Tratamentul limfedemului este, din pacate, la ora actuala prea “sarac”. Se vorbeste despre un tratament medical si unul chirurgical. La tratamentul chirurgical sangerand al acestor forme de edem s-a renuntat tot mai mult in ultimele decenii. Operatiile de reconstructie limfatica greu de executat, laborioase si cu rezultate incerte au fost inlocuite cu interventiile de reductie in etape, ultimele fiind recomandate inca in caz de elefantiazis.
Tratamentul medical al edemului limfatic este profilactic, medicamentos si fizioterapic.
Terapia profilactica se refera la toate masurile luate impotriva agravarii evolutive si a instalarii complicatiilor. Combaterea stazei si a infectiei se face prin drenaj decliv postural, contentie cu ciorapi elastici compresivi medicali, o igiena riguroasa a tegumentelor, tratament antiinfectios precoce in cazul complicatiilor septice. Un rol important este jucat de educatia fiecarui pacient, avand in vedere ca ingrijirea corecta a tegumentelor si exercitiile pozitionale reduc incidenta edemului limfatic postchirurgical si radioterapic. Antibioprofilaxia are o indicatie discutabila, insa majoritatea o recomanda dupa primele 2-3 episoade de inflamatie spontana- limfangita, aparute in decurs de un an de zile.
Tratamentul medicamentos al acestori pacienti este “sarac”. Putine medicamente au o oarecare actiune asupra sistemului limfatic, fie limfokinetica, de crestere a vitezei de circulatie limfatica, fie de detoxifiere limfatica. Actual, exista pe piata produse farmaceutice cu efect principal de stimulare si imbunatatire a functiei sistemului limfatic care au o eficacitate variata.
Tratamentul fizioterapic al limfedemului a castigat tot mai mult teren. Este si unicul care se mai practica pentru patologia limfatica a acestor pacienti in cele mai multe centre specializate, fiind considerat tratamentul de baza.
Terapia pozitionala consta in drenaj postural decliv, ridicarea pe anumite perioade de timp a membrului limfedematos la 45 grade, seara si noaptea, pentru a stimula drenajul lichidului tisular din teritoriul afectat. Dupa reducerea dimensiunilor membrului este necesara o contentie externa compresiva pentru pastrarea rezultatelor. Aceasta terapie este indicata singura doar edemelor limfatice recente, moi, cu tesuturi nemodificate fibromatos si fara complicatii.
Terapia compresiva este utilizata pentru reducerea volumului membrului edematiat si pentru pastrarea dimensiunilor reduse in urma aplicarii diverselor mijloace fizioterapeutice. Compresia poate sa fie fixa sau elastica. In contentia fixa presiunea exercitata in repaus pe membrul bandajat este nula. In timpul efortului sau in ortostatism nu se permite cresterea volumului membrului, iar contractia musculaturii prin comprimarea tesuturilor asigura drenarea excesului lichidian.
Contentia elastica se poate realiza cu banbaje sau ciorapi elastici medicali, in care presiunea exercitata este maxima la nivelul extremitatilor, periferie si scade progresiv catre proximal. Nu vindeca edemul limfatic, dar reduce acumularea lichidiana si determina o ameliorare semnificativa a simptomatologiei. Se foloseste mai ales pentru mentinerea rezultatelor obtinute prin alte metode terapeutice.
Tipuri de contentie elastica: