Generalităţi LIMFEDEM
Sistemul limfatic este un important sistem circulator din organism alaturi de circulatia arteriala si venoasa. Format din numeroase ducte limfatice si statii ganglionare are rolul de a forma si transporta limfa bogata in detritusuri celulare, celule moarte, toxine, agenti bacterieni spre periferie eliminare in circulatia venoasa, rol primordial in procesul de detoxifiere al organismului. Cand circulatia limfei este intrerupta, fie prin lipsa ductelor/ganglionilor limfatici, fie prin distructia acestora, rezultatul este acumularea excesiva in tesuturile subcutanate a lichidului cu aparitia limfedemului.

Tratamente actuale limfedem
Tratamentul limfedemului este, din pacate, la ora actuala prea “sarac”. Se vorbeste despre un tratament medical si unul chirurgical. La tratamentul chirurgical sangerand al acestor forme de edem s-a renuntat tot mai mult in ultimele decenii. Operatiile de reconstructie limfatica greu de executat, laborioase si cu rezultate incerte au fost inlocuite cu interventiile de reductie in etape, ultimele fiind recomandate inca in caz de elefantiazis.
Tratamentul medical al edemului limfatic este profilactic, medicamentos si fizioterapic.
Terapia profilactica se refera la toate masurile luate impotriva agravarii evolutive si a instalarii complicatiilor. Combaterea stazei si a infectiei se face prin drenaj decliv postural, contentie cu ciorapi elastici compresivi medicali, o igiena riguroasa a tegumentelor, tratament antiinfectios precoce in cazul complicatiilor septice. Un rol important este jucat de educatia fiecarui pacient, avand in vedere ca ingrijirea corecta a tegumentelor si exercitiile pozitionale reduc incidenta edemului limfatic postchirurgical si radioterapic. Antibioprofilaxia are o indicatie discutabila, insa majoritatea o recomanda dupa primele 2-3 episoade de inflamatie spontana- limfangita, aparute in decurs de un an de zile.
Tratamentul medicamentos al acestori pacienti este “sarac”. Putine medicamente au o oarecare actiune asupra sistemului limfatic, fie limfokinetica, de crestere a vitezei de circulatie limfatica, fie de detoxifiere limfatica. Actual, exista pe piata produse farmaceutice cu efect principal de stimulare si imbunatatire a functiei sistemului limfatic care au o eficacitate variata.
Tratamentul fizioterapic al limfedemului a castigat tot mai mult teren. Este si unicul care se mai practica pentru patologia limfatica a acestor pacienti in cele mai multe centre specializate, fiind considerat tratamentul de baza.
Exista mai multe tehnici terapeutice fizice pentru tratarea edemului limfatic, tehnici de decongestie:
- terapia pozitionala
- terapia de compresie
- gimnastica medicala
- drenajul limfatic manual
- presoterapia
Terapia pozitionala consta in drenaj postural decliv, ridicarea pe anumite perioade de timp a membrului limfedematos la 45 grade, seara si noaptea, pentru a stimula drenajul lichidului tisular din teritoriul afectat. Dupa reducerea dimensiunilor membrului este necesara o contentie externa compresiva pentru pastrarea rezultatelor. Aceasta terapie este indicata singura doar edemelor limfatice recente, moi, cu tesuturi nemodificate fibromatos si fara complicatii.
Terapia compresiva este utilizata pentru reducerea volumului membrului edematiat si pentru pastrarea dimensiunilor reduse in urma aplicarii diverselor mijloace fizioterapeutice. Compresia poate sa fie fixa sau elastica. In contentia fixa presiunea exercitata in repaus pe membrul bandajat este nula. In timpul efortului sau in ortostatism nu se permite cresterea volumului membrului, iar contractia musculaturii prin comprimarea tesuturilor asigura drenarea excesului lichidian.
Contentia elastica se poate realiza cu banbaje sau ciorapi elastici medicali, in care presiunea exercitata este maxima la nivelul extremitatilor, periferie si scade progresiv catre proximal. Nu vindeca edemul limfatic, dar reduce acumularea lichidiana si determina o ameliorare semnificativa a simptomatologiei. Se foloseste mai ales pentru mentinerea rezultatelor obtinute prin alte metode terapeutice.
Tipuri de contentie elastica:

