Generalităţi VARICE
La ora actuala boala varicoasa nu mai este doar un capitol anume din manualele medicale, dimpotriva termenul de “varice” se aude la tot pasul, avand o incidenta crescuta si o raspandire larga in randul populatiei adulte (15-30%). Datorita supraspecializarii doamnei Dr. Oana Hoteiuc in terapia endovenoasa cu laser pentru aceasta patologie, Clinica Ortomed ofera pacientilor acest tip modern si miniminvaziv de tratament.

Tratamente moderne varice
Indiferent de stadiul bolii varicele se pot trata si vindeca. Tratamentul este recomandat sa fie inceput inca din fazele timpurii ale bolii varicoase, de la aparitia primelor simptome pentru a impiedica aparitia complicatiilor nedorite. Exista o gama variata de proceduri chirurgicale si non-chirurgicale pentru tratamentul varicelor, in functie de stadiul bolii si fiecare pacient in parte, de la metodele clasice pana la tehnicile moderne de ambulator care nu necesita spitalizare:
1. Laser terapia endovenoasa
Terapia endovenoasa cu laser este o procedura minim invaziva care consta in fotocoagularea termica (incalzirea la temperaturi inalte) a venelor varicoase cu obliterarea si/sau distrugerea lor. Tratamentul endovenos se face sub ghidaj ecodoppler. Folosind metoda punctiei venoase sau doar o mica incizie de circa 2-3 mm se introduce fibra optica prin vena afectata si sub control ecografic laserul oblitereaza vena pe dinauntru. Durata unei interventii este minima, pacientul se mobilizeaza imediat dupa interventie, paraseste clinica pe propriile-i picioare si merge acasa sa-si continue activitatile cotidiene.
Avantaje tratament laser:
- tratamentul este ambulator nu necesita spitalizare
- anestezia propusa este locala inlaturand astfel riscurile si complicatiile altor tipuri de anestezie si efectele adverse ale drogurilor anestezice
- procedura rapida, cu discomfort minim, fara durere
- absenta cicatricilor si a durerii postoperatorii
- reluare rapida a activitatii curente
- excelente rezultate estetice
- fara recidive

2. Scleroterapia
Aceasta metoda minim invaziva si putin dureroasa consta in injectarea unei substante sclerozante, iritante cu ajutorul unui ac fin direct in interiorul venei, producand o iritatie a peretelui venos ce va determina in final inchiderea venei cu disparitia ei si, totodata a unor simptome neplacute legate de prezenta dilatatiilor venoase: arsuri, prurit, intepaturi, parestezii. Prin aceasta metoda se trateaza micile dilatatii venoase, superficiale, aflate imediat sub piele, de la nivelul coapselor, gambelor sau gleznelor numite varice reticulare.
Tratamentul imbunătăţeste aspectul membrelor afectate, nu este o metodă de tratament profilactic, nu va preveni apariţia altor vene reticulare. Pentru un tratament eficace pot fi necesare mai multe şedinţe de tratament la intervale variate (1-3 luni) cu agenti sclerozanti de concentratii si in cantitati diferite.
Exista doua tipuri de tratament: scleroterapia cu laser de suprafata care determina o obliterare termica a dilatatiilor si foloseste o fibra laser ce se aplica direct pe suprafata tegumentului si scleroterapia chimica ce se realizeaza prin injectarea de agenti sclerozanti direct in vena.
In cazul vaselor cu diametru mare se foloseste o spuma sclerozanta (agent + aer) cu aceleasi rezultate favorabile.
Avantaje scleroterapie:
- tratamentul este rapid, o sedinta poate dura intre 15-45 minute
- fara anestezie
- fara durere, se poate simti un minim discomfort local
- fara internare
- nu necesita timp de recuperare

3. Terapia Alpha
In prezent pentru diferite stadii ale bolii varicoase se practica si tratamentul Alpha, o metoda asemanatoare scleroterapiei cu spuma dar care se face sub control ecoghidat. Sub control ecografic si in anestezie locala se injecteaza spuma cu ajutorul unui cateter la nivelul venei insuficiente si in toate pachetele varicoase dependente de aceasta. Se practica mai multe sedinte pana la disparitia completa a tortuozitatilor inestetice si a simptomatologiei suparatoare.
Avantaje terapie Alpha:
- tratament ambulator, fara spitalizare
- in anestezie locala
- minim discomfort local
- mobilizare imediata
- disparitie completa a varicelor
- disparitie complete a simptomatologiei suparatoare
4. Tratamentul endoscopic a varicelor
Metoda consta in abordarea venelor varicoase subfascial endoscopic, printr-o incizie de dimensiuni minime, 2-4 mm. Sub control videoghidat vena varicoasa este separata de tesuturile adiacente , ligaturata si/sau eliminata. Procedura este recomandata pacientilor cu varice nesistematizate la nivelul venelor perforante si in caz de complicatii – ulcer varicos.
Avantajul tratamentului endoscopic:
- tratament ambulator
- se face in anestezie locala
- mobilizare rapida postprocedural
- eliminarea/ obliterarea totala a venei varicoase
5. Flebectomii minime
O alta tehnica minim invaziva ce se poate aplica pacientilor in regim de ambulator este cea a miniflebectomiilor. Procedura consta in excizii de pachete varicoase prin avulsie cu crosete, prin incizii de 2-4 mm, care de obicei nu necesita sutura, sub anestezie locala. Beneficiaza de acest tratament pacientii cu pachete varicoase nesistematizate relativ la venele principale safena interna si externa, dar cu diametru crescut, ce depaseste posibilitatile agentului sclerozant chimic, recidive dupa cura chirurgicala a varicelor, vene dilatate, inestetice aparute posttraumatic.
Avantaje procedura:
- tratament ambulator, fara spitalizare
- se face sub anestezie locala
- fara cicatrici postinterventional
- fara durere
- fara cicatrici
- rezultate excelente estetice
6. Tratament chirurgical minim invaziv al varicelor
Este o alternativa la terapia laser si reprezinta interventia “clasica” de varice. Consta in intreruperea surselor de reflux ce asigura umplerea varicelor (crosectomie), urmata de diferite tipuri de intreruperi a venelor principale: stripping (smulgerea venei), excizii etajate a dilatatiilor varicoase, ligaturi de vene perforante. Cura chirurgicala este indicata stadiilor avansate de boala, venelelor tortuoase si cu malformatii si varicelor complicate. Se face sub anestezie locala sau regionala si necesita o noapte de spitalizare.
Avantaje tratament:
- spitalizare redusa- o zi
- reluarea rapida a activitatii cotidiene
- disparitia durerii si a complicatiilor
7. Tratamentul conservativ al varicelor
Terapia conservatoare se recomanda tuturor pacientilor cu boala varicoasa, indiferent de stadiul bolii, atat inainte cat si dupa orice tip de procedura chirurgicala. Consta in tratamente venotrofice, terapie compresiva cu ciorapi elastici speciali confectionati dupa masuratori volumetrice digitalizate, exercitii fizice care ajuta drenajul sangelui venos spre inima si impiedica aparitia complicatiilor, terapie de drenaj postural.







