tratament anticoagulant oral pentru o perioada determinata.
Tratamentul chirurgical: la ora actuala, datorita riscului vital al acestei complicatii a bolii varicoase, varicoflebita se opereaza “la cald”, in puseu acut. In functie de existenta sau nu a insuficientei venoase superficiale se pot practica mai multe tipuri de interventii: miniflebectomii etajate ale pachetelor varicoase sau venelor trombozate asociate sau nu cu safenectomie.