Generalitati: Edemul limfatic sau limfedemul reprezinta o acumulare de lichid in exces la nivelul tesuturilor datorita lipsei de functionare a sistemului limfatic. Aceasta acumulare de lichid cu tumefierea zonei respective poate interesa atat membrele inferioare cat si superioare.

Sistemul limfatic este un important sistem circulator din organism alaturi de circulatia arteriala si venoasa. Format din numeroase ducte limfatice si statii ganglionare are rolul de forma si transporta limfa bogata in detritusuri celulare,celule moarte, toxine, agenti bacterieni spre periferie/ eliminare in circulatia venoasa, rol primordial in procesul de detoxifiere al organismului.

Cand circulatia limfei este intrerupta, fie prin lipsa ductelor/ganglionilor limfatici, fie prin distructia acestora, rezultatul este acumularea excesiva in tesuturile subcutanate a lichidului cu aparitia limfedemului.

Cauze: edemul limfatic prezinta mai multe cauze, de la cele primare, congenitale, necunoscute la cele secundare, dobandite, care sunt cele mai frecvente- traumatisme locale cu interesarea sistemului limfatic, infectii acute sau cronice (celulita, erizipelul, eczemele cronice atrofice, infectii parazitare), postchirurgie radicala, curativa pentru diverse tipuri de cancere (frecvent san, sfera genitala, tumori abdominale), radioterapie, cobaltoterapie, tumori maligne ce disemineaza limfatic.

La ora actuala, cele mai simple forme de limfedem apar si ca urmare a extenuarii, oboselii cronice, stresului, sedentarismului, depresiei cronice, la persoanele supraponderale cu o alimentatie bazata pe preparate doar procesate, nu proaspete. Aceste cauze nu trebuie deloc neglijate in vederea unei indicatii corecte si unei terapii corespunzatoare.

Tipuri: datorita diversitatii cauzelor de instalare, acest tip de “tumefiere” a tesuturilor este de mai multe feluri:

  • Edemul limfatic primar, congenital aparut la nastere sau pana in adolescenta, cauza necunoscuta, cu o incidenta mai crescuta la femei
  • Edemul limfatic secundar, dobandit pe parcursul vietii inflamator/infectios, traumatic, chirurgical, radioterapic

O forma speciala de edem limfatic este flebolimfedemul, un edem particular ce apare la pacientii cu insuficienta venoasa cronica stadiile severe, cand edemului de natura venoasa se adauga si componenta limfatica datorita modificarilor cronice trofice tegumentare de la acesti pacienti ce au intereasat si circulatia de drenare limfatica.

Simptomatologie si complicatii: edemul limfatic intereseaza intr-o mai mare masura membrul inferior spre deosebire de cel superior.

La nivelul membrului superior edemul apare secundar tratamentului cancerului de san- excizie chirurgicala larga in limite oncologice sau radioterapie, in unele situatii si postchimioterapie. Se admite ca doar un procent de 20-30% din pacientii tratati dezvolta un limfedem al bratului. Edemul limfatic este alb, rece, intereseaza cel mai frecvent bratul si antebratul rar membrul superior in intregime. La inceput edemul este moale, cu timpul in urma episoadelor de crestere in dimensiune devine dur, in tensiune. Pe tot parcursul evolutiei nu se insoteste de nici un fel de durere, ci doar de o senzatie de greutate resimtita de pacient. Aparitia unei dureri semnifica fie prezenta unei asocieri morbide (leziuni osoase, tromboze venoase, afectare cu lezare a unor terminatii nervoase), fie instalarea complicatiilor de natura infectioasa (erizipel cu placarde rosii inflamatorii, cu stare generala alterata, febra).

La nivelul membrului inferior edemul poate fi primar si secundar, cu debut distal-picior si gamba si de regula nu depaseste genunchiul. In cazul in care este interesat tot membrul inferior se foloseste termenul de elefantiazis, un edem gigant dur, fibros cu modificari si complicatii cronice. Limfedemul este in stadiile initiale moale iar dupa cronicizare devine dur, fibros, tegumentul este cartonat si cu modificari degenerative. Pot sa apara adevarate veruci limfatice, hiperkeratoza si vezicule pline cu limfa. Durerea este prezenta in stadiile avansate de tumefiere si in cazul aparitiei complicatiilor. Senzatia de tensiune/greutate este un simptom intalnit la toti pacientii cu aparitia unor modificari de statica si imposibilitate de miscare. Dintre complicatiile care pot sa apara in evolutia acestui tip de edem cele de natura infectioasa sunt cele mai des intalnite: infectii streptococice, supuratii locale ce se vindeca lasand cruste, cicatrici si zone de depigmentare la nivelul tegumentului, inflamatii si infectii micotice ce intereseaza inclusiv spatiile interdigitale.

Practic edemul limfatic al membrului inferior se poate stadializa pe scurt in trei stadii:

  1. stadiul I de limfedem - reversibil spontan dupa drenaj postural
  2. stadiul II de limfedem - ireversibil spontan, necesita presoterapie
  3. stadiul III de limfedem - stadiu de elefantiazis, dimensiuni impresionante, extreme, tulburari degenerative, complicatii

Tratament: tratamentului edemului limfatic este profilactic si curativ. Profilaxia se refera la toate masurile luate impotriva agravarii evolutive si a instalarii complicatiilor. Combaterea stazei si a infectiei se face prin drenaj decliv postural, contentie cu ciorapi elastici compresivi, o igiena riguroasa a tegumentelor. Tratamentul curativ utilizeaza mijloace conservatoare, medicamentoase si chirurgicale- drenajul decliv postural si contentia elastica cu fesi sau ciorapi compresivi medicali, drenajul limfatic manual prin masaj si drenajul limfatic mecanic =presoterapia cu ajutorul unor aparate specializate- lymphopress. Drenajul limfatic cu dispozitivele limfapres se face in sedinte de 2-3 ori pe saptamana si in cure care se repeta la un anumit interval de timp in functie de stadiul edemului limfatic si evolutia sub tratament. Dintre efectele benefice ale acestei terapii sunt: efectul antiedematos cu reducerea in dimensiune a membrului limfedematos, atenuarea senzatiei de picioare grele, efectul imunizant si de intarire a sistemului imun, efectul relaxant si de remodelare corporala si, nu in ultimul rand efectul detoxifiant. Presoterapia este recomandata ca o terapie adjuvanta si de intretinere dupa masajul limfatic manual si contentia elastica compresiva la pacientii cu edem limfatic. Contraindicatiile sunt reprezentate de insuficienta cardiaca, infectii tegumentare, tromboze venoase sau flebite superficiale. Tratamentul medicamentos al limfedemelor nu da rezultate spectaculoase, iar unii clinicieni contesta eficacitatea acestei terapii. Se utilizeaza in cazul aparitiei complicatiilor infectioase tratament antibiotic specific etiologic, antiinflamator si antialgic. Succes si eficienta au produsele naturale de detoxifiere limfatica folosite ca un adjuvant al terapiei conservatoare. La tratamentul chirurgical sangerand al acestor forme de edem s-a renuntat tot mai mult in ultimele decenii. Operatiile de reconstructie limfatica greu de executat, laborioase si cu rezultate incerte au fost inlocuite cu interventiile de reductive in etape, ultimele fiind recomandate inca in caz de elefantiazis. Insa majoritatea limfedemelor membrelor superioare si inferioare raspund terapiei conservatoare cu rezultate bune pe termen lung.

 

Go to top