Presoterapia mecanica sau limphopress reprezinta compresia si masajul limfatic efectuate cu ajutorul unor dispozitive mecanice. Este o tehnica apropiata de drenajul limfatic manual si consta in aplicarea unor presiuni variabile asupra membrului limfedematos.

Exista un aparat special de masaj pneumatic –lymphopress, care utilizeaza o “cizma”/ manson pneumatic ce exercita un efect de crestere a fluxului limfatic, de redirectionare  a limfei spre radacina membrului afectat, avand un efect de accelerare  si a fluxului venos.

Indicatiile presoterapiei mecanice se rezuma la limfedeme ce intereseaza atat membrul superior cat si cel inferior, tuturor stadiilor clinice de limfedem, mai putin stadiul de elefantiazis:

Tehnica este indicata ca o terapie adjuvanta si de intretinere dupa drenajul limfatic manual.

Este benefica si in cazul edemelor cu o componenta predominant venoasa.

Contraindicatiile presoterapiei mecanice sunt reprezentate de insuficienta cardiaca, pentru a nu incarca lichidian suplimentar cordul, complicatiile infectioase pentru a nu disemina infectia in tot corpul si de natura vasculara -tromboze venoase pentru a nu favoriza prin presiunea crescuta embolizarea, ulcere vasculare suprainfectate pentru a nu raspandi in organism agentii patogeni, tehnica fiind limitata si datorita durerii.

 

Avantajele presoterapiei mecanice:

-    efectul terapeutic, antiedematos cu reducerea in dimensiune a membrului limfedematos
-    atenuarea senzatiei de picioare grele
-    efectul imunizant si de intarire a sistemului imun
-    efectul relaxant
-    efectul de remodelare corporala
-    efectul detoxifiant.

Tehnica presoterapiei mecanice nu actioneaza asupra macromoleculelor proteice si de aceea este mai utila edemelor cu componenta predominant lichidiana, realizand mai mult o deplasare, redirectionarea a edemului spre radacina membrului, decat o resorbtie a acestuia.  Rezultatele presoterapiei sunt asigurate de un drenaj manual adecvat si mentinute prin mijloace compresive elastice.

Drenajul limfatic cu dispozitivele limfapres se face in sedinte de 2-3 ori pe saptamana si in cure care se repeta la un anumit interval de timp in functie de stadiul edemului limfatic si evolutia sub tratament. Durata unei sedinte este variabila, de la 20/30 de minute la cateva ore.

 

Go to top