Drenajul limfatic manual
Drenajul limfatic manual – DLM este un masaj special folosit atat in domeniul cosmeticii dar si pentru tratarea limfedemului, avand ca efect eliminarea excesului de lichid retinut in tesuturi edematiate. In functie de patologie exista tehnici diferite, atat in scop cosmetic, cat si terapeutic.
In limfedem, care este caracterizat printr-un edem bogat in proteine, drenajul limfatic manual este unul din elementele de baza ale terapiei. Scopul acestuia este scaderea dimensiunilor membrului respectiv, intarzierea aparitiei sclerozei si complicatiilor degenerative,scaderea incidentelor episoadelor limfangitice, restaurarea functiei si esteticii membrului afectat.
Indicatiile DLM sunt diverse: de la tumefieri usoare ce insotesc infectii ale tegumentului- celulita, pana la limfedemele avansate primare sau secundare, postmastectomie, postcura chirurgicala a cancerelor din sfera pelvina, posttraumatice. Se mai indica si pacientilor care prezinta flebolimfedem, in patologia traumatica- entorse, fracturi cu edem important, in patologia reumatismala- periartrite, gonartroze, sau pentru a ameliora mobilitatea, supletea si estetica unei cicatrici.
Contraindicatiile DLM sunt rare dar trebuie respectate cu strictete: edemul limfatic de origine cardiaca pentru a nu suprasolitica cordul si asa insuficient, afectiuni imflamatorii infectioase- limfangita, erizipelul, pentru a nu disemina agentii patogeni in tot organismul, neoplasme evolutive netratate si tumori maligne agresive pentru a nu favoriza raspandirea celulelor tumorale pe cale limfatica.
Tehnica DLM este o tehnica de reeducare vasculara complet standardizata.
Principiul tehnicii se bazeaza pe stimularea drenajului limfatic printr-o succesiune de manevre circulatorii de masaj bland, sub forma unor atingeri usoare, complet nedureroase.
Durata unei terapii de drenaj manual depinde de stadiul edemului, iar tratamentul trebuie urmat de 3-4 ori pe saptamana minim doua luni de zile pentru a avea rezultat. Sedintele dureaza intre 30 si 45 de minute. Este insuficient ca singura masura terapeutica. Pentru mentinerea rezultatelor sale pacientul trebuie sa beneficieze de o terapie compresiva bine adaptata si de un program fizic adecvat.

Presoterapie – Lymphopress
Presoterapia mecanica sau limphopress reprezinta compresia si masajul limfatic efectuate cu ajutorul unor dispozitive mecanice. Este o tehnica apropiata de drenajul limfatic manual si consta in aplicarea unor presiuni variabile asupra membrului limfedematos.
Exista un aparat special de masaj pneumatic –lymphopress, care utilizeaza o “cizma”/ manson pneumatic ce exercita un efect de crestere a fluxului limfatic, de redirectionare a limfei spre radacina membrului afectat, avand un efect de accelerare si a fluxului venos.
Indicatiile presoterapiei mecanice se rezuma la limfedeme ce intereseaza atat membrul superior cat si cel inferior, tuturor stadiilor clinice de limfedem, mai putin stadiul de elefantiazis:
Tehnica este indicata ca o terapie adjuvanta si de intretinere dupa drenajul limfatic manual.
Este benefica si in cazul edemelor cu o componenta predominant venoasa.
Contraindicatiile presoterapiei mecanice sunt reprezentate de insuficienta cardiaca, pentru a nu incarca lichidian suplimentar cordul, complicatiile infectioase pentru a nu disemina infectia in tot corpul si de natura vasculara -tromboze venoase pentru a nu favoriza prin presiunea crescuta embolizarea, ulcere vasculare suprainfectate pentru a nu raspandi in organism agentii patogeni, tehnica fiind limitata si datorita durerii.

Avantajele presoterapiei mecanice:
– efectul terapeutic, antiedematos cu reducerea in dimensiune a membrului limfedematos
– atenuarea senzatiei de picioare grele
– efectul imunizant si de intarire a sistemului imun
– efectul relaxant
– efectul de remodelare corporala
– efectul detoxifiant.
Tehnica presoterapiei mecanice nu actioneaza asupra macromoleculelor proteice si de aceea este mai utila edemelor cu componenta predominant lichidiana, realizand mai mult o deplasare, redirectionarea a edemului spre radacina membrului, decat o resorbtie a acestuia. Rezultatele presoterapiei sunt asigurate de un drenaj manual adecvat si mentinute prin mijloace compresive elastice.
Drenajul limfatic cu dispozitivele limfapres se face in sedinte de 2-3 ori pe saptamana si in cure care se repeta la un anumit interval de timp in functie de stadiul edemului limfatic si evolutia sub tratament. Durata unei sedinte este variabila, de la 20/30 de minute la cateva ore.
