Ulcerul varicos este una dintre complicatiile pielii ce pot sa apara in boala varicoasa, fiind cea mai dureroasa si apare in stadiile avansate, efectiv un pachet varicose se deschide la piele sub forme unei rani/ ulceratie.
Tratamentul leziunii ulcerative este medical- terapie conservatoare si chirurgical.
Tratamentul medical este de lunga durata si presupune o terapie posturala a membrului inferior, o terapie compresiva- necesara o compresie puternica (de cca. 31 - 45 mmHg), aceasta putand fi efectuata cu ajutorul fesilor sau a ciorapilor de compresie, si un tratament topic local- pansamente moderne, hidroactive care prin proprietatile lor mentin rana intr-un echilibru hidric optim si stimuleaza procesului natural de vindecare.(Hartmann).
Cu un tratament local adecvat (de ex. pe baza de pansamente hidroactive) si compresie constanta
ulcerele varicoase se vindeca in medie in decurs de 12-14 saptamani.
Recidivele si recurenta ulcerului varicos este mai mare posttratament conservator comparativ cu tratamentul chirurgical.
Tratamentul chirurgical (care realizeaza scaderea stazei venoase periferice) este indicat frecvent dupa esecul terapiei conservatoare si asigura absenta recurentei pe termen lung in proportie de 80-90%. In functie de existenta insuficientei venoase superficiale se indica fie ablatia perforantelor insuficiente ca metoda singulara, fie asocierea dintre safenectomie si suprimarea acestor perforante incompetente ce alimenteaza leziunea ulcerativa. Perforantele identificate prin ecografie Doppler se pot aborda fie clasic, operatie deschisa, fie endoscopic.