Drenajul limfatic manual - DLM este un masaj special folosit atat in domeniul cosmeticii dar si pentru tratarea limfedemului, avand ca efect eliminarea excesului de lichid retinut in tesuturi edematiate. In functie de patologie exista tehnici diferite, atat in scop cosmetic, cat si terapeutic.

In limfedem, care este caracterizat printr-un edem bogat in proteine, drenajul limfatic manual este unul din elementele de baza ale terapiei. Scopul acestuia este scaderea dimensiunilor membrului respectiv, intarzierea aparitiei sclerozei si complicatiilor degenerative,scaderea incidentelor episoadelor limfangitice, restaurarea functiei si esteticii membrului afectat.

Indicatiile DLM sunt diverse: de la tumefieri usoare ce insotesc infectii ale tegumentului- celulita, pana la limfedemele avansate primare sau secundare, postmastectomie, postcura chirurgicala a cancerelor din sfera pelvina, posttraumatice. Se mai indica si pacientilor care prezinta flebolimfedem, in patologia traumatica- entorse, fracturi cu edem important, in patologia reumatismala- periartrite, gonartroze, sau pentru a ameliora mobilitatea, supletea si estetica unei cicatrici.

Contraindicatiile DLM sunt rare dar trebuie respectate cu strictete: edemul limfatic de origine cardiaca pentru a nu suprasolitica cordul si asa insuficient, afectiuni imflamatorii infectioase- limfangita, erizipelul, pentru a nu disemina agentii patogeni in tot organismul, neoplasme evolutive netratate si tumori maligne agresive pentru a nu favoriza raspandirea celulelor tumorale pe cale limfatica.
Tehnica DLM este o tehnica de reeducare vasculara complet standardizata.

Principiul tehnicii se bazeaza pe stimularea drenajului limfatic printr-o succesiune de manevre circulatorii de masaj bland, sub forma unor atingeri usoare, complet nedureroase.

Durata unei terapii de drenaj manual depinde de stadiul edemului, iar tratamentul trebuie urmat de 3-4 ori pe saptamana minim doua luni de zile pentru a avea rezultat. Sedintele dureaza intre 30 si 45 de minute. Este insuficient ca singura masura terapeutica. Pentru mentinerea rezultatelor sale pacientul trebuie sa beneficieze de o terapie compresiva bine adaptata si de un program fizic adecvat.

Go to top